האחד שחמק
"הבן של שאול", מסע מטלטל באושוויץ, הוא מהסרטים הטובים של השנה. חבל שישראל סירבה לממן אותו
הסרט ההונגרי "הבן של שאול" עשה היסטוריה קטנה בפסטיבל קאן - לא רק שהוא היה לאחד מסרטי הביכורים הבודדים שהתקבלו לתחרות הרשמית, אלא הוא גם הגדיל וזכה בפרס חבר השופטים.
מהרגע שסרטו הראשון של לזלו נמש הוקרן לראשונה בריביירה הצרפתית, כמעט ולא דיברו שם על אף סרט אחר. כמה חודשים לאחר מכן, הונגריה היתה המדינה הראשונה שהכריזה על נציגה לאוסקר הקרוב, וכבר אז היה ברור לכל מי שצפה בו שלפחות מועמד ודאי אחד ייכנס גם לרשימת המועמדים הסופית.
בארץ הסרט היה חלק מסנסציה מקומית, מכיוון שנמש פיתח אותו בחממת התסריטים של בית הספר לקולנוע סם שפיגל בירושלים. עם זאת, לאחר מכן הוא לא הצליח לשכנע את גופי המימון הישראליים להשקיע בו, וכך נמנעה מישראל היכולת להטביע את שמה על אחד הסרטים המדוברים והטובים ביותר של השנה.
"הבן של שאול" הוא מסע קולנועי מסויט ומטלטל המתרחש במחנה ההשמדה אושוויץ, ועוקב כמעט בזמן אמת אחר שאול, שנאלץ לקחת חלק בקבוצת הזונדרקומנדו של המחנה ומנסה לשמור על טיפת אנושיות נידפת שנותרה לו במקום הארור הזה.
כמעט בלתי אפשרי להאמין שמדובר בסרט ביכורים. נמש בן ה־39 ברא יצירה מורכבת ובלתי מתפשרת הן בנושאים שבהם היא מטפלת והן במבע הקולנועי שלה.
הסרט מצולם ברובו בקלוז־אפים על הגיבור (גזה רוריג), כאשר העולם מסביבו נמצא מחוץ לפוקוס והזוועה שלא תתואר מאגפת ונלחמת את דרכה פנימה אל תוך הפריים.
בתוך כל זה נמצאות פניו העדינות של הגיבור, כשקשה לפענח אם מדובר במישהו שלא ייתן לאימה לנצחו או שבאדם כבר נכנס למצב בלתי הפיך של הדחקה.
עיצוב הסאונד גם הוא משחק תפקיד ראשי, וממשיך להזכיר לנו בכל רגע את מה שלעתים אנחנו לא יכולים - או לא רוצים - לראות.
הצפייה ב"הבן של שאול" אינה פשוטה, בלשון המעטה, ועדיין מדובר בסרט שצריך לראות אפילו אם שמים בצד את הקישור להיסטוריה היהודית.
אפשר להבין את אלה המאשימים אותו בנצלנות ובהפיכת הזעזוע לכלי עיקרי כדי לעורר רגש אצל הקהל, אך בכל זאת מדובר בצפיית חובה שכנראה תמקם את עצמה במקום מכובד בראש סרטי השואה הטובים בכל הזמנים.
החמישייה של כלכליסט: הסרטים שכדאי לראות השבוע
1. "הבן של שאול" - נכנס היישר לראש הטבלה וסביר שיישאר בה זמן מה
2. "האיש שנולד מחדש" - מפנה את הפסגה לטובת סרט הישרדות מסוג אחר
3. "מכונת הכסף" - עוד עלול לעקוף את זה שמעליו בפרסי האוסקר
4. "45 שנים" - מעט מדי אנשים מדברים על הסרט הנהדר הזה
5. "גשר המרגלים" - הסרט הוותיק ביותר בחמישייה