$
באזז דצמבר 2013
באזז חורף עמוד כתבה

המקומות הכי חמים על הגלובוס

סופגים אמנות אקטיביסטית במרסיי, מבקרים בביתן האמנות הלוהט בבייג'ינג, מתארחים בחדר תת־ימי באיי זנזיבר

ליעד ליבנה 08:5111.12.13

פמבה, טנזניה: לישון עם הדגים

את חלונות חדר השינה בסוויטה החדשה של מלון מאנטה ריזורט לא כדאי לפתוח - כלומר, אם אתם לא רוצים לארח דג מאנטה בחדר. הסוויטה היא אי מלאכותי זעיר שצף לבדו באוקיינוס ההודי, 250 מטר מחופי האי פֵּמבָּה שמול טנזניה ו־12 מטר מעל שונית אלמוגים עוצרת נשימה.

 

הסוויטה התת־ימית. כדי להבטיח את שלומם של האורחים המלון מעוגן אל קרקעית הים בכבלי מתכת, שהולכים והופכים בעצמם למושבת אלמוגים הסוויטה התת־ימית. כדי להבטיח את שלומם של האורחים המלון מעוגן אל קרקעית הים בכבלי מתכת, שהולכים והופכים בעצמם למושבת אלמוגים צילום: Jesper Anhede

 

פמבה, האח הקטן והלא מוכר שבארכיפלג זנזיבר, הוא גן עדן לצוללנים, ואלה מהווים חלק ניכר מאורחי מאנטה ריזורט, הממוקם בקצהו הצפוני של האי. כדי לקרוץ לעילית של הקהל הצולל פנה המלון לחברה שבדית כדי שתתכנן עבורו סוויטה בת שלושה מפלסים: סיפון הכניסה צף בגובה פני הים וכולל לאונג' שמכל הכיוונים שלו נשקף נוף מושלם. אפשר לעלות ממנו לסיפון התצפית, שמאפשר שיזוף חסר דאגות או צפייה בשמי כוכבים בתוליים, נוכח הריחוק ממקורות של "זיהום אור". גולת הכותרת היא חדר השינה, ששקוע ארבעה מטרים מתחת לפני הים וכולל חלונות גדולים המעניקים נוף של 360 מעלות לשונית. לכל חלון זרקור תת־ימי משלו, שמאפשר לצפות ביצורי הים גם בלילה.

 

המחיר, כפי שאפשר לצפות, נושך כמו כריש: תוספת של 1,500 דולר ללילה למחירו של חדר רגיל במלון, המשתנה על פי העונה והסוג. בסכומים כאלה כדאי שתאתרו תיבת אוצר על קרקעית הים. www.bit.ly/lishon

 

מרסיי, צרפת: אמנות שמספקת בית

בעיית חסרי הבית הולכת ומתרחבת בצרפת ובאירופה כולה. כדי להתמודד איתה הקים האדריכל הפריזאי סטפן מלכה במרסיי את A-KAMP47 - מעין מחנה אוהלים אנכי, שמורכב מ־23 יחידות אישיות הדומות לאוהלים בפתיחה מהירה שניצבים על צדם. היחידות מחוברות זו לזו באמצעות פיגומי מתכת קלים, והכניסה אליהן דרך מסדרון פנימי. המחנה כולו צמוד לדופן של אחד מגשרי הרכבת בעיר ובאופן זה מנצל חלל ציבורי שלא היה בשימוש.

 

.A־KAMP47 האדריכל מלכה מספר ששאב את ההשראה לפרויקט מעיקרון "יחידת המגורים" של לה קורבוזיה ומסביבות המגורים המשופעות של קלוד פארן .A־KAMP47 האדריכל מלכה מספר ששאב את ההשראה לפרויקט מעיקרון "יחידת המגורים" של לה קורבוזיה ומסביבות המגורים המשופעות של קלוד פארן צילום: Laurent Garbit / MALKA ARCHITECTURE 2013

 

הפרויקט נראה כמו מיצג של אמנות ציבורית, ובמובנים מסוימים זה בדיוק מה שהוא: עיצוב המתחם מעלה שאלות חברתיות ופוליטיות על נחיצותו של מערך דיור ציבורי, בוחן את הגבולות בין מרחב ציבורי ומרחב פרטי (חוקיותו של הפרויקט עומדת בסימן שאלה) ומנסה להסב את תשומת הלב לאלה שגורלם לא שפר עליהם ואפילו לעורר עשייה למענם. עם זאת, מלכה הקפיד לא להישאר במרחבים התיאורטיים, אלא להציע פתרון ממשי: כל אחת מהיחידות מבודדת באמצעות שמיכות טרמיות ורשת אלסטית, שמגנות על חסרי הבית שמתארחים בהן מפני קור.

www.bit.ly/a-kamp47

 

בייג'ינג, סין: כמו גמדים בתוך העשב

המעצב האיטלקי תושב שטוקהולם לוקה ניצֵ'טוֹ מתמקד בעבודה עם מותגי עיצוב איטלקיים כמו קסינה (ריהוט) ופוסקריני (תאורה), אבל באפריל האחרון פנתה אליו טיילז, חברה סינית צעירה המשווקת מוצרי עיצוב, והזמינה אותו לתכנן בעבורה פרויקט אדריכלי ראשון: חדר תצוגה שיוקם בפארק לִידו שבבייג'ינג. התוצאה, שנחנכה בשבוע העיצוב בבייג'ינג בספטמבר, היא ביתן פשוט ויפהפה שקצר שבחים במגזיני העיצוב והאדריכלות המובילים בעולם. ההברקה של ניצ'טו היתה הצבת 1,200 צינורות פליז מתעקלים שמקיפים את הגג ונראים כמו גבעולי עשב. בחלוף הזמן יתחמצנו הצינורות ויצברו שכבת פטינה ירקרקה שתחזק את הרושם הזה ותמחיש את הזמן החולף.

 

פביליון טיילז. במסגרת שבוע העיצוב בבייג'ינג עיצב ניצ'טו את Scagnèl, ספסל בטון שיוצב ברובע הקניות דאשילאר, הסמוך לכיכר טיאננמן פביליון טיילז. במסגרת שבוע העיצוב בבייג'ינג עיצב ניצ'טו את Scagnèl, ספסל בטון שיוצב ברובע הקניות דאשילאר, הסמוך לכיכר טיאננמן צילום: Jonathan Leijonhufvud

 

המבנה, המשמש הן כחנות למוצרי עיצוב והן כגלריה למעצבים בינלאומיים, פשוט ופונקציונלי: בלבו מצוי חלל מרכזי, מכוסה בלוחות אלון ממוחזרים ששימשו בעבר לבנייה מקומית, אשר יוצאים ממנו חמישה חללים שונים, כל אחד בצבעים וחומרים ייחודיים לו. המדרגות לקומה השנייה הולכות והופכות חשוכות יותר עם העלייה, והאור נדמה כמתמזג עם קירות האבן. משם מוביל גרם מדרגות מואר אל טרסת גג מרוצפת עץ, חבויה מאחורי צינורות הפליז. אפילו חדרי השירותים נפלאים ומכוסים באריחים מרוקאיים בעבודת יד. www.bit.ly/TalesPav

 

טייוואן: הסוטרה הצפה

מקדש ירח המים בטאיפיי הוא חיבור נהדר בין מסורת זן ובין טכנולוגיה עדכנית וסגנון מינימליסטי, והוא זכה לאחרונה בפרס האדריכלות הטייוואני. גולת הכותרת היא אולם התפילה, שמכתליו נחתכו אותיות סוטרת הלב והשמש הזורחת דרכן מסיעה אותן ככתמי אור על פני החלל לכל אורך היום.

 

ארצות הברית: אינסוף נקודות

בגיל 84 התערוכה של האמנית היפנית יאיוי קוסמה בגלריה דיוויד זווירנר היא האירוע האמנותי הלוהט בניו יורק. קוסמה, הידועה בעבודתה בנקודות צבע, יוצרת מבוך קליידוסקופי של צלילים, אורות וצבעים. השיא הוא "חדר האינסוף", שבו המבקרים צפים בחלל אינסופי בין כוכבי נקודות צבעוניים.

 

קוריאה: בית בתוך בית בתוך

דו הו סו, פסל קוריאני תושב ארצות הברית, מרבה לעסוק בשאלות של הגירה ובית. באחרונה הוא הציב במוזיאון לאמנות עכשווית בסיאול מיצג המשחזר שני בתים שגר בהם - בגודל טבעי, זה בתוך זה, כשהם עשויים מבד סגול שקוף, אווריריים כמו רוחות רפאים. זה מדהים כמו שזה נשמע.

 

פינלנד: לב של ספרים

הספרייה של אוניברסיטת הלסינקי הפכה מיד עם פתיחתה לאייקון מעורר השראה גם בעבור מי שאינם קוראים פינית. חזית הבניין משתלבת בבתי הלבנים של הרחוב, אבל נפרצת אל אטריום ענק לבן ומתעקל שנראה כמו לב גדול, וממנו יוצאים מעברים מתפתלים כמו כלי דם לבנים. עוצר נשימה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x