$
פנאי

עובדי "הבימה" מאיימים לשבות בעוד שבועיים

לטענתם, ההנהלה לא מקיימת את הבטחותיה, לא משלמת שכר בזמן ואינה מעבירה תשלומים לקרנות הפנסיה וההשתלמות. השחקנית ריקי בליך: "תוכנית הבראה היא תוכנית המתה"

מאיה נחום שחל 12:4904.07.13

ארגון השחקנים שח"ם וועד עובדי "הבימה" הכריזו הבוקר על שביתה של ההצגות והחזרות בתיאטרון הלאומי מ-21 ביולי, אם ההנהלה לא תיענה לדרישה לעמידה בחוזה הקיבוצי ובחוקי העבודה, בהן העברת תשלומים לקרנות הפנסיה וההשתלמות והעברת תשלומי השכר בזמן.

 

 

"בעוד 15 יום הפארסה הזו תיפסק, אם התיאטרון הלאומי לא יכול לשלם לשחקניו הוא ייסגר - בלי שחקנים אין תיאטרון", אמר מנכ"ל שח"ם שחר בוצר. "כבר חצי שנה אנחנו בדיונים וישיבות עם ההנהלה בהן מתקבלות הבטחות שווא. הם מבטיחים שהכסף יעבור וטוענים ששילמו במאה אחוז את מרכיבי הפנסיה וקרנות ההשתלמות אבל זה לא קורה. אם הייתי אומר לשחקנים לפני חצי שנה להשבית את התיאטרון הם היו הורגים אותי, אבל הם עצמם עברו תהליך נפשי ומבינים שאין ברירה. שחקנים לא מקבלים קביעות, לא מועלים דרגה, מקבלים משכורות נמוכות. בן אדם לא יכול להסכים שיורידו לו מהשכר כסף לפנסיה ולא יעבירו אותו. אם הוא נפצע או נהרג או קורה לו משהו המשפחה שלו נשארת בלי כלום. אני לא מצליח להבין את האומץ שלהם לעבור ככה על החוק!"

 

באסיפה הכללית של שחקני הבימה שנערכה באפריל הצביעו השחקנים פה אחד על הכרזת סכסוך העבודה, בייפוי כוחו של הוועד והסכימו על הכרזת שביתה במידה וההנהלה לא תיענה לדרישות הבסיסיות לעמידה בחוזה הקיבוצי ובחוקי העבודה.

 

"תוכנית הבראה היא תוכנית המתה"

 

השביתה שהוכרזה הבוקר על ידי הארגון המייצג בין השאר את שחקני תיאטרון הבימה בהסכם קיבוצי, היא עקב טענת השחקנים שהנהלת התיאטרון אינה מעבירה דמי תגמולים לקרנות הפנסיה וההשתלמות כבר חצי שנה, למרות שהכספים מנוכים משכר השחקנים מדי חודש. כמו כן נטען ל איחורים בהעברת המשכורות החודשיות, אי תשלום דמי ביגוד לשנים 2013-2012, אי תשלום דמי הבראה לשנת 2013, אי הענקת קביעות לשחקנים, העסקת שחקנים פרילנסרים בחוזים אישים בניגוד להוראות ההסכם הקיבוצי שנחתם ב-1995 לפיו רק במקרים חריגים שלא נמצא שחקן מתאים לתפקיד מסוים ניתן יהיה לפנות לשחקן בחוזה אישי.  

 

השחקנית ריק בליך. לא עומדים בהסכמים השחקנית ריק בליך. לא עומדים בהסכמים צילום: יובל חן

 

השחקנית ריקי בליך, חברת ועד שחקני התיאטרון אמרה ל"כלכליסט" : "אנחנו מנהלים כבר חודשים ארוכים ללא הצלחה משא ומתן עם הנהלת הבימה ועם החשב המלווה מטעם משרד האוצר, שכל מהותו היא לקבל את הכספים שמגיעים לנו על פי חוק - פנסיות, קרנות השתלמות, ותשלומים כאלה ואחרים שמגיעים לעובדים שכירים, פעם אחרי פעם. איננו מקבלים תשובה הוגנת ורשמית.

 

"אנחנו אוהבים אהבה גדולה את התיאטרון, אני אישית גדלתי בו והוא כור מחצבתי ואין דבר שכואב לנו יותר מלהחשיך במה או לעצור חזרות אבל אנוחנו חייבים לדאוג לעשרות עובדים שלא מקבלים את הזכויות הכי בסיסיות.

 

"מאוד תמוה בעיני שהחשב שעובד מטעם משרד האוצר נותן יד לפעולות שהן לא חוקיות - לא להעביר פנסיות ותשלומים על פי חוק, לגבות מאיתנו ולא להעביר לחברות הביטוח. יש פה בעיה מהותית. אנחנו נאלצים להגיד 'עד כאן! חיינו אינם הפקר, משכורותינו אינן הפקר, יש שחקנים עם משפחות ומשכנתאות וחייבים לעזור להם. תוכנית ההבראה מבוצעת על חשבון השחקנים. אי אפשר לבצע תוכנית הבראה על ידי זה שאתה לא משלם לעובדים שלך, זו תוכנית המתה. בתלוש גובים מאיתנו את התנאים הסוציאליים ולא מעבירים אותם הלאה".

 

בדצמבר 2012 נחתם הסכם ההבראה בין משרדי האוצר והתרבות להבימה לאחר שהתיאטרון הגיע לגירעון מצטבר של למעלה מ-40 מיליון שקל ופעילותו עמדה בפני סכנת סגירה. לפי ההסכם משרד האוצר הסכים למחוק 18.5 מיליון שקל מחובות התיאטרון המסתכמים ב-24 מיליון שקל על הלוואות העבר, כאשר היתרה תיפרע בעוד 6 שנים. בנוסף, יועברו לתיאטרון 5 מיליון שקל כהלוואה שתיפרע במהלך 6 השנים הקרובות והלוואה של מיליון וחצי שקל מבנק לאומי. ההסכם הותנה במינוי חשב מלווה מטעם המדינה, רו"ח בועז גזית, שיפקח על תוכנית התייעלות הכוללת בין השאר קיצוצים בהוצאות, קיצוצים בכוח אדם והגבלה על החתמת שחקנים בחוזים אישיים.

 

לפני מספר חודשים נחשף ב"כלכליסט" כי הבימה זימנה יוצרים ושחקנים בדרישה לתספורת של 30% מהחובות, דבר שעורר תרעומת גדולה בקרב היוצרים.

 

מהבימה נמסר בתגובה כי: ״התיאטרון נמצא בעיצומה של תוכנית ההבראה המפוקחת על ידי הממשלה ועל ידי חשב מלווה.

אנחנו בעיצומו של משא ומתן מול ועד השחקנים. התיאטרון הציעה הצעה נדירה לוועד ועושה וייעשה הכל כדי לפתור את המחלוקת.השחקנים הם הליבה של התיאטרון, הנכס היקר והחשוב שלנו ונעשה הכל כדי שהסכם יושג כבר בימים הקרובים". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x