$
אלכוהול

שותים, סיפור אהבה

יש זוגיות שתחילתה במשקה תמים, אבל יש גם משקאות שנולדו מסיפורי אהבה מרגשים. לקראת יום ולנטיין "כלכליסט" מתחקה אחר שורשי הקמפרי

עמית יריב 11:0509.02.11

כמעט מאחורי כל משקה אלכוהולי מסתתר סיפור. כשמדובר בליקרים, ובעיקר בכאלה המתובלים בעשבים מעשבים שונים, הסיפור כרוך לרוב בנוסחה סודית וייחודית שעוברת במשפחה מדורי־דורות, נמסרת מאב לבנו ודורשת מהבן - כחלק מתהליך החניכה המשפחתי - לצאת לחפש בעצמו את הרכיב הסודי במתכון, נניח פקעת נדירה של האירוס הבנגאלי.

 

יש גם משקאות שמאחוריהם מסתתרים סיפורי אהבה. אמנם הוולנטיין יחול רק ביום שני הבא, ונכון שיש משהו בטענה שהחג המיובא הזה נקלט אצלנו בעיקר בהיבט הצרכני־יחצ"ני שלו, ובכל זאת, הנה סיפור אהבה אלכוהולי. הרי כולם מכירים איזה סיפור אהבה שהתחיל במשקה חריף, אבל כמה משקאות חריפים אנחנו מכירים שהתחילו בסיפור אהבה?

 

בזכות הזמרת

 

גספרה קמפרי היה יצרן משקאות איטלקי שהחל את הקריירה שלו כשוליית יצרני משקאות כבר בגיל 14. הפנינה בכתר המשקאות שלו היה משקה מריר שהופק משילוב של עשרות צמחי תבלין ופירות עם אלכוהול. את חומרי הגלם רכש קמפרי מאוניות צי הסוחר ההולנדי, שהביאו אותו מרחבי העולם, מהודו ומהעולם החדש.

 

קמפרי היה אמנם אמן בתחומו, אבל הוא הסתפק בבית קפה קטן שפתח בכיכר הדואומו במילאנו, לא רחוק מתיאטרון לה סקאלה. ייתכן שהסיפור היה נגמר כאן, אבל לקמפרי היה בן, דויד קמפרי, והוא התאהב בזמרת האופרה לינה קוואליירי, שנהגה לשבת בבית הקפה.

 

השניים ניהלו רומן סוער, ואז, כפי שקורה במיטב האופרות, הוזמנה קוואליירי להצטרף לבית האופרה של ניס. בדיוק אז החליט דויד כי הגיע הזמן להתחיל לייצא את משקה הדגל של אביו לרחבי אירופה, והציע לשמש כסוכן השיווק ביבשת. את הסוכנות הוא הקים, כמה מפתיע, בניס. בשנים הבאות התרחב השיווק הבינלאומי של קמפרי בהתאם להתפתחויות הגיאוגרפיות בקריירה של קוואליירי, והגיע איתה למוסקבה ולניו יורק. הרומן הפך את המשקה, שעלול היה להישאר קוריוז מקומי, לאחד ממשקאות הביטר המוכרים בעולם.

 

קוקטייל על בסיס קמפרי. מבית קפה קטן במילאנו לאחד ממשקאות הביטר החזקים בעולם קוקטייל על בסיס קמפרי. מבית קפה קטן במילאנו לאחד ממשקאות הביטר החזקים בעולם צילום: by Kenn Wilson

 

וסיפור פולקלוריסטי אחד לסיום. סמבוקה הוא אפטר (דיז'סטיף) איטלקי המבוסס על אניס. אחת מצורות ההגשה היותר אלגנטיות עבורו היא זו המכונה Cosa Mosca, כאשר על פני המשקה צפים פולי קפה אחדים.

 

האגדה מספרת שבסיציליה, כאשר מוזמן מחזר לפגוש את הורי בחירת לבו, הוא צריך להמתין עד תום הארוחה, וכאשר הוא מקבל את כוסית הסמבוקה שאחרי האוכל עליו לספור היטב את פולי הקפה: אם אבי הכלה הציף שלושה פולים בדיוק, אפשר להתחיל לחפש אולם. אבל אם בכוס יש פולי קפה בכמות שונה - זה הזמן לקום ולברוח. בכל זאת, סיציליה.

 

האם כל רום כהה הוא מיושן?

בהחלט לא. הרום המיושן מקבל את צבעו הכהה מחביות העץ שבהן הוא מתיישן, אבל יש גם כמה סוגי רום כהה שאינם מיושנים כלל, ומקבלים את צבעם הענברי בעקבות הוספה של קרמל בתהליכי הייצור.

יש לכם שאלה? כתבו ל־wine@calcalist.co.il.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x