$
פנאי

איפה הכי טעים לאכול בדרום

תושבי האזורים שבקו האש ממליצים על המקומות האהובים עליהם. כלכליסט מציע לטעום וגם לתמוך בבעלי העסקים. גזור ושמור לימים שקטים יותר

גלי וולוצקי 09:53 06.01.09

 

זו אינה שעתם היפה של המסעדנים ברחבי הארץ, אבל על אלה שבדרום עוברים ימים קשים במיוחד. מסעדות רבות נסגרו עוד בערב השנה החדשה, אחרי שאפילו ההזמנות לערב הזה בוטלו, ואחרות נשארו פתוחות מאז החלה הלחימה, אף שבעליהן נאלצים לבהות ערב ערב במסעדות ריקות. "כמה אפשר לשבת בבית?", אומר נתי שפריר, הבעלים של מסעדת בלזק באשדוד. ואכן, אט אט נראה שחלק מהמסעדות מתחילות לפעול שוב, כפי שמעיד יוגב בן ישי, מבעלי אחוזת סמילנסקי בבאר שבע. את אידי ישראלוביץ' האשדודי אני תופסת כשהוא מבשל לצוותי העיתונאים. "פתאום הגיעו, אז הבאתי כמה עובדים ואנחנו מבשלים להם. זה כיף", הוא אומר.

 

שאלנו תושבים מאזור הדרום איפה הם אוהבים לאכול, והרכבנו מדריך שיאפשר לשאר תושבי הארץ להגיע למקומות האלה עם שוך האש, כדי לתמוך במסעדות שמנסות בכל כוחן לקיים את השגרה.

 

מסעדת בלזק
מסעדת בלזק
מושב אמונים

 

לוצ'נה. מיקומה בתחנת הדלק אינו מסגיר את העובדה שהתפריט מוקפד - כזה שמנסה גם בתנאי אספקה של הפריפריה להציע מנות כמו מרק ארטישוק ירושלמי עם שמן כמהין (26 שקל) או סטייק אנטיאס טרי בסלסה של עגבניות וכוסברה (78 שקל). מנה לדוגמה: פסטה עם שמן זית, ארטישוק, זיתי קלמטה ועגבניות טריות (48 שקל). פרטים: תחנת סונול מושב אמונים, טל': 08-8661396.

 

גדרה

 

הפלאפל של מזל דמתי. שמעו של פלאפל דמתי יצא למרחוק. הקציצות, העשויות חומוס ותערובת תיבול סודית, פריכות ומענגות, ומוכנות לפי אותו מתכון כבר 45 שנה. מנה לדוגמה: פלאפל עם כל התוספות (14 שקל). פרטים: לילינבלום 22, טל': 08-8592460.

 

אשקלון

 

הניצחון. אחת מהמסעדות הרומניות הוותיקות בארץ. כבר יותר מ־50 שנה שלא השתנו ההנהלה והבעלים, כיום בני 65 ו־85. יוסי הייניק (יונל), מבעלי המסעדה, פותח מדי יום גם כעת, אף על פי שהסועדים לא באים. בתפריט מנות קלאסיות, שכולן מוכנות במקום: איקרה, מרק צ'ורבה, ממליגה ועוד. מנה לדוגמה: קבב רומני תוצרת הבית (35 שקל) כולל שתי תוספות. פרטים: הרצל 32, טל': 08-6751200.

 

איסטנבול. כבר על פי שמה אפשר להבין שמדובר במסעדה טורקית. סטייקים עסיסיים, קבב בקר טורקי ומבחר נאה של תוספות וסלטים מוכנים במקום מדי יום, וגם חלקי פנים נהדרים שחביבים במיוחד על הסועדים הקבועים. מנה לדוגמה: קבב בקר עם תוספות ושתייה קלה (49 שקל). פרטים: רחוב העבודה 19, השוק העירוני, טל': 08-6728481.

 

אשדוד

 

אידי דגים. אי אפשר לכתוב על מסעדות בדרום בלי להזכיר את אידי דגים. המסעדה הוותיקה ברחוב הבושם היא חלק מהנוף הקולינרי בעיר כבר 25 שנה. התפריט כולל מגוון סלטים טריים ומיוחדים ומנות דגים ופירות ים שבשבילן מגיעים סועדים מכל רחבי הארץ. מנה לדוגמה: בורי ברוטב ים־תיכוני (90 שקל). פרטים: הבושם 6, טל': 08-8524313.

 

אידי דגים
אידי דגיםצילום: גדי קבלו

 

בלזק. המסעדה הצרפתית האהודה בעיר חגגה לאחרונה יום הולדת תשע. הבעלים והשף, נתי שפריר, מקפיד לחדש והנהיג לאחרונה תפריט לוח המאפשר לו להגיש מנות על פי מצאי חומרי הגלם ומצב הרוח. עם בוא החורף משער שפריר שהפוקוס יעבור לתבשילי קדרה, כמו שוקרוט. מנה לדוגמה: קלמארי עם נקיק צ'וריזו ואספרגוס (48 שקל). פרטים: האש"ל 11, טל': 08-8536336.

 

מאמא רחל. דוכן במרכז גן ציבורי הפועל רק בשעות אחר הצהריים והערב. רחל, קשישה מרוקאית, עומדת ומכינה מעדנים במחירים מצחיקים. תבשילים, בשר על האש ועוד הפתעות. מנות לדוגמה: חריימה ותבשיל מוח. פרטים: קיבוץ גלויות 13, רובע ב'.

 

לה ליונז. הקונדיטוריה האשדודית שעליה גאוות תושבי העיר, ובצדק, מציעה מאפים מוקפדים, ובראשם עוגות אישיות מקושטות בנוסח פריזאי וקרואסונים מצוינים. בסניף ברחוב הבונים מוכרים רק קפה ועוגה, והסניף בקניון סיטי הוא דוכן מכירה, אבל במתחם סאן סנטר מגישים גם ארוחות חלביות. ובכל זאת, לכו על המאפים. מנה לדוגמה: קרואסון שקדים (13 שקל), מילפיי תותים (21 שקל). פרטים: הבונים 4, טל': 08-8569878.

 

פינת הסנדביץ' התוניסאי. אחד מהסנדביצ'ים התוניסאיים הטובים בארץ. ההרכב רגיל: לימונים כבושים, תפוחי אדמה, טונה וזיתים, אבל משהו בחיבור יוצר מנה מושלמת. מנה לדוגמה: סנדביץ' בפריקסה (18 שקל), בבאגט (20 שקל), עם תוספת ביצה (22 שקל). פרטים: מרכז מסחרי א', שכונת רוגוזין, חנות 23, טל': 08-8657161.

 

באר שבע

 

אחוזת סמילנסקי. מטבח עילי צרפתי־ים־תיכוני במחירי פריפריה מוגש באחוזת סמילנסקי (בעבר אחוזת הלפרין), שאפילו חנכה לאחרונה תפריט מיתון של מנות מוקטנות. מנה לדוגמה: סטייק אנגוס 330 גר' (110 שקל). פרטים: סמילנסקי 23, טל': 08-6654854.

 

אחוזת סמילנסקי
אחוזת סמילנסקי

יקוטה. בבר בן מויאל מנהל את המסעדה שייסדו הוריו ב־1965, ומציע מטבח מרוקאי מורכב ומלא הפתעות: תבשילי טאג'ין ובשרים, עופות ודגים הנצלים על אש פתוחה. האירוח אישי, והתפריט משתנה לעתים קרובות לפי מצב רוחו של

השף. מנה לדוגמה: תבשיל זנב עגל (94 שקל). פרטים: מורדי הגטאות 18, טל': 08-6232689.

 

הפלאפל הירוק. הפלאפל האהוב בבאר שבע, וזה לא שחסרים מתחרים. בעבר שכן בפחון ירוק ומכאן שמו. גם הקציצות ירקרקות משפע עשבי תיבול טריים, וטעמן דומיננטי וחריף מעט. מדובר באחת ממנות הפלאפל הטובות בארץ. פרטים: רחוב קק"ל פינת טרומפלדור.

x