$
פנאי

40 שנה לשחרור ירושלים: המלצה לטיול בעיר

סיור בירושלים לרגל יום חגה ה-40 מזמן מפגש עם העבר הקרוב והרחוק, מחוץ לחומות וביניהן. לצד טחנת הקמח והכרכרה של מונטיפיורי תפגשו בתי כנסת משוקמים ברובע היהודי בדרך לכותל

תמר וילרפורט 09:5129.05.08

עשרות אתרים נחשבים לאתרי חובה בירושלים, ורבים המסלולים שתוכלו לטייל בהם. ביום שני הקרוב, יום ירושלים, חותמת העיר 40 שנות שחרור חגיגיות, וזה הזמן לעלות ולסייר בה, ועל הדרך גם להתערבב קצת במסות התיירים שיש בה כל השנה. הסיור יביא אתכם ממשכנות שאננים, השכונה הראשונה שמחוץ

לחומות, אל החומות ואל הכותל המערבי.

 

אל טחנת הקמח, הנקודה הראשונה במסלול, מגיעים בקלות: נכנסים לירושלים מכביש מספר 1 (ירושלים-תל אביב) וממשיכים ישר. עוברים תחת גשר המיתרים החדש והשנוי במחלוקת (שיישא בבוא היום את הרכבת הקלה בעיר), כשמימינכם בנייני האומה, והכביש מתעקל ומתחיל לרדת. עוברים את גן סאקר ואת כיכר וולפסון (ימינה בה ותגיעו לכנסת), ובצומת הבא (צומת עמק המצלבה בפי הירושלמים) פונים שמאלה לדרך עזה. נוסעים ישר עד צומת מלון המלכים ואז ימינה לרחוב קרן היסוד. ממשיכים ישר, חוצים את רחוב דוד המלך - היישר לרחבת החנייה של טחנת הקמח. השר משה מונטיפיורי הקים את הטחנה ב-1857, והיא ממוקמת בשכונת ימין משה הקרויה על שמו. בטחנה מוזיאון קטן ובו תמונות והסברים על פועלו של מונטיפיורי למען היהודים בתפוצות, ובפרט בירושלים. לצד הטחנה מרכבה משוחזרת (המקורית הוצתה ב-1986), דוגמת המרכבה שבה נהג לנסוע בביקוריו בארץ.

 

זיכרונות מהרכבל

מהטחנה נרד במדרגות אל משכנות שאננים. היום זוהי שכונה של אמנים, משוררים ואנשי רוח, ובעבר היתה דרכו של מונטיפיורי לעידוד היציאה מן הצפיפות והמחלות שהיו מנת חלקם של יושבי החומות. אי אפשר שלא לשים לב שהשכונה מאופיינת במראה של חומה, כדי שהתושבים יחושו קרובים לרובע היהודי וחלק מהעיר העתיקה.

 

הירידה מובילה לתצפית על בריכת השולטן, שנבנתה במאה ה-16 כדי לאגור מים. מצפון בריכת השולטן ומתחם חוצות היוצר, מדרום גיא בן הינום. אם נחזור רגע לשחרור ירושלים, גיא בן הינום היה חלק משטח ההפקר עד 1967.

 

במלחמת העצמאות הופעל רכבל צבאי שקישר בין הר ציון (שהיה אז בית חולים) לבניין סנט ג'והן. מסיבות ביטחוניות הופעל הרכבל רק בלילה ושימש לפינוי פצועים והעברת אספקה לנצורים. אפשר להיכנס היום למלון הר ציון ולראות אותו. הולכים בזהירות במקביל לכביש ברחוב חטיבת ירושלים, ודרך חטיבת עציוני מגיעים לשער ציון ונכנסים לעיר העתיקה. לא תוכלו לפספס את הכיוון לכותל המערבי (וגם אם כן, רק תרוויחו הארכה לסיור) - הנהירה לכיוונו נמשכת כל שעות היממה.

 

בדרך תראו בתי כנסת רבים, בהם מתחם בתי הכנסת הספרדיים שהירדנים הרסו והפכו למחסנים ואורוות. אחרי שחרור העיר הם שופצו, והאלמנטים המזרחיים והמוסלמיים המקוריים שלהם שוקמו. בית הכנסת החורבה ברחוב היהודים הוא כיום אתר תיעוד בלבד, והדבר היחיד ששוחזר בו הוא הקשת, זכר לכיפה ולקשתות במבנה שהירדנים פוצצו. צמוד לו מסגד סידנא עומר מהמאה ה-14. בהמשך, ברחוב הקראים, בית הכנסת תפארת ישראל, המשמש היום כאתר הנצחה.

 

ממשיכים בסמטאות הציוריות, שלכל בית בהן סיפור, עד הכותל המערבי. תוכלו להיכנס למנהרות הכותל (לסיור מודרך ומתואם מראש ב-02-6271333), או לתאם סיור בהר הבית אצל אילן שפירא (050-7540939 או 02-6289313).

 

בירושלים כ-30 בתי מלון. המפואר בהם הוא המלך דוד, החדש ביותר הוא דן בוטיק, שניהם של רשת דן (להזמנות: 1700-50-50-80). הקטן ביותר (28 חדרים בלבד) הוא פלטין (02-6231141), הגדול ביותר, בעל 616 חדרים, הוא רנסאנס (02-6599999). הרוצים חוויה ביתית יותר מוזמנים לשכור חדר או סוויטה בבתים פרטיים בעיר (באמצעות "בוקר טוב ירושלים", 02-6233459).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x