סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
אבנר חדד
(צילום: אוראל כהן, צילום וידאו: גו לייב שידורים)
כנס שוק ההון

"בישראל יש שתי כלכלות - תפקיד הממשלה הוא לסגור את הפער ביניהן"

לדברי אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף בקסם קרנות נאמנות, בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם "יש בישראל כלכלה של מפונים ואנשי מילואים, וכלכלה של חברות מדהימות. הממשלה צריכה לסגור את הארביטראז' ביניהם". עוד אמר כי "ישראל היא אלופת הביצועים ב-2024. יותר מאירופה, ארה"ב ואסיה. רק טורקיה עשתה תשואה גדולה יותר מישראל, ואין מקום להשוואה אליה"

"בישראל יש שתי כלכלות – כלכלה אחת של מפונים ואנשי מילואים, של חברות הייטק שהיזמים שלהן יצאו למילואים וכתוצאה מכך העסק שלהם קרס, וכלכלה שנייה של חברות מדהימות כמו נייס, אלביט וגילת. תפקיד הממשלה הוא לסגור את הארביטראז' בין שתי הכלכלות", כך אמר אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף בקסם קרנות נאמנות, בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם.
בכנס הציג חדד נתונים מרשימים על ביצועי השוק הישראלי: "ישראל היא אלופת הביצועים ב-2024, מעבר לאירופה, ארה"ב ואסיה". לדבריו, השוק הישראלי עלה ב-49% מאז ה-7 באוקטובר, עם תשואה של 33.3% מתחילת 2024, כאשר התשואה מתחילת השנה עומדת על 8%.
במצגת שנשאה את הכותרת "5 שנים של שיכרון חושים", הציג חדד ניתוח מעמיק של התנודתיות בשווקים בשנים האחרונות. "העשור הקודם – מ-2010 ועד 2019 - התאפיין כעשור אידיאלי. השווקים היו אידיאלים עם ריביות נמוכות, מה שהצמיח השקעות אלטרנטיביות והשווקים עלו כל שנה באופן יציב. ואז הגיעה הקורונה, חשבו שזה עניין של כמה חודשים, ולאחר שהקורונה הסתיימה כולם חשבו שזה יחזור למה שהיה קודם, אבל מה שקרה מאז הוא שאנחנו חווים עשור סוער", אמר חדד.
הוא הציג נתונים המעידים על התנודתיות הגבוהה של ה-S&P 500 מתחילת העשור עם פער ממוצע של 34% בין נקודות השפל לשיא, לעומת פערים נמוכים יותר בעשור הקודם. חדד הדגים זאת גם במספר ימי המסחר שבהם המדד עלה או ירד ביותר מ-1%: "הממוצע של ימים שבהם המדד ירד ביותר מ-1% היה 25 בעשור הקודם לעומת 35 כעת, וממוצע הימים שבהם ה-500 P&S עלה ביותר מ-1% הוא 46 בעשור הנוכחי לעומת 28 בעשור הקודם".
לדברי חדד, "התנודתיות הולכת להישאר פה, ואולי להיות אפילו יותר משמעותית ויותר גדולה. היא בילט-אין וכל שנותר לנו הוא למקסם את הסיכוי כנגד הסיכון. על הרקע הזה, אני מאמין שהמקום עם הסיכוי הגבוה יותר הוא ישראל", אמר חדד.
חדד התייחס גם להשפעה הצפויה של הבחירות בארה"ב: "התנודתיות הגבוהה הזאת נרשמה עוד לפני שטראמפ נבחר, והוא הולך לטלטל עוד יותר את השווקים. החשיבה שלו חדשה לשווקים. היא תוסיף לו עוד תנודתיות, וצריך לקחת את זה בחשבון".
בהשוואה בין השוק הישראלי לשוק האמריקאי, הציג חדד נתונים המראים כי "ישראל פחות תנודתית מארה"ב. בכל קטגוריה בישראל היו פחות ימים של ירידות לעומת ארה"ב".
בהתייחסו להשפעת מלחמות על השוק המקומי, אמר חדד: "מלחמת המפרץ הביאה לתשואה של 65% שנה לאחר המלחמה, ומלחמת לבנון השנייה הביאה לתשואה של 35% שנה אחרי המלחמה".
הוא הוסיף: "חשבתי שאולי מלחמת יום כיפור דומה למה שקרה לאחר 7 באוקטובר, אבל מבחינה כלכלית אין מה להשוות בין כלכלת התפוזים של אז לבין זו של היום שבה כל משקיע יכול בלחיצת כפתור לקנות ולמכור".
חדד סיפר שהתקשה למצוא מדינה שהצליחה יותר מישראל השנה: "חיפשתי איזו מדינה בעולם ב-2024 הצליחה יותר מישראל – טורקיה היא המדינה היחידה שעשתה יותר תשואה מישראל, ואין באמת מקום להשוואה".
בסיכום דבריו, הזהיר חדד מפני ניסיונות לתזמן את השוק והציג דוגמאות מחקריות: "אדם שהשקיע עשרת אלפים דולר בינואר 1980 ומכר בשנת 2022 יצא עם מיליון ו-60 אלף דולר. אם אדם פיספס את חמשת הימים הכי טובים למסחר הוא יצא ב-2022 עם 655 אלף דולר. אם איבד את עשרת ימי המסחר הטובים ביותר הוא יצא עם 472 אלף דולר. זה מה שקורה למי שמנסה לחפש את התזמון האידיאלי".
לדברי חדד, "אם רוצים להשקיע בחו"ל, יש שם זרימה אדירה של כסף ואני בהחלט רואה את הדברים החיוביים שם, אבל יש שם תנודתיות גבוהה מאוד. אם נכנסת לחו"ל, עדיף שזה יהיה דרך מוצרי הגנה שישמרו עליך. אם החלטת להיכנס להשקעה בישראל, עדיף לחשוב על השקעות פסיביות או אקטיביות מבוססות מחקר, לטווח השקעה ארוך. הניסיון לתזמן את השוק תמיד נכשל, ולכן גם את זה לא מומלץ לעשות", הוא סיכם.