ועידת ניו יורק
"אנו רוצות למלא את המחסור בביצים"
ד"ר מיה ספיר־מיר מנכ"לית PoLoPo, המייצרת חלבונים של ביצה בתוך תפוח אדמה אמרה בוועידת ניו יורק של כלכליסט ולאומי: "מחיר של 12 ביצים בארה"ב הגיע לכ־7 דולרים. אנחנו יוצרות גיוון בשרשרת האספקה"
"יש מחסור אדיר בביצים ברחבי העולם, ואנחנו רוצות למלא אותו", אמרה ד"ר מיה ספיר־מיר, מייסדת משותפת ומנכ"לית PoLoPo. ספיר־מיר, שהסטארט־אפ שלה זכה לאחרונה בתחרות של ארגון יזמיות שנערכה במיקרוסופט, סיפרה כיצד השכילה להפוך את המחקר האקדמי שלה למיזם טכנולוגי פורץ דרך בתחום הפודטק.
"פולופו הוקמה על ידי שתי יזמיות, אני וד"ר רעיה ליברמן־אלוני, בתחילת 2022, אבל אנחנו הולכות ביחד שנים. הכרנו באקדמיה ועשינו את רוב המחקר במכון וולקני. עבדנו אחת לצד השנייה משהו כמו שבע שנים", סיפרה ספיר־מיר. "בעצם למדנו הנדסה מטאבולית של צמחים, לדעת איך לייצר חלבונים בצמחים ולשלוט לא רק ביכולת לבטא את החלבון אלא גם איפה לבטא אותו".
החברה, שממוקמת ברחובות אך מתכננת להעביר את הפעילות המסחרית שלה לארה"ב, מייצרת חלבונים של ביצה בתוך תפוחי אדמה. "בעצם אנחנו מהנדסות גנטית את תפוח האדמה כך שקודם כל ייצר כמות גדולה של חלבון, ואז בעצם אפשר לייצר בתוכו כמעט כל חלבון שאנחנו רוצים. חלבון ביצה הוא הקנדידט הראשון שבחרנו לייצר. ביצה בתוך תפוח אדמה".
החברה כבר רשמה הישגים משמעותיים: "היום אנחנו מסיימות את ניסוי השדה הראשון שלנו – הוצאנו 5 טון של תפוחי אדמה עשירים בחלבון שזה משהו מאוד גדול. ויש לנו יכולת של הפקת דוגמאות של כמה מאות גרמים בחודש של חלבון שמיוצר מתפוח אדמה, שמאפשר לנו להתחיל לעבוד עם חברות מזון".
ספיר־מיר הסבירה את הצורך במוצר שלהן: "רואים את הנזק הגדול שיש בגלל המחסור העצום בביצים. הסופרים בארה"ב ריקים מביצים. מחיר של תריסר ביצים הגיע למעל 7 דולר בתחילת 2025. יש נזק של מיליארדי דולרים כל שנה בגלל שפעת העופות שגורמת לצורך לחסל חוות שלמות של תרנגולות".
המטרה של החברה, לדבריה, אינה להחליף לחלוטין את תעשיית הביצים המסורתית: "אין לנו שאיפה לבטל לחלוטין את הצורך בביצים, פשוט מאפשרים עוד שרשרת אספקה שתיתן יציבות לתעשיית המזון. היום מבינים שזה לא העניין רק של ההחלפה אלא של הגיוון. צריכים גיוון של שרשרת המזון, צריכים גיוון באספקה של החלבונים כדי שנוכל לשמור על יציבות של ייצור המוצרים".
לגבי התוכניות העתידיות, סיפרה ספיר־מיר: "עכשיו אנחנו רוצות להביא את הזנים שלנו לארה"ב, וב־2026 לעשות את ניסוי השדה הראשון פה, להתאים את הכל לארה"ב. שדה בישראל לא בדיוק כמו שדה בארה"ב, ולהתחיל לעשות סקייל־אפ כל שנה וממש להתחיל את הייצור".
החברה נמצאת כעת בעיצומו של גיוס הון: "גייסנו 2.3 מיליון דולר בסוף 2022, עכשיו אנחנו בסיבוב סיד, מחפשים ליד אינווסטור שישקיע בחברה. שתי מטרות עיקריות: להמשיך את הייצור של דוגמאות כדי לחתום על הסכמים מסחריים עם חברות מזון ולהתחיל לעבוד פה ממש, להיכנס לארה"ב ולהעביר את החברה".
במסגרת הכנס הכריזה גם רויטל בן נתן, מנכ"לית חברת התיירות אופקים, על הקמת Ofakim Tech - שתעניק לסטארט־אפים ולחברות בתחומי ה־Traveltech וה־Fintech מעטפת עסקית. "הפעילות המגוונת בקבוצת אופקים כמו גם מנעד הלקוחות הפרטיים והעסקיים מאפשרים לאופקים להיות בטא סייט לסטארט־אפים בתחומים שונים, זאת לצד יכולות השקעה וחיבור לשחקנים ושותפים מובילים בתחום", אמרה בן נתן.