ריאיון
"בועת ה־AI תתפוצץ, וזה מה שצריך כדי שהסטארט־אפ שלי יצליח"
אידו ג'ינו, יזם ומייסד Datawizz, מתייחס ל־AI כאל תרמית פירמידה שעומדת להתמוטט ובטוח שהסטארט־אפ החדש שהקים אחרי ההדחה מראפיד API יאפשר לשוק לחסוך בעלויות. הוא גם לא חוסך ביקורת מסופטבנק, שתרמה למפלתו בחד הקרן שהקים ומזינה את הבועה
אידו ג'ינו חוזר. עם הסיפור והמראה החיצוני, שמזכירים את אדם נוימן מ־WeWork, הוא ליקק את פצעי ההדחה הכואבת מחד־הקרן ראפיד API שהקים בגיל 17 בלבד, והיום, כשהוא בן 27, עדיין צעיר יותר מרוב היזמים, הוא כבר דוהר קדימה עם סטארט־אפ חדש. הבייבי הפעם עוסק, איך לא, בבינה מלאכותית.
את דאטהוויז (Datawizz) הקים ג'ינו לפני פחות משנה, בינואר 2025, וכעת מוציא אותה לאור עם גיוס סיד גדול של 12.5 מיליון דולר. את הגיוס הובילה קרן ההון סיכון האמריקאית Human Capital של יוצאי SpaceX, שמושקעת בשמות הגדולים בסיליקון ואלי, החל מסנואופלייק (Snowflake) ועד אנדוריל (Anduril), ולצידה משקיעים שליוו את ג'ינו גם בראפיד, אבל לא כולם. דווקא את שני השמות הגדולים במיוחד אין ברשימה הפעם: אנדריסן הורוביץ וסופטבנק של מאסיושי סאן. וזה לא במקרה. לאורך כל הריאיון הבלעדי והראשון מאז הודח ב־2023 מתפקיד מנכ"ל חד־הקרן שלו, ג'ינו עדיין נזהר במילים, אבל יותר מרומז בנוגע לכך שגופי הענק שניפחו את בועת ההייטק של 2021, תרמו גם למפלתו, כמו לעלייתו לפני כן.
מה הדבר הכי גדול שלקחת איתך מראפיד API?
"הרבה מהדברים קרו בגלל חוסר הביטחון העצמי שלי, שהיה גם קשור לגיל. היו בבורד אנשים מבוגרים ומנוסים ואני לגמרי סבלתי מתסמונת המתחזה. אחת הטעויות, מני רבות, שעשינו ואני לוקח אחריות עליה, היא שכל הזמן רצינו לגייס אנשים עם ניסיון, שיהיו הרבה מבוגרים אחראיים, אבל דווקא זה הכניס אותנו למסגרות מיושנות. זה לא התאים לראפיד כחברה, האנשים האלה ניסו להשתמש בתבניות שהם הכירו מהחברות הקודמות שלהם, מה שעשה יותר נזק מתועלת. אז עוד לא היה לי הביטחון להגיד את הדברים בקול רם. הפעם אני אולי עדיין לא יודע איך לבנות נכון סטארט־אפ ב־AI, אבל בניגוד לעבר אני מבין שגם מישהו שבנה חברה לפני 20 שנה לא בהכרח יודע לעשות את זה יותר טוב ממני. היום יש לי יותר ביטחון, יותר דוגמאות לדברים שקרו לי פעם ויותר ביטחון שאם כולם עושים משהו - זה לא אומר שגם לנו נכון לעשות אותו דבר".
בדבריו מתייחס ג'ינו בעיקר לנציגי הקרנות הגדולות שישבו בבורד שלו ובשיא הבועה אמרו לו להתרחב בכל מחיר, ואז כשהרוח שינתה כיוון, דחקו בו לחתוך באותה מהירות ואלימות. ג'ינו, אף שהיה בן 25 בלבד, ואולי דווקא בגלל זה, לא הסכים ומיד אחרי הדחתו והחלפתו על ידי מנכ"ל שהובא על ידי הקרנות, פיטרה ראפיד כמעט חצי מהעובדים וכעבור תקופה קצרה נותרה עם רבע מכוח האדם בלבד.
בסופו של דבר, מה שנשאר מאחד מחדי־הקרן המסקרנים והצומחים ביותר שיצאו מכאן, שגייס קרוב ל־300 מיליון דולר, נמכר לפני שנה בגרושים לנוקיה. היא רכשה בעיקר את הקניין הרוחני של החברה שניסתה לפתח קיצורי דרך בפיתוח תוכנה, כך שהמפתחים יוכלו לשלוף מהפלטפורמה שלה רכיבים מוכנים מבלי לבנות הכל מאפס. קצת כמו סוכני ה־AI של היום. ג'ינו אכן אומר שאם רק היתה לו עוד חצי שנה בראפיד, הוא כבר היה יודע איך להכניס אותה לעולם החדש.
"יש הרבה רעש בחוץ. הכי חשוב זה להתעלם מ־80% ממנו"
למרות מה שניתן היה לחשוב לאור החוויה העוצמתית של "עלייתו ונפילתו", ג'ינו דווקא יצא מהחוויה בלי טראומה או חשש מפני יזמות, אלא שש אלי קרב החדשנות בסן פרנסיסקו שבוערת בקדחת ה־AI.
אתה אומר שלמדת מטעויות העבר ותעשה הפעם הכל אחרת, אבל הנה אתה שוב עושה את זה לגמרי לבד ללא מייסד־שותף ושוב מגייס הרבה כסף יחסית לסבב סיד.
"עוד לא מצאתי את הבן אדם שיכול לסבול אותי כמייסד־שותף לתקופות ארוכות", צוחק ג'ינו, אבל גם מרצין מהר מאוד: "לא תכננו לגייס כל כך הרבה וכל כך מהר, רציתי לבנות הפעם חברה הרבה יותר קטנה ויעילה. התחלתי בלי מצגת ובלי פגישות עם קרנות, רק עם אנג'לים שהיו מושקעים אצלי בעבר, וחשבתי על משהו כמו 2 מיליון דולר, אבל אז Human Capital, שהכרתי אותם מתקופת ראפיד, שמעו על החברה החדשה ובאו עם הצעה של 10 מיליון דולר. בהסכם ההשקעה (Term Sheet - ס"ש) שקיבלנו לא היה שווי, יכולתי לשים מה שרציתי ושמתי מספר הרבה יותר הגיוני, כלומר הרבה יותר נמוך ממה שציפו ממני. בראפיד למדתי שיש הרבה רעש בחוץ - לטוב ולרע - הכי חשוב זה להתעלם מ־80% ממנו".
ומה דעתך על יוניקורן של בן אדם אחד, החלום המעודכן של הסיליקון ואלי בעידן הבינה המלאכותית?
"אולי לא אדם אחד, אבל כן אפשר לעשות היום דברים עם הרבה פחות. זה לא רק AI, אלא גם לנהל נכון יותר. את ראפיד גם בלי AI יכולתי בדיעבד לבנות עם חצי מהאנשים או אפילו פחות".
ואין חששות שעם הסכומים הגדולים יבוא גם הניסיון המחודש להצמיד לך "מבוגר אחראי"?
"אני התבגרתי ויכול להיות בעצמי המבוגר האחראי", קובע ג'ינו, שקיצר את השיער הארוך שהזכיר לכולם את אדם נוימן, ולפחות בשפת הגוף, כמה שניתן לחוש בה בשיחת זום שאליה הוא עולה מסן פרנסיסקו, שם הוא מתגורר בשנים האחרונות, הוא אכן התבגר והפך לפחות תזזיתי.
ובכל זאת, ג'ינו הוא עדיין אותו ילד פלא שיודע הכל ואולי אפילו קצת חצוף שלא חושש לצאת נגד כל העולם, בביטחון מלא, בין שהפעם הוא אמיתי ובין שמאולץ, כמו אז בסבב הקודם. כשהקים את ראפיד בגיל 17, אביו עוד חתם עבורו על מסמכים משפטיים כי ג'ינו עצמו היה קטין, ובפגישות ואירועים עם השמות הגדולים שהשקיעו בו מבן הורוביץ ועד פיטר ת'יל, ממייסדי פייפאל, הוא נאלץ לשתות קולה ולא אלכוהול.
נתחיל משם החברה החדשה - Datawizz. אתה חולם להיות כמו וויז (Wiz), ההצלחה הישראלית הגדולה שנמכרה לגוגל ב־32 מיליארד דולר?
"כן, נראה שלשם הזה יש קארמה טובה", עונה ג'ינו בנימה רצינית מדי.
"ההפסדים של חברות AI צעירות צומחים מהר יותר מההכנסות"
מה עושה החברה? רוצה לפתור את הבעיה הפעוטה של העלויות הגבוהות הכרוכות בהרצת יישומי AI ולעשות את זה ב־20% מהעלויות או אפילו פחות וגם בשיפור של פי חמישה עד פי 15 במהירות?
"אנחנו חיים שנתיים בעולם ה־AI ובתקופה שחלפה בין עזיבת ראפיד להקמת דאטהוויז גם השקעתי בחברות וגם שימשתי כיועץ, והבנתי שיש בעיה אקוטית אחת והיא המחיר. כמות החומרה והחשמל הנדרשים להרצת המודלים הגדולים, החל מ־ChatGPT ועד קלוד וגרוק, היא פשוט לא הגיונית והעלויות המטורפות האלה מתורגמות להפסדים עצומים. אז נכון שחברות AI צעירות מתגאות בכך שהן צומחות בהכנסות מאפס ל־100 מיליון דולר בתוך שנה או שנתיים, אבל ההפסדים שלהן צומחים עוד יותר מהר ומגיעים גם ל־200 וגם ל־400 מיליון דולר, אפילו בשיא הבועה של 2021 סטארט־אפים לא הפסידו ככה",
ג'ינו מספק גם דוגמה מספרית: "קחי, למשל, שימוש מאוד בסיסי ונפוץ ב־AI, כמו תוספים לתמלול וניתוח של שיחות בזום. כל דקת שיחה עולה בין סנט וחצי לשניים, מה שאומר שהקלטה ותמלול של חצי שעת שיחה יכולים להגיע לדולר. איש מכירות שעושה 6-5 שיחות ביום, בחודש עולה לחברת ה־AI עשרות רבות של דולרים, אבל המינוי לתוכנה הזאת עולה רק 14 דולר לחודש. משהו פה מאוד לא מתחבר".
כאן נכנסת דאטהוויז של ג'ינו, שמעסיקה היום ארבעה עובדים בלבד, אך מתכננת להגיע לכוח אדם של 10 עובדים עד סוף השנה, חלקם יהיו בישראל. מהקמתה בינואר ועד מרץ היא פיתחה את התוכנה שהיא מעין מודל קטן ומתמחה, אשר אמור להפחית דרמטית את העלויות הכרוכות בשימוש במודלי שפה גדולים (LLM), והיום כבר מותקנת כפיילוט בעשרות חברות, אם כי לא כולן משלמות בינתיים.
"אנחנו רואים אצל המשתמשים שלנו שיפור של 85% בממוצע בעלויות וקיצור זמני עבודה. זה מתאפשר כי אנחנו יושבים בין האפליקציות של הלקוח לבין המודלים הגדולים, וכל הבקשות מה־AI עוברות דרכנו, כך שהמודל הקטן שלנו לומד את הבקשות והשימושים נפוצים ביותר ואנחנו מאמנים אותו לספק מענה מהיר, כמו למשל דו"חות תביעה בחברות ביטוח. המודל הממוקד והקטן פותר את החיסרון של המודלים הקיימים היום, שנבנו כמודלים ענקיים וכלליים ולכן גם יקרים מאוד. מודל שרוצה להיות חכם בהכל, נאלץ להיות ענק. מה שהפתיע אותנו, הוא שחשבנו שהמודלים הקטנים יהיו פחות מדויקים, אבל דווקא כמות הטעויות יורדת לעומת המודל הגדול. מעבר לכך, ארגונים מתחילים לדבר על התלות הגבוהה בחברות ה־AI הגדולות. אם שרת של אנת'רופיק נופל או OpenAI מעלה את המחיר, זה משפיע על כל העולם. לכן ארגונים מעדיפים לקנות מאיתנו ולא מהגדולים כדי להפחית את התלות הזאת".
נדרשת תעוזה גם כדי להקים עוד סטארט־אפ ועוד בסיליקון ואלי אחרי ההתנסות בראפיד, ועוד יותר מכך בעולם ה־AI. למה לא לקחת פסק זמן ארוך יותר, אתה בסך כל אפילו עוד לא בן 30?
"בשנה של הפסקה גיליתי על עצמי דברים, ואחד מהם הוא שאני הכי נהנה לבנות חברות. ראפיד היתה מסע של כמעט עשר שנים ובנינו חברה ענקית שעדיין משרתת מפתחים וממשיכה לגדול אפילו תחת נוקיה", עוקץ ג'ינו את מי שהיתה פעם פאר תעשיית המובייל ומודל לחיקוי. "בהתחלה חשבתי כמו כולם שאהיה אנג'ל, התחלתי לכתוב צ'קים וגיליתי שאני משקיע ממש גרוע. כיזם תמיד לא אהבתי את המשקיעים ששמים צ'ק ממש קטן ואז מנסים לנהל את החברה, כמו שקוראים לזה כאן 'מהמושב האחורי של הרכב'. ואז גיליתי על עצמי בדרך הקשה שאני בדיוק כזה. עשיתי מהר אחורה פנה, טיילתי קצת אבל גם זה ממצה את עצמו די מהר, בעיקר עשיתי סקי, עשיתי שלושה איירון־מנים, שזה שניים יותר מדי. מפה זה היה או להיכנס לתחביבים עוד יותר מסוכנים או לעשות ילדים, וזה עוד מוקדם לי", הוא מספר בגילוי לב ובביקורת עצמית לא מבוטלת.
"אחת מתחושות הפספוס שהיו לי תמיד בחיים היא שלא נולדתי עשור קודם, כי רציתי להיות יזם בתקופת הדוט־קום. המעבר של האנושות לאינטרנט היה אחת התקופות המטורפות בתולדותיה ועובדה שגם היום החברות הגדולות ביותר בעולם נולדו אז. ה־AI פתאום הזכירה לי את התקופה ההיא. הבנתי שזה הכי קרוב למה שקרה בסוף שנות ה־90, באותם סדרי גודל, ולכן היה לי דחוף לחזור. לא ייתכן שאפספס שוב רק כי אני מתאמן לאיזה מרוץ נוסף".
"כשיחפשו ארכיטקטורה אחרת לבניית מודלים - אנחנו נהיה מוכנים"
ואיך הגיע הרעיון עצמו? אתה מכוון פה לליגה של גדולים מאוד מצד אחד, אבל מצד שני גם נכנס למשחק בתקופה שכבר סם אלטמן בעצמו, מייסד ומנכ"ל OpenAI, מודה שיש בועה סביב AI.
"רציתי ללכת נגד הקונצנזוס. רציתי לפתח משהו שאחרי שאני אציג אותו, רוב האנשים בחדר יגידו לי שאני טועה", חוזר ג'ינו להיות הילד המעט חצוף שיודע יותר טוב מכולם ומוסיף: "עשיתי שיחות עם 80 טאלנטים שונים בעולם ה־AI כדי לבחון רעיונות שונים ובסופו של דבר יצאתי עם הרגשה שכל ה־AI היא תרמית פירמידה - וסופה של כל פירמידה הוא להתגלות. כשהכל יתגלה, אנשים יחפשו ארכיטקטורה אחרת לבניית המודלים וכאן אנחנו נהיה מוכנים".
יש מי שיאמרו שההשקעה של 100 מיליארד דולר ב־OpenAI שעליה הכריזה באחרונה אנבידיה, היא בדיוק מסוג הפירמידות או בועה שמזינה את עצמה שג'ינו מדבר עליהן. אחרי הכל, מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג נותן כסף לסם אלטמן כדי שהוא יוכל להמשיך לקנות את השבבים היקרים (מאוד) של אנבידיה ולא יחפש חלופות אחרות, אולי זולות יותר או תחרותיות, שיאלצו את הואנג להוריד את המחירים המנופחים של השבבים שבהם אנבידיה נהפכה כמעט למונופול עם כ־80% מהשוק. גם מניית אורקל, שזינקה ביותר מ־20% ביום אחד לאחר שחשפה את התחזית לקפיצות מטאוריות בהכנסות מדאטה סנטרים, עוררה את שיח הבועה שג'ינו גם מכנה במונח המעליב יותר "פירמידה", כי למעשה התחזית מבוססת על קבלת מאות מיליארדי דולרים מ־OpenAI שאותם אין לחברה והיא תצטרך לגייס.
"זה בדיוק הסיפור", מסכים ג'ינו, "ראיתי מחקר שאומר שהשנה יושקעו 500 מיליארד דולר לבניית דאטה סנטרים ואימון מודלים בתעשיית AI, זה סך ההשקעה ההונית בתעשייה. אבל אם מסתכלים על מוצרי AI שהולכים למשתמשי קצה, רואים שהם מייצרים הכנסות שנתיות של 40-35 מיליארד דולר בלבד".
כלומר שוב יש באמצע פראייר גדול שמממן את כל הסיפור הזה ומתישהו הכל יתפוצץ לו בפנים?
"יש מצב שאני מכיר אותו ואפילו עבדתי איתו בעבר", צוחק ג'ינו ומכוון את החץ היישר אל מסיושי סאן מסופטבנק ששופך היום עשרות מיליארדים על AI אחרי שהתאושש קלות מההפסדים הכבדים שגרמה לו בועת 2021. הסיפור של ג'ינו עם מאסא מזכיר מאוד את הרומן של המשקיע היפני עם אדם נוימן ב־WeWork, רק בזעיר אנפין. בתעשייה יודעים לספר כי סופטבנק הסתערה על הסטארט־אפ של ג'ינו ופשוט דחפה לחברה הון עצום שלא היה דרוש לה אז, ניפחה את השווי למעבר למיליארד דולר ובתמורה דרשה לצמוח מהר ובכל מחיר.
אז ראפיד צמחה וצמחה, עד שיום אחד פיטרה את רוב העובדים שגייסה. היום ג'ינו אומר לסביבתו כי בדיעבד לא היה לוקח את הכסף מסופטבנק. הכסף הזה היה הטעות הגדולה ביותר של ראפיד. לדבריו, הוא בכלל לא רצה שראפיד תהפוך ליוניקורן כבר אז במרץ 2022, ובסבב הגיוס שאליו יצאה החברה היא חשבה על גיוס של 75 מיליון דולר לפי שווי של 700-500 מיליון דולר לכל היותר. אלא שאז עלה ג'ינו לזום אחד גורלי עם מאסא ואחרי מצגת של 20 דקות הוא אמר למשתתפי השיחה: "אני מאוד אוהב את החברה הזאת, אני רוצה לשים יותר כסף, בואו נשים 150 מיליון דולר". וכך השווי של ראפיד הוכפל בחמש דקות כדי לתמוך בסכום שמאסא רצה להזרים.
בסוף הם "התפשרו" על השקעה של 100 מיליון דולר והשותפים "הרגיעו" את ג'ינו שזה לא נורא ואפשר שהכסף פשוט יישב בבנק ויצבור ריבית. אלא שמהר מאוד המוזיקה השתנתה וסופטבנק התחילה לדרוש לגייס עובדים ולצרוך את הכסף כדי לצמוח מהר ולקחת נתחי שוק. ועוד יותר מהר, בתוך כמה חודשים ספורים, לקראת סוף 2022, הגלגל שוב התהפך והנהלת ראפיד עם ג'ינו בראשה ננזפו על כך ששורפים את הכסף מהר מדי ושצריך לחתוך.
"אחרי התרסקות הבועה תהיה הסתכלות מעמיקה יותר על עלויות AI"
יכול להיות שאנחנו כבר ב־2021 של AI?
"אם הייתי יודע להגיד אם זה 2019 או 2021 זה היה מצוין, אבל בכל מקרה אני מקווה שהבועה תתפוצץ בקרוב. אני צריך שזה יקרה כדי שהסטארט־אפ שלי יצליח. התחרות הכי גדולה שלי היום היא קרדיטים שארגונים מקבלים מחברות AI, כלומר זיכוי לשימוש במודלים שלהן. היום אנת'רופיק נותנת לחברות 2 מיליון דולר מתנה לשימוש במודל השפה שלה, קלוד, ומחר אלה יהיו גוגל או אמזון. בפועל אף ארגון לא משלם היום על AI, ולכן בינתיים קשה לי למכור להם. אבל בשלב כלשהו השוק הזה יהיה חייב להתייעל ואז אנחנו ניכנס לתמונה".
אבל יש לא מעט חברות שמנסות לעשות את מה שאתם עושים, אפילו בישראל AI21 עם מודלים מתמחים או דקארט שהצליחה להוזיל את עלויות ה־AI ליצירת וידיאו. איך תחזיק מעמד עד להתפוצצות הבועה המיוחלת?
"יש שתי הנחות יסוד שכולם מתבססים עליהן. הראשונה היא שהמודלים ימשיכו להשתפר בקצב של פי 10 כל שנתיים, ומצד שני עלות ההרצה תרד. אני מאמין שרק אחד מהם יקרה: המודלים ישתפרו, אבל זה לא יהיה זול יותר. אני גם חושב שאנחנו קרובים לקצה של גל המהפכה הנוכחי. כל כמה שנים יש קפיצת מדרגה ב־AI. היתה עכשיו קפיצה משמעותית עם מודלי שפה שקיבלנו, אבל אנחנו כבר בקצה ורואים שבין GPT 4 ל־5 לא היה שיפור של ממש. יש בעיות שקשורות לדאטה, גם מגבלות ארכיטקטורה של איך המודלים בנויים. יהיה אולי שיפור של 30%-20% במודלים, אבל אני לא חושב שתהיה עוד הכפלה או קפיצה של פי שלושה".
אז גם ההזיות והטעויות של המודלים לא ייפסקו?
"צריך שינוי משמעותי באיך שהמודלים בנויים. זה יכול לקרות מחר אבל יכול גם לקרות רק בעוד 20 שנה. תמיד ב־AI לאורך ההיסטוריה שלה יש תחושה שהנה הפעם זה קורה לגמרי, הרובוטים ישתלטו על החיים שלנו, אבל תמיד יש מחסומים ונעצרים בקפיצות מדרגה תקופתיות. לשיפור הבא תידרש עוד קפיצת מדרגה. אנחנו לא במהפכה היום, אלא בעוד קפיצת מדרגה. זה כמובן לא הייפ אפסי. אף אחד לא יחזור לתכנת או לחפש בלי AI, אבל אם בשנתיים האחרונות כולם רצו בלי לחשוב על העלויות, אחרי ההתרסקות תהיה הסתכלות הרבה יותר מעמיקה על העלויות ולגל הזה בדיוק אני רוצה להיכנס עם דאטהוויז".
מותר להגיד דבר כזה בסן פרנסיסקו בלי שיסקלו אותך?
"את מתכוונת ידרסו אותך עם Waymo (מיזם רכב אוטונומי נפוץ באזור - ס"ש)", צוחק ג'ינו, "אבל זו כן הדעה של 30%-20% מהאנשים בתעשייה היום. מצד שני זה אירוע מאוד שונה מ־2021. אז הכל כבר נהיה מגעיל כי היה יותר מדי כסף וכולם התעסקו רק באיך לעבוד פחות ולקבל יותר. התקופה ההיא היתה מתסכלת כמנכ"ל. היום זה יותר כמו 2016, אנשים נהנים ממה שהם עושים ולא חשוב להם האיזון בין עבודה לפנאי. יש אקסטזה מעצם העשייה, החדשנות, וכשאני מראיין היום מועמדים אף אחד לא שואל אם יש צהריים במשרד, אלא אם יש ארוחת ערב, ועוד לפני זה - איזו גישה יש לנו ל־GPU (מעבדים של אנבידיה ל־AI - ס"ש). אנשים לא רוצים לראות את המשרדים, אלא את חדר השרתים".






























