סוף האפליקציות? סוכנים חכמים ישנו את הדרך בה אנו מתקשרים עם הטכנולוגיה
מאז מהפכת הסמארטפונים, העולם התמלא באפליקציות. כל חברה, מוצר ושירות השיקו אפליקציה משלהם כדרך להיות רלוונטיים, להגיע ללקוח, לספק חווית משתמש מותאמת, להנגיש מידע ולאפשר ביצוע פעולות בקלות. מערכות ההפעלה של הטלפונים החכמים נבנו כדי לתמוך במודל הזה, וסיפקו את התשתית והכלים למפתחים ליצור מיליוני אפליקציות ששינו את חיינו ואת הדרך בה אנו מבצעים פעולות יומיומיות: הזמנת אוכל, ביטול טיסות, הזמנת מוניות, תביעות ביטוח ועוד. כל פעולה מצריכה מאיתנו למצוא אפליקציה נפרדת, לפתוח אותה, לנווט בתפריטים ולהתמודד עם ממשקים שונים.
המערכת שתהפוך את האפליקציות למיותרות
הכניסה המואצת של הבינה המלאכותית לחיינו מבשרת על שינוי נוסף: דמיינו מערכת הפעלה חדשה, או כאינטגרציה עמוקה בתוך מערכת ההפעלה שאינה מבוססת על אייקונים של אפליקציות, אלא על "סוכנים" (Agents) ו"מחברים" (Connectors) ונקראת "Agent System". מערכת זו מאפשרת לשירותים ומוצרים להתחבר אליה בשתי דרכים עיקריות: מחברים (Connectors) המשאירים את המערכת מחוברת למקורות מידע חיצוניים, והיא זאת שמעבדת את המידע ומציגה אותו בצורה נוחה וממוקדת, ופרוטוקול סוכן-לסוכן (Agent-to-Agent Protocol), המהווה דרך תקשורת ישירה בין המערכת לבין הסוכנים המיועדים של השירותים השונים, האחראים על הבנת הבקשה וביצוע הפעולה.
כיום, חברות רבות מתחילות להטמיע מודלים של Generative AI ישירות בתוך האפליקציות הקיימות שלהן. זהו צעד טבעי באבולוציה, אך גישה זו עשויה להתגלות כמיותרת. במקום שכל אפליקציה תפתח ותתחזק יכולות AI משלה, החזון הוא שהן יתחברו ל-Agent System, שתספק את תשתית ה AI בצורה חכמה ויעילה יותר.
חוויית משתמש חדשה: אינטראקציה פשוטה עם מערכת החכמה
במקום לחפש ולהפעיל אפליקציות שונות, המשתמש יפנה לאסיסטנט חכם בתוך מערכת ההפעלה – כמו Gemini או ChatGPT. השיחה עם המערכת תתנהל דרך טקסט או דיבור, והמשתמש יוכל לבקש פעולות כמו "תזמין לי את המנה הרגילה שלי מהמסעדה" או "תזמין לי מונית הביתה". המערכת תבצע את הפעולה, תמצא את המידע הדרוש ותספק אותו באופן אינטואיטיבי, מבלי שהמשתמש יצטרך להתמודד עם ממשקים מסובכים באפליקציות השונות.
מה זה אומר לחברות ולמשתמשים? עבור חברות, המהפכה הזאת מצריכה שינוי בתפיסה. במקום להשקיע בפיתוח אפליקציות, החברה תתמקד בפיתוח סוכנים חכמים ו-API שיכולים להתחבר למערכת המרכזית ולספק שירותים בצורה חכמה. עבור המשתמשים, השינוי יהיה דרמטי. חווית המשתמש תשתפר בצורה משמעותית, והאינטראקציה עם העולם הדיגיטלי תהיה הרבה יותר פשוטה וטבעית.
המעבר למודל מבוסס סוכנים ומחברים אינו מייתר בהכרח את כל האפליקציות. אפליקציות מקצועיות ומורכבות, הדורשות ממשק עשיר ופיצ'רים רבים, כגון תוכנות עריכת תמונות ווידאו או משחקים, ככל הנראה ימשיכו להתקיים כאפליקציות עצמאיות. עם זאת, גם בתחומים אלו, ה- AI כבר משחקת תפקיד בעיבוד וביצירה. עבור אפליקציות רבות אחרות, במיוחד אלו המתמקדות במתן מידע או בביצוע פעולות פשוטות יחסית, המודל החדש צפוי להיות רלוונטי ביותר ולהחליפן.
הכל במקום אחד: מערכת הפעלה חכמה, מאובטחת ונתונה לשליטתנו
מערכת ה-Agent System לא רק תשפר את חווית המשתמש, אלא גם תספק רמות חדשות של אינטגרציה ואבטחת מידע. המשתמשים יוכלו לנהל את כל הפעולות שלהם דרך חשבון מרכזי מאובטח, תוך שליטה מלאה על האבטחה והפרטיות של המידע שלהם. פרטים אלה (אמצעי תשלום, כתובת, מס׳ טלפון ועו) ישמשו את ה-Agent System לאימות זהות המשתמש מול הסוכנים והמחברים השונים. מכיוון שהמערכת תהיה חלק אינטגרלי מהטלפון, היא תהיה מסוגלת להבין את ההקשר של פעולות המשתמש באופן אישי, ולספק עזרה בזמן אמת, כמו סיכום שיחות טלפון, לזהות משימות ולייצר תזכורות אישיות, לנסח טיוטת מייל בהתבסס על תוכן השיחה ועוד. כל זה יתבצע בצורה חכמה, מאובטחת, ובסופו של דבר הרבה יותר יעילה.
אנחנו ניצבים בפני שינוי משמעותי באופן שבו אנו מתקשרים עם טכנולוגיה ושירותים דיגיטליים. האפליקציות הנפרדות, שדרשו מאיתנו ללמוד ולהתאים את עצמנו לכל ממשק, מפנות את מקומן לסוכנים החכמים המשולבים במערכת ההפעלה. בעתיד הקרוב, ייתכן שהאינטראקציה המרכזית שלנו עם העולם הדיגיטלי תהיה בשיחה טבעית עם מערכת הפעלה חכמה, המחוברת לחשבון מאובטח אחד, שיודעת להבין אותנו, לסייע לנו באופן הקשרי ולגשת בשמנו לשירותים שאנו צריכים, בצורה חלקה ובשליטתנו המלאה. המעבר הזה ידרוש מחברות לחשוב מחדש על האופן שבו הן מנגישות את שירותיהן, אך עבור המשתמשים, הוא מבטיח חווית משתמש משופרת.
אסף עמרן הוא CTO בחברת Sela, ספקית שירותי ענן ו-AI