סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
משרדי NSO באזור התעשייה ספיר בערבה
משרדי NSO באזור התעשייה ספיר בערבה

ממשל טראמפ לא יפעל להוציא את NSO מהרשימה השחורה

למרות מסע לובינג אינטנסיבי בוושינגטון וניסיון לקבוע פגישה בבית הלבן - הממשל האמריקאי הבהיר שאין בכוונתו להסיר את מפתחת פגסוס מהרשימה או לבטל את הצו הנשיאותי שמונע ממנה למכור לארה"ב. NSO שוקעת כלכלית, אך ממשיכה להיאבק  בכדי לא לסיים כמו המתחרה קנדירו

ממשל טראמפ לא יפעל להוצאת מפתחת הרוגלות הישראלית NSO מהרשימה השחורה של מחלקת הסחר, ולא יבטל את הצו הנשיאותי מתקופת ביידן שמונע מהחברה למכור את פגסוס לגופי ממשל בארה"ב – כך דיווח אתמול (ג') הוושינגטון פוסט, על בסיס מקורות בממשל. זאת, בשעה שבכירי NSO נמצאים השבוע במסע לובינג בוושינגטון די.סי.
בנובמבר 2021 הכניס ממשל ביידן את NSO ואת יריבתה המקומית קנדירו לרשימה השחורה של מחלקת הסחר, ונאסר על חברות אמריקאיות למכור להן מוצרים או שירותים ללא קבלת רישיון מיוחד מהממשל. בעקבות המהלך הגביל אגף הפיקוח על הייצוא במשרד הביטחון את רשימת המדינות ש-NSO יכולה למכור להן כמה עשרות דמוקרטיות מערביות, ולפי הערכות גם שם התקשתה החברה לגייס לקוחות לאור המוניטין התקשורתי הבעייתי שהיה לה קודם לכן. במרץ 2023, חתם הנשיא אז ג'ו ביידן על צו נשיאותי שאוסר על גופי ממשל לעשות שימוש ברוגלות "שמהוות סיכון ביטחוני לממשלת ארה"ב", ובכך למעשה בלם את יכולתה של NSO למכור בארה"ב.
הימצאות NSO ברשימה השחורה יצרה קשיים פיננסיים משמעותיים בעבור החברה. מסמכים שנחשפו בתביעה שהגישה נגד ווטסאפ, ועדות שמסר המנכ"ל ירון שוחט העלו שהחברה נמצאת במצוקה פיננסית עמוקה. העדות והמסמכים העלו שב-2023 הפסידה NSO 9 מיליון דולר, וב-2024 עמדו הפסדי החברה על 12 מיליון דולר. כן נחשף שב-2023 היו ל-NSO 8.8 מיליון דולר בחשבון הבנק שלה, ובשנה שעברה ירד הסכום ל-5.1 מיליון דולר. הוצאות החברה עומדות על כ-10 מיליון דולר בחודש, בעיק למשכורות עובדים. NSO והחברה האם שלה, Q Cyber מעסיקות בין 350 ל-380 עובדים, 50 מהם עובדים בעבור Q Cyber עצמה. "אני לא חושב שנוכל לשלם כלום (חבר מושבעים פדרלי פסק שעל NSO לשלם לווטסאפ נזיקין בסך 167 מיליון דולר, ע"כ)", העיד שוחט, לפי דיווח של אתר TechCrunch. "אנחנו נאבקים להחזיק את הראש מעל למים".
מאז נכנסה NSO לרשימה השחורה, הפעילה החברה מאמצי לובינג משמעותיים על מנת לצאת ממנה. חזרתו דונלד טראמפ לבית הלבן הקנתה תנופה חדשה למאמצים אלו, ולפי הוושינגטון פוסט בכירי NSO נמצאים השבוע בוושינגטון די.סי. במסע לשיקום תדמיתה. המאמצים הביאו לספקולציות שלפיהן טראמפ יורה להוציא את NSO מהרשימה השחורה ויבטל או ישנה את הצו הנשיאותי.
בתגובה, הבהירו מקורות בממשל לעיתון שאין לבית הלבן כוונה לעשות זאת. לפי הדיווח, בכירי החברה קיוו לקיים ביום שני פגישה בבית הלבן. ואולם, ביום ראשון בערב, לאחר שעובדים במועצה לביטחון לאומי גילו שהחברה פועלת על מנת להוציא את עצמה מהרשימה השחורה, הם ביטלו את הפגישה. "החברה לא היתה גלויה בנוגע למניעים שלה לקיום הפגישה", אמר גורם בממשל לוושינגטון פוסט. "לבית הלבן אין תוכניות לפעול להסרת NSO מהרשימה השחורה או לבטל את הצו הנשיאותי בנוגע לרוגלות". הוא הוסיף שייתכן שהצו ישונה בהמשך, אבל אם כן לא יהיה זה במטרה לסייע ל-NSO.
הפגישה בבית הלבן היתה אמורה להיות הראשונה מסוגה מאז נכנסה NSO לרשימה השחורה. היא נקבעה ביוזמת חברת הלובינג החדשה של NSO, ווגל גרופ, שגם תיאמה לבכירי החברה פגישות בגבעת הקפיטול עם מחוקקים רפובליקנים ועוזריהם. בחברה קיוו להשתמש בפגישה בבית הלבן על מנת להציג את NSO כמועילה למאמצי ממשל טראמפ לחזק את האבטחה בגבול, באמצעות ניטור הודעות מוצפנות של פושעים וקרטלים.
"ל-NSO יש הרגל מגונה של לנסות לתחמן את ארה"ב בדרכים שלא תואמות לאינטרסים אמריקאים, ותוך מסגור עצמה כידידה", אמר לכלכליסט ג'ון סקוט-ריילטון, חוקר בכיר במכון המחקר סיטיזן לאב באוניברסיטת טורנטו, שפרסם כמה מחקרים על פעילות פגסוס. "זה נכון גם למאמצי הלובינג שלה השבוע. כתוצאה, על כל דלת שהטקטיקה שלה הצליחה לפתוח, שתי דלתות אחרות נסגרו".
הכניסה לרשימה השחורה כבר גבתה את קנדירו כקרבן: באפריל חשף כלכליסט שפעילות החברה נמכרה לקרן ההשקעות האמריקאית אינטגריטי פרטנרס תמורת 30 מיליון דולר. זאת, לאחר שלא הצליחה להתאושש מהפגיעה הכלכלית שספגה כתוצאה מכניסתה לרשימה השחורה.
NSO לא הגיבה לדיווח.