העדות של מייסד ווטסאפ במשפט ההגבלים נגד מטא: "לא תכננו להתחרות בפייסבוק"
בריאן אקטון ניסה במהלך עדותו להפריך את טענת נציבות הסחר הפדרלית שלפיה פייסבוק רכשה את אפליקציית המסרים המידיים כדי למנוע ממנה לפתח רשת חברתית מתחרה: "מעולם לא התכוונו לפתח פיד או יכולות של רשת חברתית". במוקד המשפט נגד מטא עומדת הטענה לפיה החברה יצרה מונופול בתחום המדיה החברתית באמצעות רכישת ווטסאפ ואינסטגרם, ושיש לבטל את הרכישות בדיעבד ולהפריד את הפלטפורמות מהחברה
ווטסאפ לא תיכננה לבנות רשת חברתית שתתחרה בפייסבוק, לפני שהחברה רכשה את אפליקציית המסרים המידיים בעסקה בשווי 19 מיליארד דולר ב-2014 – כך העיד אתמול (ג') מייסד ווטסאפ, בריאן אקטון, במשפט ההגבלים העסקיים של מטא. העדות פוגעת בטענת נציבות הסחר הפדרלית (FTC) שלפיה הרכישה נועדה לפגוע בתחרות בתחום הרשתות החברתיות.
"לא היתה לנו שום שאיפה לבנות שימושיות דמויית-פייסבוק כמו פיד או יכולות דמויות-פייסבוק אחרות", העיד אקטון בבית המשפט הפדרלי המחוזי בוושינגטון די.סי. "ווטסאפ היתה יכולה להמשיך לפעול עם מודל עסקי של מנויים בתשלום במקום מכירת פרסומות אם היינו נשארים עצמאיים".
אקטון העיד בשבוע השישי של המשפט של מטא. במרכז המשפט עומדת הטענה שמטא יצרה מונופול בתחום המדיה החברתית באמצעות רכישת ווטסאפ ואינסטגרם, ושיש לבטל את הרכישות בדיעבד ולהפריד את הפלטפורמות מהחברה. השבוע נפתח חלק ההגנה בתיק, ובמסגרתו מנסה מטא להוכיח שהרכישות לא פגעו בתחרות בשוק הרשתות החברתיות.
בעבר פורסם שמייסד ומנכ"ל מטא מארק צוקרברג ביקש לרכוש את ווטסאפ לאחר שזיהה זליגה של משתמשים, בעיקר צעירים, מפייסבוק לאפליקציה. לטענת נציבות הסחר, אף שווטסאפ לא הציעה בעת שנרכשה יכולות דמויות מדיה חברתית, אפליקציות מסרים מידיים אחרות החלו לשלב אז יכולות שכאלו.
תכתובות פנימיות שנחשפו במשפט מגלות שצוקרברג חשש שווטסאפ תבצע מהלך דומה. "הווקטור התחרותי הגדול ביותר מבחינתנו הוא שחברה כלשהי תבנה אפליקציית מסרים מידיים לתקשורת עם קבוצות אנשים קטנות, ואז תהפוך אותה לרשת חברתית רחבה יותר", הוא כתב לדירקטוריון מטא בפברואר 2013.
מנגד, פרקליטי מטא טוענים שלווטסאפ לא היתה כוונה להפוך לרשת חברתית, או להתחרות במטא בתחום הפרסום בדיגיטל. על פתק בכתב ידו של אקטון שהוצג במשפט נכתב: "בלי פרסומות! בלי משחקים! בלי גימיקים!". עובדים ודירקטורים לשעבר העידו שלא היו לחברה תוכניות ליכולות מסוג זה.
במהלך עדותו אתמול, חיזק אקטון טענות אלו. לדבריו, הצעת הרכישה של מטא התבססה על "הערכה הוגנת" של השווי של ווטסאפ, לאור גודל הקהל שלה. הוא ציין את הצלחת מודל המנוי בתשלום בשבע מדינות ב-2014 והעריך שלווטסאפ היתה הזדמנות לייצר יותר הכנסות ממודל זה באמצעות העלאת מחירים.
בחקירה נגדית, כשנשאל על ידי ה-FTC אם מטא כללה את שווי ההכנסות מפרסום בהצעת הרכישה, השיב אקטון שהוא לא יודע אם מטא כללה זאת בחישוביה, אך אמר שהעריך שהיא תשלב פרסום בווטסאפ לאור החשיבות שלו למודל העסקי שלה. הוא גם אישר שווטסאפ היתה מוסיפה תכונות ויכולות לאפליקציה אם היתה נשארת עצמאית.