סגור
סוכנות דרוג דירוג סטנדרד אנד פור'ס S_altP
סוכנות דרוג דירוג סטנדרד אנד פור'ס S_altP (צילום: Stan Honda/AFP)

בגלל המלחמה: S&P הורידה את תחזית הדירוג של ישראל

כלכלני הסוכנות הורידו את תחזית הדירוג של ישראל מ"יציבה" ל"שלילית". במקביל הם חתכו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-1.5% השנה ול-0.5% ב-2024. על פי S&P, המשק יתכווץ ברבעון הרביעי בכ-5% והגרעון יזנק תוך שנתיים ל-5.3%: "נשקול להוריד את הדירוג ב-24-12 החודשים הקרובים אם הסכסוך יתרחב באופן מהותי"

הלחימה בדרום נותנת את אותותיה על המשק: לפני זמן קצר הודיעה סוכנות S&P על החלטתה להוריד את תחזית דירוג האשראי של ישראל מתחזית "יציבה" לתחזית "שלילית". המשמעות: הסוכנות תשקול את הורדת דירוג האשראי של ישראל בטווח הבינוני.
בסוכנות הדירוג צופים כי הכלכלה הישראלית תתכווץ ב-5% ברבעון הרביעי (צמיחה שלילית) כאשר הירידה בתוצר מוסברת בשיבושים צפויים הקשורים לביטחון והפחתת הפעילות העסקית; גיוסם של מספר רב של אנשי מילואים; השבתת תיירות החוץ; וגם - "הרחבת הזעזוע באמון במשק הישראלי".
עוד מזניקה סוכנות הדירוג את תחזית הגרעון של ישראל בשנתיים הקרובות מ-2.3% (גרעון סביר לחלוטין) לרמה של 5.3% מהתמ"ג (שהינו גרעון עצום). אם הסוכנות תחוש ששר האוצר והממשלה מאבדים את השליטה על הכלכלה, היא תתקדם להורדת דירוג.
נכון לעכשיו, כלכלני S&P אימצו את התרחיש הבסיסי של בנק ישראל: מלחמה שתתרכז רובה ככולה בעזה, שתימשך עד חצי שנה (בין 3 ל-6 חודשים). "נוריד את דירוג האשראי של ישראל אם הסכסוך יתרחב באופן מהותי ויגדיל את הסיכונים הביטחוניים והגיאו-פוליטיים איתם מתמודדת המדינה", מציינים כלכלני הסוכנות. "נשקול להוריד את הדירוג ב-12-24 החודשים הקרובים אם השפעת הסכסוך על הצמיחה הכלכלית, מצבה הפיסקאלי ומאזן התשלומים של ישראל תהיה משמעותית יותר מכפי שאנו משערים כיום".
מה שמפתיע בהודעתה של S&P הוא כי למרות שאנשי הסוכנות אימצו אחד לאחד את תרחיש הבסיס של בנק ישראל, התוצאות של המודל שלהם מניבות תוצאות שונות בתכלית: "אנו צופים שהכלכלה תחזור לצמיחה ב-2024 ותשיג את רמות התוצר של לפני המלחמה עד סוף השנה הבאה".
תחזית הצמיחה הנוכחיות של S&P הן של 1.5% ב-2023 ושל 0.5% ב-2024 (כלומר, הם צופים צמיחה שלילית לנפש במשך שנתיים), ולאחר מכן האצה ל-5% ב-2025, ככל שהאמון יחזור וההשקעות ישובו ביתר שאת.

פיץ' ומודי'ס כבר הכניסו את ישראל לרשימת המעקב

הדירוג של ישראל על ידי הסוכנות (AA-) גבוה מזה של מתחרותיה פיץ' ומודי'ס (A+) שכבר הכניסו את ישראל בשבוע שעבר לרשימת המעקב (מהלך שמשמעותו בחינת האפשרות לשינוי תחזית על ידי שתי הסוכנויות).
לפי שעה, תשואות אגרות החוב הממשלתיות של ישראל נסחרות ברמות דומות לאגרות חוב ממשלתיות של מדינות המדורגות BBB. גם תעודות הביטוח למקרה של פשיטת רגל של ישראל – ה-CDS ל-5 שנים- זינקו ב-10 הימים האחרונים ב-136%.
1 צפייה בגלריה
רו"ח יהלי רוטנברג חשב כללי משרד האוצר 32
רו"ח יהלי רוטנברג חשב כללי משרד האוצר 32
החשב הכללי יהלי רוטנברג
(צילום: מיקי נועם אלון)
לפני פחות משבועיים הודיעה סוכנות מודי'ס על החלטתה לדחות בחצי שנה את מועד פרסום דוח הדירוג שלה על ישראל. בכיר במודי'ס אמר באותה עת ל"כלכליסט" כי בסוכנות "ממשיכים להעריך את השפעת המצב על הדירוג", אך לא ביצעה שום שינוי בשלב זה".
"הסכסוך המחודש ממשיך לגבות מחיר אנושי כבד. מודי'ס תמשיך להעריך את סיכון האשראי הרחב יותר של פעולות האיבה האחרונות ותעדכן את השוק בהשקפותינו בהתאם", אמר בכיר במודי'ס בשיחה עם "כלכליסט". "אנו ממשיכים להעריך את השפעת המצב על דירוג האשראי ולא ביצענו שום שינוי בו בשלב זה".