סגור
פגיעת רקטה ב אשקלון מתקפה מרצועת עזה 7.10
פגיעת רקטה באשקלון (צילום: REUTERS/Ammar Awad)

רשות המסים מעריכה: ב"חרבות ברזל" תהיה כמות תביעות כפולה מבמלחמת לבנון השניה

ברשות אומדים את הנזק שנגרם לרכוש בעשרת הימים הראשונים של המלחמה במיליארד שקלים וחצי. נכון להיום קיימות 15 אלף תביעות של אזרחים. מנהל הקרן אמיר דהן: "בכל מלחמת לבנון השניה שילמנו מיליארד וחצי פיצוי על נזק ישיר. סכום דומה מוערך כבר היום ולא סיימנו את המלחמה"

קרן הפיצויים של רשות המסים מתקשה לעמוד בכמות התביעות שמגיעה אליה בימים האחרונים. מנהל הקרן אמיר דהן אמר היום לכלכליסט כי כבר כעת יש 15 אלף תביעות, אף שאנשי הרשות אינם יכולים להיכנס ליישובי הנגב המערבי, מסיבות בטחוניות. "במלחמת לבנון השנייה נורו על ישראל 240 טילים ביום ואנחנו מדברים כעת על 25 אלף טילים רק ביום שבת" אמר דהן, והוסיף: "בכל מלחמת לבנון השניה שילמנו מיליארד וחצי פיצוי על נזק ישיר. סכום דומה מוערך כבר היום ולא סיימנו את המלחמה". להערכתו, כמות התביעות שיוגשו תקרן הפיצויים תגיע לכ-45,000 שקלים.
על פי ההליך המקובל, אנשי קרן הפיצויים מגיעים מיוזמתם לאזור שנפגע יחד עם שמאים ומהנדסים, בסמוך למועד האירוע. הצוות עובר בין המבנים שנפגעו ועורך אומדן ראשוני. לדיירי המבנים אסור לגעת במבנה או בחפץ הניזוק - וגם לא לתקנו ללא בדיקת שמאי. ואולם, דהן העיד שבמלחמה הנוכחית המצב שונה: "על פי רוב היינו מגיעים בתוך כמה שעות. עכשיו לוקח לנו גם שלושה ימים. על העיר אשקלון יש מטחים כבדים, כך שאנחנו לא יכולים להוציא עובדים החוצה. אנחנו מפחדים על חיי אדם".
לדבריו של דהן, יש להבחין בין נזק ישיר לעקיף: "קרן פיצויים היא חלק מהתקנות הנלוות של חוק מס רכוש. החוק מבחין בין שני סוגי נזקים: נזק ישיר, שזה פגיעות במבנים ובתשתיות עירוניות, כולל כבישים ורכבים, ונזק עקיף, שזה אובדן הכנסות. מדובר בחוק טריטוריאלי - כלומר, מי שזכאי לפיצוי לא חייב להיות אזרח או תושב ישראלי - והוא תקף לכל אדם, פרט למחבל. שווי הפיצוי שאנחנו נותנים הוא החזרת המצב לקדמותו. אם מדובר ברכב, אז אם הוא מושבת מקבלים חזרה את ערכו, ואם ניתן לתקן אותו, אז התיקון ממומן, כולל פיצוי על ירידת ערך. במקרים של מבנים אנחנו בודקים אם מדובר בנזק שהוא גם קונסטרוקטיבי ואז מערבים גם מהנדס".
את הפיצוי על נזקי פגיעה במבנים ניתן לחלק לשני מועדים. פיצוי על נזקים קלים יחסית - למשל, חלונות ותריסים - יועבר תוך שבועיים. עם זאת, התיקון של מבנים שנהרסו כתוצאה מפגיעה ישירה ייקח הרבה יותר זמן. המועצה האזורית או העיר מעבירות את התושבים לדיור חלופי ורשות המיסים מפצה אותן. ההחלטה לגבי עתיד הישובים שנהרסו תתקבל ע"י מנהלת השיקום שהוקמה אתמול ובראשה יעמוד משה אדרי. דהן: "יש ישובים שנפגעו ולא ניתן לחזור אליהם, כך בארי, כפר עזה וניר עוז, ויש ישובים שכיתות הכוננות שלהם הצליחו לשמור על הישוב, למעט פגיעות מפצמ"רים. אני אישית חושב שהמדינה צריכה לשמור על תושבי הישובים כקהילה וזה מאוד חשוב שיהיו ביחד".
הכוונה של רשות המיסים היא להגיע פיזית אל התושבים שנאלצו להתפנות. דהן: "ממחר יפעל קו קדמי בכל המלונות בארץ ויחד עם המפונים נמלא טפסי תביעה. החוק מאפשר פיצוי מקסימלי של 130 אלף שקל למשפחה עם שלושה ילדים על נזקי רכוש. מניסיון העבר, כך למשל בזמן פינוי גוש קטיף, אני לא מאמין שכדאי לתת את כל הסכום, כי אנשים מבזבזים אותו".
אחרי מבצע "עלות השחר", אמר דהן לכלכליסט: "אנחנו מוציאים מכרזים ולוקחים קבלנים בהתאם לנזק. את החברות המשקמות אנחנו רוצים לשמור לאנשים מבוגרים, כאלה שיותר לחוצים בתזרים המזומנים. במקרים של בתי יוקרה אני מניח שזה יהיה שיקום עצמי. ברגע שעשינו את כתב הכמויות, האזרח חותם עליו ויודע מה לוחות הזמנים. כשהעבודה מסתיימת האזרח חותם על כך שהוא שבע רצון, ורק אז אנחנו משלמים לחברה המשקמת. יש לנו גם חברת בקרה חיצונית שבודקת את איכות העבודה". נוכח היקף הפגיעות וחומרתן ב"חרבות ברזל", עדיין לא ברור איך יתבצעו הדברים כעת.