סגור
תחנת כוח תחנת הכוח אורות רבין בחדרה חברת החשמל
תחנת הכוח אורות רבין בחדרה של חברת החשמל (אלעד גרשגורן)

מנכ"ל חברת החשמל: עד סוף החודש תושלם הסבה של יחידת פחם לגז טבעי

מאיר שפיגלר הזהיר שחברת החשמל תיאלץ לרכוש גז במחיר גבוה יותר עבור התחנות החדשות של החברה – בשל עליית מחירי השוק; השלמת ההסבה היא בעיכוב של שנה, שעולה למדינה 5.8 מיליארד שקל; כיום, 23% מהחשמל בישראל מיוצר בפחם בעלות יקרה עד פי 3 מגז טבעי

מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר הודיע כי עד סוף החודש תושלם ההסבה של יחידת ייצור של גז טבעי – בעיכוב של שנה. כמו כן, הזהיר שפיגלר שחברת החשמל תיאלץ לרכוש גז במחיר גבוה יותר עבור התחנות החדשות של החברה – בשל עליית מחירי השוק. הדברים נאמרו במסגרת דיון בוועדה לפיקוח על קרן העושר בראשות ח"כ לימור סון הר מלך, שעסק במעבר לשימוש בגז טבעי לייצור חשמל, על חשבון הפחם.
כיום, 23% מהחשמל בישראל מיוצר באמצעות פחם – על אף שמדובר בדלק מזהם במיוחד, ובעל עלות יקרה עד פי 3 מייצור חשמל באמצעות גז טבעי (42 אג' לקוט"ש בפחם לעומת 14 אג' לקוט"ש לייצור בגז טבעי, לפי דוחות חברת החשמל). 67% מהחשמל בישראל מיוצר באמצעות גז טבעי, והיתר באנרגיות מתחדשות (סולארי ורוח). על פי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, העיכוב בסגירת תחנות הכוח הפחמיות עולה למדינה 5.8 מיליארד שקל – מתוכן 4 מיליארד בעלויות סביבתיות ו-981 מיליון שקל נוספים בעלות העודפת בתעריף החשמל.
בשל הנזק הסביבתי והכלכלי מייצור חשמל באמצעות פחם, כבר כמה שנים מובילה הממשלה ניסיונות להפסיק את השימוש בפחם בישראל. כיום יש 10 יחידות ייצור באמצעות פחם בישראל, 4 בתחנת רוטנברג באשקלון ו-6 בתחנת אורות רבין בחדרה, כולן בבעלות חברת החשמל. בנובמבר 2019 קבע שר האנרגיה שטייניץ כי עד סוף 2025 יופסק השימוש בפחם לייצור חשמל בישראל על ידי הסבה לגז טבעי של 6 יחידות ייצור (4 בתחנת רוטנברג באשקלון ו-2 נוספות באורות רבין). יתר יחידות הייצור הפחמיות היו אמורות להיסגר.
את יכולת הייצור שתפחת עם סגירת ארבעת יחידות הייצור הפחמיות ברוטנברג, אמורות להחליף שתי יחידות ייצור חשמל נוספות המוקמות בגז טבעי בחדרה (יחידות 70-80), אך הקמתן מתעכבת יותר משנה מהיעד המקורי. לדברי שפיגלר, "לחברת החשמל יש חלק בעיכוב הקמת התחנות, אך הן נבעו גם מחלקים לא תקינים שקיבלנו מיצרנית הטורבינות". יצרנית הטורבינות של חברת החשמל היא GE (ג'נרל אלקטריק).
את העיכוב בהקמת יחידות ייצור החשמל (יחידות 70-80) בחדרה של חברת החשמל, ייחס שפיגלר כאמור גם לחברה עצמה, אך גם ליצרנית הטורבינות GE (ג'נרל אלקטריק). "קיבלנו 3 ריקולים משמעותיים שעיכבו את הקמת התחנות. הייתה גם תביעה משפטית שעיכבה את הליכי ההקמה במשך שנה". כמו כן הוסיף שפיגלר שבעת ההחלטה להקמת היחידות, התחייבה חברת החשמל להקים אותן תוך 30 חודשים – פרק זמן נמוך בהרבה מהממוצע העולמי, שעומד על כ-40 חודשים.
עם זאת, שפיגלר העלה חשש משמעותי שמחיר הגז הטבעי שחברת החשמל תרכוש עבור התחנות החדשות יהיה גבוה מהמחיר הנוכחי: "חברת החשמל רוכשת גז טבעי במחיר של 3.95 דולר ליחידת חום – כאשר מחיר השוק עומד על 6-7 דולר ליחידת חום. אין לזה תקדים". החשש של שפיגלר הוא שבתחנות החדשות תיאלץ חברת החשמל לשלם את המחיר הגבוה – המקביל למחיר הייצוא של הגז הטבעי. נציג אגף התקציבים שבמשרד האוצר, עידו מור, טען בדיון כי כבר היום ישנם מקרים בהם יש מחסור שעתי של גז טבעי במשק, כך שעל אף שלא צפוי מחסור בגז הטבעי ב-15 השנים הקרובות, ישנם מקרים, בעיקר במזג אוויר קיצוני, בו אין מספיק גז טבעי ברגע נתון לייצור חשמל בישראל. המחסור השעתי הוביל יצרניות חשמל להשתמש בסולר – המזהם יותר מהפחם.
יש לציין כי כיום בישראל כמות הגז המופקת מספיקה לכל צרכי מדינת ישראל – אך בשל הסכמי הייצוא של חברות הגז, החייבות לספק למצרים וירדן גז טבעי, נוצר מחסור שעתי לשוק המקומי. גם החשש של שפיגלר מכך שחברת החשמל תיאלץ לשלם מחיר גבוה יותר עבור הגז הטבעי, מגיע ככל הנראה מהייצוא – שכן הביקוש הגבוה לגז טבעי במצרים, מוביל לכך שחברות הגז יכולות לייצא כמות גבוהה של גז, ובכך התחרותיות בתוך המשק הישראלי נפגעת.