סגור
פוטו משבר האקלים שריפות יוון
שריפה ביוון, קיץ 2021 (צילום: איי אף פי)

מנכ"ל קרן העושר הנורבגית: "האינפלציה תישאר גבוהה בגלל משבר האקלים"

ניקולאי טאנגן סבור כי רמות המחירים יישארו גבוהות לאורך זמן והתשואה על השקעות תהיה נמוכה; הוא ציין את ההתייקרויות של שמן זית, תפוחי אדמה וקפה כמי שישפיעו על האינפלציה בשנים הבאות

הכלכלה העולמית חווה אינפלציה הנובעת ממשבר האקלים, וכתוצאה, הצפי הוא כי רמות המחירים יישארו גבוהות לאורך זמן והתשואה על השקעות תהיה נמוכה - כך לפי ניקולאי טאנגן מנכ"ל קרן העושר הנורבגית, המנהלת נכסים בשווי 1.3 טריליון דולר ונחשבת לקרן ההון הריבונית הגדולה בעולם.
"יהיה קשה להוריד את רמות האינפלציה", אמר טאנגן בריאיון ל"פייננשל טיימס". לדבריו, עלויות הייצור מחלחלות לעליות המחירים העולמיות, ובמקביל "אנחנו חוזים בהשפעת משבר האקלים", הדגיש, בציינו את עליות המחירים של שמן זית, תפוחי אדמה וקפה כדוגמאות להשפעה הצפויה של עלויות המזון על האינפלציה בשנים הבאות. עוד אמר, כי תג המחיר הגבוה של המעבר לאנרגיה ירוקה וההיפוך של תופעת הגלובליזציה, ששמרה על עלויות ייצור נמוכות במשך עשורים, הם גם חלק "מהפסיפס" הזה.
הריאיון עמו התקיים לקראת כנס ההשקעות הראשון של הקרן. לפי טאנגן, בקרן בהחלט רואים סימנים לתופעה המוגדרת greedflation, שבה חברות מעלות את המחירים מעל הרמה הנדרשת בשל הצמיחה בעלויות.
בשוקי ההון עוקבים מקרוב אחר דבריו של טאנגן, שכן קרן העושר מחזיקה בממוצע ב־1.5% מכל מניה הנסחרת בעולם. טאנגן, לשעבר מנהל קרן גידור, אשר מונה לעמוד בראש הקרן ב־2020, מזהיר כבר זמן מה מהאינפלציה הממושכת. להערכתו, התשואה למשקיעים תישאר נמוכה בעשור הקרוב והריביות יישארו גבוהות.
לפי הכלכלן ומומחה האינפלציה מאוניברסיטת הרווארד, קנת' רוגוף, שהשתתף בכנס של הקרן, האינפלציה תרד, אך לא לרמה של 2%. "להערכתי, הלחץ מהסיטואציה המורכבת הזו יוביל לכך שהאינפלציה תישאר מעל ליעד בחמש עד עשר השנים הבאות", ציין.
טאנגן הדגיש בריאיון כי גל האינפלציה שהיכה במערכת הפיננסית והעלאות הריבית האגרסיביות שבהן נקטו בתגובה בנקים מרכזיים ברחבי העולם חשפו חולשות בשווקים. אלה באו לידי ביטוי באופן מיוחד בקריסת סיליקון ואלי בנק (SVB) ובמכירת החירום בחודש שעבר של בנק קרדיט סוויס. אף כי טאנגן סבור כי "הגרוע מכל מאחורינו", הוא הזהיר כי לנוכח הפסדים של 30 טריליון דולר שנרשמו בשוקי ההון והאג"ח העולמיים בשנה שעברה, צפויים להיחשף מפסידים נוספים במערכת הפיננסית.
לדבריו, "קשה לראות מבחוץ" אילו חברות פיננסיות נמצאות במצב הגרוע ביותר, אך בקרן עובדים קשה כדי לסנן "את התפוחים הרקובים" מתיק ההשקעות שלה. "הגברנו את המאמצים לנכש החוצה דברים מסוג זה", הוסיף. כחלק מהמאמצים הללו מעסיקה הקרן בימים אלה ארבעה רואי חשבון משפטיים, זאת בנוסף לשימוש בניתוח בלשני ובינה מלאכותית, והמספר הזה צפוי רק להוסיף ולעלות.