סגור
מגזין נדלן מרץ 2023 אמיר ירון נגיד בנק ישראל
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון (צילום: יובל חן)

דוח בנק ישראל
הנגיד: "קיומם של מוסדות עצמאיים חיוני ליציבות המשק"

בפתח דו"ח בנק ישראל המסכם את שנת 2022 הדגיש פרופ' אמיר ירון כי החששות הכלכליים מפני ההפיכה המשטרית לא מבוססים על "תיאוריה כלכלית" בלבד אלא על עובדות בשטח דוגמת השינויים בשער החליפין, התנודתיות בבורסה הישראלית וההודעות של חברות הדירוג. לכן הוא ציין כי חשוב ש"שינויים משמעותיים ייעשו בהסכמה רחבה"

"קיומם של מוסדות חזקים ועצמאיים הוא חיוני ליציבותו ולשגשוגו של המשק לאורך זמן", כך כתב נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בפתח דו"ח בנק ישראל המסכם את שנת 2022. "החשיבות של מוסדות כאלו מתגברת בעידן הגלובליזציה ולאור מאפייניה של כלכלת ישראל", הוסיף.
הנגיד ציין כי על אף שהדו"ח עוסק בשנה שחלפה, "אני מוצא לנכון להתייחס בקצרה גם להתפתחויות בחודשים האחרונים". עוד הוסיף ירון כי "מספר התפתחויות בשווקים הפיננסיים והתייחסויות של גורמים כלכליים בינלאומיים לתהליכי חקיקה הנדונים בימים אלו בישראל מחדדות את הצורך להבטיח את העצמאות והמקצועיות של המוסדות בישראל, ואת הצורך ששינויים משמעותיים ייעשו בהסכמה רחבה".
ההתייחסות של ירון לרפורמה המשטרית נכתבה בשבוע שעבר, לפני פיטוריו של גלנט ולפני ההכרזה של נתניהו על השהיית החקיקה וכניסה להידברות. אך עדיין כדאי להתעכב על דבריו המדודים של הנגיד. ראשית, הנגיד מדגיש כי בישראל יש חשיבות יתרה למוסדות עצמאיים ומקצועיים בשל העובדה שישראל היא כלכלה המבוססת על יצוא. שנית, הנגיד מדגיש כי החששות הכלכליים לא מבוססים על "תיאוריה כלכלית" בלבד אלא על עובדות בשטח דוגמת השינויים בשער החליפין, התנודתיות בבורסה הישראלית וההודעות של חברות הדירוג.
שלישית, ואולי החשוב מכל, הנגיד גם רומז על דרך היציאה מהמשבר הזה, והיא ש"שינויים משמעותיים ייעשו בהסכמה רחבה". כלומר, ככל שהשינויים במערכת המשפט יזכו להסכמה – ואפילו הסכמה שבשתיקה – הסיכון הכלכלי מהשינויים הללו יקטן משמעותית.