סגור
קידוח נפט שדה נפט רוסיה
קידוח נפט ברוסיה. הייתה בשנה האחרונה הספקית המובילה של האיחוד האירופי (צילום: גטי )

ניתוח
בין המרוויחות הגדולות מהאמברגו על מוצרי הנפט הרוסיים: סעודיה וטורקיה

כבר כיום עקב המלחמה באוקראינה, סעודיה הפכה לספקית הסולר השנייה בגודלה לאיחוד האירופי, והיא צפויה להגדיל את האספקה לאחר החרם. גם טורקיה כבר הכפילה את יצוא הדיזל שלה לאיחוד, והיא צפויה לשמש "מעקף" רוסי לשוק האירופי

תעשיית הנפט הרוסית ניצבת בפני אתגר חדש עם הצפי לתחילת האמברגו שהטיל האיחוד האירופי על מוצרי הנפט מתוצרת בתי הזיקוק הרוסיים.
הסנקציה החדשה אמורה להיכנס לתוקף ב-5 בפברואר והיא כוללת איסור ייבוא סולר, דיזל, דלק סילוני ומוצרי נפט אחרים מתוצרת רוסיה. זה מאלץ את ראשי התעשייה ברוסיה להגביר את מאמציהם לאתר שווקים חדשים, כשהדגש ניתן על דרום אמריקה, אפריקה ואסיה. יחד עם זאת, טורקיה עשויה להפוך מבחינת הרוסים מסלול עוקף סנקציות. לפי הערכות בשוק, הסולר הרוסי לא יתקשה למצוא לקוחות חדשים במקום אירופה בעוד שהאירופים ינסו להשיג דיזל מתוצרת סעודית ואמריקאית כתחליף לאספקה מרוסיה וייתכן ש"יעצמו עיניים" בכל הקשור למעבר דיזל רוסי דרך טורקיה.
הלחץ על הקרמלין אמור להתגבר עוד יותר עם החלטה צפויה של מדינות ה-G-7 לקבוע תקרות מחירים למוצרי הנפט מתוצרת רוסיה. בשלב זה לא ברור מה יהיו מחירי המקסימום שיקבעו מנהיגי המדינות המתועשות ונראה שההתדיינות הפנימית עדיין לא הסתיימה. רמז לכך ניתן היה לשמוע בדבריה של שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, שהצהירה לפני ימים אחדים שקביעת תקרת מחיר למוצרי נפט רוסיים מסובכת יותר מתקרת המחיר שנקבעה על הנפט הגולמי הרוסי.
האמברגו החדש שמטיל האיחוד האירופי הוא כאב ראש לא קטן לחברות בו אך זהו ככל הנראה מחיר שהן מוכנות לשלם מה עוד שהתחליפים קיימים. לפי הנתונים, רוסיה נותרה גם בשנה האחרונה ספקית הסולר המובילה של הגוש (עם קצת יותר מ-20%), וזאת למרות המלחמה. לפי הערכות בשוק, הכמות הממוצעת של סולר שמספקת רוסיה למדינות האיחוד נעה סביב 550,000 חביות ליום מתוך ייבוא כולל של כ-2.5 מיליון חביות סולר ביום.
למרות מגמה של האטה מסוימת, בדצמבר 2022 נרשמה רמת שיא בייבוא מרוסיה בשלוש השנים האחרונות עם קרוב ל-720,000 חביות ביום. ההסבר הוא הניסיון של מדינות באיחוד להצטייד "ברגע האחרון" בכמויות סולר גדולות ככל הניתן לפני החלת הסנקציות בחודש הבא. לפיכך, הצפי הוא שגם בחודש הנוכחי, יבוא הסולר מרוסיה יהיה לפחות ברמה הממוצעת שנרשמה במהלך השנה שעברה.
עם החלת הסנקציה החדשה על רוסיה, אירופה תצטרך למצוא תחליפים לסולר הרוסי כשארה"ב והמזרח התיכון מסומנים כיעדים המובילים. כבר כיום, עוד בטרם האמברגו על רוסיה, ערב הסעודית היא ספקית הסולר השנייה בגודלה לאיחוד האירופי. לפי הערכות, בחודש הנוכחי קצב האספקה מסעודיה לשוק האירופי עומד על קרוב ל-270,000 חביות ביום. דרכה של סעודיה לצמרת הספקיות היא תוצאה ישירה של המלחמה באוקראינה, שכן בינואר 2022 יצוא הסולר הסעודי עמד על פחות מ-100,000 חביות ביום. גם ארה"ב מגבירה את אספקת הסולר שלה לאירופה עם ממוצע של קרוב ל-160,000 חביות ביום, פי שלושה מהכמות המסופקת לפני פרוץ המלחמה באוקראינה.
עוד מדינה שצפויה לצאת נשכרת מהחרם האירופי על רוסיה היא טורקיה שנכון להיום כבר הכפילה את יצוא הדיזל שלה לאיחוד בהשוואה למצב לפני שנה וכיום הוא עומד על יותר מ-60,000 חביות בממוצע ביום. ביחס לטורקיה צריך לציין כי רוסיה היא ספקית דיזל מובילה, מה שעשוי להוביל בעצם לכך שטורקיה תהפוך ל"מעקף" הרוסי בדרך לשוק באיחוד האירופי.