סגור
כלכלת יפן טוקיו חנויות קניות
רחוב הומה בטוקיו, בירת יפן (צילום: רויטרס)

מחשמל ועד סמארטפונים: אינפלציית הליבה ביפן טיפסה לשיא של 41 שנה

מדד הליבה של המחירים לצרכן שאינו כולל את מחירי המזון הטרי אך כן כולל את מחירי האנרגיה, עלה בנובמבר ב-3.7% לעומת השנה שעברה - העלייה החדה ביותר מאז דצמבר 1981

אינפלציית הליבה ביפן טיפסה לשיא של ארבעה עשרים, זאת לאחר שהחברות המשיכו להעביר את העלויות הגדלות לצרכנים. הנתונים מגבירים את הלחץ על הבנק המרכזי במדינה (BOJ) לצמצם את התמריצים המאסיביים.
מדד הליבה של המחירים לצרכן, שאינו כולל את מחירי המזון הטרי אך כן כולל את מחירי האנרגיה, עלה בנובמבר ב-3.7% לעומת השנה שעברה, זאת בהתאם לתחזיות האנליסטים ועלייה מ-3.6% באוקטובר.
זו העלייה החדה ביותר במדד מאז טיפס ב-4% בדצמבר 1981, בתקופה שבה האינפלציה הייתה גבוהה בשל משבר הנפט של 1979. המחירים עלו במגוון רחב של קטגוריות, החל מחשמל ועד לעוף מטוגן, מכשירי סמארטפון ומזגנים.
מדד נוסף שאינו לוקח בחשבון את מחירי המזון הטרי והאנרגיה, עלה בנובמבר בשיעור שנתי של 2.8%, האצה מרמה של 2.5% באוקטובר. בבנק המרכזי עוקבים מקרוב אחר המדד הזה, המכונה "ליבה-ליבה" והוא מדגיש את האופן שבו הלחצים האינפלציוניים מתגברים ביפן וצפויים להימשך גם בשנה הבאה.
בשלב זה ההערכה היא כי חברות יעלו מחירים ל-7,152 מוצרים בארבעת החודשים הראשונים של 2023, יותר מכפול המספר בתקופה המקבילה השנה, כך לפי דו"ח שפרסמה חברת המחקר טייקוקו דאטא בנק. "קרוב לוודאי שנחווה האצה בעליות המחירים בשנה הבאה, שיהיו יותר אינטנסיביות מאשר השנה", שכן החברות מתמודדות עם עלויות עבודה והפצה גבוהות יותר, נכתב בדו"ח.
הבנק המרכזי ביפן הפתיע את השווקים ביום שלישי כשהרחיב את טווח התנועה של תשואת אג"ח ממשלתיות לעשר שנים, מהלך שנתפס כהקדמה לקראת נסיגה מתוכנית התמריצים הנרחבת של הבנק. עם זאת, הנגיד הארוהיקו קורודה, שמסיים באפריל כהונה של עשר שנים, אמר כי לבנק אין כל כוונה לצמצם את התמריצים מכיוון שהאינפלציה צפויה להאט בשנה הבאה מתחת ליעד של 2%.
הכלכלה היפנית התכווצה במפתיע ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 0.8%, על רקע החשש ממיתון עולמי ועלויות יבוא גבוהות יותר שהשפיעו על הצריכה והעסקים. התחזית היא אמנם לחזרה לצמיחה הרבעון, אך החשש הוא שהשכר לא עולה מספיק כדי לפצות את משקי הבית על העלייה ביוקר המחיה.