סגור
בנייה ביניינים
נוטלי המשכנתאות ממשיכים להאריך את תקופת נטילת המשכנתא בכדי להתמודד עם עול התשלומים (צילום: אוראל כהן)

בעקבות החגים ועליית הריבית: צניחה של 45% במשכנתאות באוקטובר

היקף המשכנתאות באוקטובר עמד על 6.1 מיליארד שקל, צניחה של 45% לעומת הממוצע החודשי בשנה האחרונה. על הנתונים החלשים השפיעו חגי תשרי, שהתרחשו ברובם בחודש אוקטובר, אולם גם כאשר משווים את הביצועים לתקופת החגים אשתקד רואים ירידה של 15% בהיקף המשכנתאות

היקף המשכנתאות באוקטובר עמד על 6.1 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני בנק ישראל. מדובר בצניחה של 45% לעומת הממוצע החודשי ב-12 החודשים האחרונים, שמושפעת ככל הנראה מחגי תשרי ועליית הריבית. נתונים אלו תואמים את הערכות המערכת הבנקאית שפורסמו ב"כלכליסט".
כאמור, על הנתונים החלשים השפיעו חגי תשרי, שהתרחשו ברובם בחודש אוקטובר, אולם גם כאשר משווים את הביצועים לחודש ספטמבר אשתקד (בו אירעו אז רוב חגי תשרי), רואים שמדובר בירידה של 15% בהיקף המשכנתאות, שעמד אז על 7.2 מיליארד שקל.
הביצועים החלשים הושפעו לא רק מתקופת החגים, אלא גם מעליית הריבית במשק מ-0.1% לרמה של 2.75% תוך חצי שנה, שהובילה גם לעלייה חדה בריבית במשכתנאות. את זאת יש להוסיף לעובדה שמחירי הדיור עלו ב-19% בשנה האחרונה, מה שהפך את משימת רכישת הדירה לקשה במיוחד והוביל לצינון בביקושים.
מנתוני בנק ישראל עולה כי הריבית במשכנתאות ממשיכה לטפס. כך למשל, במסלול ריבית שקלית קבועה, עמדה הריבית בחודש אוקטובר על 4.7%, לעומת 4.5% בחודש ספטמבר. בסך הכל מדובר בריבית הגבוה ב-50% לעומת הריבית הממוצעת במסלול זה באוקטובר אשתקד.
עוד עולה מהנתונים כי נוטלי המשכנתאות ממשיכים להאריך את תקופת נטילת המשכנתא בכדי להתמודד עם עול התשלומים. כך למשל, במסלול השקלי עמד מועד המשכנתא על 24.3 שנים בממוצע, לעומת 24.2 שנים בספטמבר ו-23.9 שנים באוגוסט. במסלול צמוד המדד תקופת הפירעון הממוצעת כבר טיפסה באוקטובר ל-25.3 שנים, לעומת 24.8 שנים בלבד בחודש ספטמבר.
במערכת הבנקאית מציינים כי ישנה ירידה בהתעניינות בנטילת משכנתאות, שעומדת בממוצע על כ-20% לעומת תחילת השנה. הירידה בהתעניינות אמורה להשתקף בנתוני המשכנתאות בעוד מספר חודשים (משך הזמן בו לוקח בממוצע תהליך נטילת המשכנתא), כך שהצפי הוא שהיקף הנתונים ימשיך להתמתן לעומת מבול הפניות שאפיין את השנתיים האחרונות, טרם החל תהליך עליית הריבית.