סגור
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו ויו"ר מגדל ביטוח יפתח רון טל
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו ויו"ר מגדל ביטוח יפתח רון טל ( צילומים: עמית שעל, צביקה טישלר)

פרשנות
הבכיר ה־12: מנהלים ממשיכים לברוח ממגדל של שלמה אליהו

שגיא יוגב, מנכ"ל מגדל ביטוח, הפך אתמול למנהל ה־12 שמתפטר מתפקידו בקבוצה מאז רכישת השליטה בידי שלמה אליהו, תוך שהוא מטיח ש"חוסר היציבות הניהולית פוגע באופן קשה בניהול החברה". המועמד הפנימי לתפקיד, וכרגע היחיד, הוא עמית אורון

הקדים תרופה למכה: עוד מנהל עוזב את שלמה אליהו. שגיא יוגב, מנכ"ל מגדל ביטוח, התפטר אתמול מתפקידו. יוגב הבין שבעל השליטה אליהו צפוי להדיח אותו לאחר שידיח את היו"ר יפתח רון־טל, ולכן בחר להקדים תרופה למכה ולהודיע על התפטרות. יוגב הוא המנהל (מנכ"ל או יו"ר) ה־12 שעוזב את מגדל ביטוח, או את החברה־האם הציבורית מגדל אחזקות, מאז שאליהו רכש את השליטה בקבוצה ב־2012. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כמה ימים כבר הודיעה הדח"צית לינדה בן שושן לחברי דירקטוריון מגדל אחזקות כי יוגב הודיע לה שבכוונתו להתפטר.
מגדל ביטוח צפויה לכנס אסיפה של בעלי המניות בשבועיים־שלושה הקרובים. כפי שפורסם ב"כלכליסט", אליהו ודירקטוריון מגדל אחזקות לא יביאו את חידוש כהונתו של רון־טל להצבעה, מה שמהווה למעשה את הדחתו מתפקיד היו"ר. רון־טל מודע לכך ועשוי לפתוח במאבק משפטי, כמו מוטי רוזן שהודח לפניו, וזאת בטענה שחברת ביטוח לא יכולה להחליף מנכ"ל ויו"ר בו־זמנית, ויראה בהתפטרותו של יוגב כמה שעשוי לסייע לו להישאר בתפקיד. מגדל ביטוח גם אמורה להקים ועדת איתור לבחירת מנכ"ל חדש, ורון־טל צפוי להציב את עצמו בראש ועדה כזו. המועמד הפנימי לתפקיד, וכרגע היחיד, הוא עמית אורון, מנהל חטיבת חיסכון ארוך טווח ובריאות במגדל.
יוגב מונה לתפקיד רק לפני שנה בתום הליך בחירה סוער ובניגוד לדעתו של אליהו. בעל השליטה רצה למנות לתפקיד את רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בעוד רון־טל קידם את ידין ענתבי מבנק הפועלים. בסופו של דבר יוגב נבחר כמועמד של פשרה. אליהו, יו"ר מגדל אחזקות, הצביע בלית ברירה בעד מינויו של יוגב לאחר שהבין שהוא מצוי בעמדת מיעוט. אבל חרף ההצבעה, ולכל אורך הקדנציה, לא היו כמעט יחסי גומלין בין אליהו ויוגב, וזאת לא רק בשל הרחקתו של אליהו מדירקטוריון וחברת מגדל ביטוח ע"י יו"ר רשות שוק ההון היוצא משה ברקת.
סביב מתנגדי אליהו הובעה אתמול ביקורת על כך שברקת לא מינה מנהל מורשה חיצוני לחברה, מהלך שהיה עלול להיתקל במשוכה משפטית לא קלה. ברקת הצליח עם זאת להרחיק את אליהו מהחברה ובסופו של דבר תמך במינויו של השופט לשעבר חנן מלצר כיו"ר מגדל אחזקות. רשות שוק ההון מתפקדת עם יו"ר זמני, עמית גל, שיתקשה לקחת על עצמו אחריות של מינוי מנהל חיצוני לחברה והפקעת השליטה מאליהו. עם זאת, חרף הזמניות, הסמכות בידיו של גל קיימת.
"לצערי, סביבת העבודה אליה נחשפתי הקשתה על ניהול מיטבי של החברה ומנעה את קידומם של צעדים נדרשים - בהם בנייה של תוכנית אסטרטגית לחברה. הארועים האחרונים וחוסר היציבות הניהולית פוגעים באופן קשה בניהול החברה, הן כלפי פנים והן כלפי חוץ, וכן בהצבת מטרות עתידיות קצרות וארוכות טווח". כתב יוגב במכתב ההתפטרות והוסיף כי "ניסיונותינו לשקף את המצב בפני אירגונים שונים בקבוצה לא הביאו, לצערי, לנקיטת הפעולות הנדרשות לצורך שמירה על היציבות הניהולית וסביבת עבודה תקינה, באופן שיאפשר את ניהולה וקידומה של החברה. בנסיבות אלה ובהיעדר יכולת לממש את היעדים והמטרות לטובתה של החברה, אני מבקש לסיים את כהונתי כמנכ"ל".
מעבר לפוליטיקות הפנימיות קשה להגדיר את השנה של יוגב כמוצלחת. מגדל סיימה את המחצית הראשונה של השנה בהפסד של 712 מיליון שקל, העמוק ביותר מבין חברות הביטוח, כשבין היתר תורם לכך לא מעט תיק ביטוח החיים שלה שהוא הגדול מבין כל החברות.
מגדל אחזקות הגיבה אתמול על ההתפטרות במסגרת ההודעה לבורסה שבה נאמר כי "החברה מצרה על הודעה זו של מנכ"ל מגדל ביטוח בדבר סיום תפקידו וחולקת על תוכן המכתב ואופן הצגת הדברים. החברה מבקשת להבהיר כי היא תמשיך לפעול כדי להבטיח את ניהולם התקין של עסקי מגדל ביטוח, את יציבותה, טובתה וקידום האסטרטגיה של קבוצת מגדל, לרבות מגדל ביטוח, וקידום יעדיהן לטווח הארוך, וכי אין כל חשש לפגיעה בהקשר זה".