סגור

הדולר שוב בשווי גבוה מהיורו, ומזנק ב-2% מול השקל

היפוך מגמה - היורו נסוג ב-1.3% ונסחר תמורת 0.998 דולרים, הפאונד יורד ב-1.4% ל-1.15 דולרים; המטבע האמריקאי עבר מירידה לזינוק גם מול מקבילו הישראלי ל-3.426 שקלים; האינפלציה בארה"ב ממשיכה להתקרר, עם חודש שני של האטה ל-8.3% בחישוב שנתי, אך התחזיות במשק היו להאטה חדה יותר ל-8.1%

שינוי מגמה חריף בשוק המט"ח העולמי והמקומי אחרי נתוני האינפלציה בארה"ב: היורו נסוג ב-1.3% ונסחר תמורת 0.998 דולרים, הפאונד יורד ב-1.4% ל-1.15 דולרים.
המטבע האמריקאי עבר מירידה לזינוק גם מול מקבילו הישראלי ל-3.426 שקלים. האינפלציה בארה"ב ממשיכה להתקרר, עם חודש שני של האטה ל-8.3% בחישוב שנתי, אך התחזיות במשק היו להאטה חדה יותר ל-8.1%.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "תמונת האינפלציה בארצות הברית לא הייתה אחידה – הקצב השנתי ירד (פעם שנייה ברציפות מרמה של 9.1% בחודש יוני) ל-8.3% , אבל הקצב הבסיסי (בניכוי מזון ואנרגיה) עלה דווקא ל-6.3%. כאמור, במיוחד הפתיע לרעה המדד הבסיסי שעלה ב-0.6% באוגוסט – פי 2 מהצפי ופי 2 גם מעלייתו בחודש שעבר. לעומתו, המדד הכללי עלה 0.1% בלבד (אם כי גם כאן הייתה אכזבה מסוימת, כי צפו שהמדד ירד ב-0.1%).
"מה כל זה אומר? החדשות השליליות הן המשמעותיות יותר מבחינת השווקים ומכאן הירידות המיידיות של החוזים בשוקי המניות והאג"ח בעקבות הנתון. התמונה היא שהאינפלציה שה-Fed מכוון אליה – זו שקשורה יותר לביקושים למוצרים ושירותים בתוך ארה"ב – עדיין עולה, מה שמבטיח המשך מדיניות אגרסיבית של ה-Fed. כל ההצהרות האחרונות של בכירי ה-Fed "לקחו צד" לטובת מלחמה אגרסיבית באינפלציה, תוך ניצול הנתונים החיוביים, עד כה, של הפעילות הכלכלית ושוק העבודה.
"מכאן עולה שהריבית צפויה לעלות ב-75 נ"ב בשבוע הבא ובמקרים כאלה יש גם סיכוי שתעלה באחוז שלם, גם אם קטן יותר. הסיבה שתרחיש של העלאת הריבית באחוז שלם עשוי לעמוד על הפרק היא שה-Fed ממילא מכוון לשם וייתכן כי ישקול "לאחד" שתי העלאות בתור מסר נוסף לנחישותו להיאבק באינפלציה. כמו כן חשוב יהיה לראות איך ישפיע המדד על תחזית האינפלציה החדשה של ה-Fed".
גיל בפמן, בנק לאומי: "אין ספק שמדד מפתיע זה יתרום תרומה משמעותית מאוד להמשך העלאת הריבית על ידי הבנק הפדרלי, בהיקף של עוד 75 נ"ב בהחלטה הקרובה ולרמה של כ-4% בסוף 2022".
יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון: "בנק ישראל נוטה להיות מאוד מושפע ממדיניות הפד. נתון שלילי זה תומך בעליית תשואות וירידות בשווקי המניות, ולכן גם בפיחות בשקל".
"התוצאה של מדד המחירים תהיה ממש חשובה עבור הפד - עם עלייה מהותית ונתון חזק, אנחנו נקבל מהם העלאה של 75 נקודות בריבית. אם נראה את מדד דומה לתחזיות, נראה לנו שהם ילכו על העלאה של 50 נקודות בסיס", אומרת קריסטינה קליפטון (Kristina Clifton), כלכלית בכירה ואסטרטגית מט"ח ראשית בבנק האוסטרלי Commonwealth (הדברים מובאים ב-CNBC).
הפד יתכנס לדיונים ביום שלישי הבא והוא יפרסם את החלטת הריבית שלו ביום רביעי. נכון להבוקר, השוק מעניק סיכוי של כמעט 90% להעלאת ריבית של 75 נקודות (0.75%), כפי שעשה בישיבתו הקודמת - ב-27 ביולי העלה הפד את הריבית ב-0.75% לרמה של 2.5%.
לא באמת בטוח שהפד יתרגש יותר מדי גם מנתון אינפלציה מעודד כאמור - מדד של מעל 8% הוא עדיין רחוק ממצב בריא ומיעד הבנק כמובן, העומד על 2%. לפי נאומו הניצי של היו"ר משישי שעבר, הבנק המרכזי מתכוון להמשיך להעלות ריבית ולהשאיר אותה גבוה זמן רב עד לריסון מלא של האינפלציה.