סגור
מימין השופט חנן מלצר שלמה אליהו
מימין: השופט בדימוס חנן מלצר ובעל השליטה במגדל שלמה אליהו (אתר בית המשפט ענר גרין)

נחשף בכלכליסט
כהונת היו"ר על הפרק: מגדל וחנן מלצר מותחים את הגבול מול הרגולטור

"התנגדות הממונה יכולה להיות רק אחרי דיון בחברה על מינוי דירקטור ולא על סמך פרסומים עיתונאיים", כותבת מגדל במכתב תשובה לרשות שוק ההון - הרשות פנתה לחברה בשבוע שעבר במכתב משלה, המתאגר את האפשרות לפגוע במעמדו של יפתח רון טל; עוד מדגישים במגדל, לקראת החלטה אפשרית על אי הארכת הכהונה של היו"ר: "לחברה יש זכות לבחון את יכולותיו וכישוריו של דירקטור, ולהחליט בהתאם"

חברת הביטוח מגדל עונה במכתב תקיף וחריג לרשות שוק ההון על המכתב שקיבלה בשבוע שעבר, שבו נרמז לה כי הרשות לא תקבל בבעין יפה שינויים בהנהלת החברה ובדירקטוריון שלה.
במכתב שעליו חתום היועץ המשפטי החיצוני של מגדל אחזקות, עו"ד צבי אגמון, נהדפות הטענות במכתב של הרשות (שנחשף בכלכליסט), עליו חתם הסגן הבכיר ליו"ר הרשות, ייבגני אוסטרובסקי - זאת מאחר שהיו"ר משה ברקת, הודיע על פרישתו בקרוב. את התשובה העבירה מגדל אחזקות והיא מתייחס לחברה הבת מגדל ביטוח, על רקע הכוונה של אליהו להחליף את יו"ר חברת הביטוח יפתח רון טל.
"חובתה של של החברה לשמור על הנכס העיקרי שלה, החברה הבת מגדל ביטוח, ואחת הדרכים לכך היא מינוי דירקטורים, והיכולת למנות מחצית מהדירקטורים מעוגנת בחוק. סמכותו של הממונה על רשות שוק ההון, כשם שהיא נובעת מהחוק, כך היא גם מוגבלת בהוראותיו....התנגדות הממונה יכולה להיות למינויו של דירקטור וגם זאת רק לאחר מעשה, דהיינו לאחר קיום דיון פנימי בחברה על אפשרות המינוי והחלטה בעניין של אורגניה המוסמכים, וודאי שלא בעקבות פרסומים עיתונאיים על כוונות עתידיות".
הטענה אם כן של מגדל כלפי הרשות היא כי היא אינה יכולה להתערב לפני שהחלטה כלשהי התקבלה בחברה: "קל וחומר אין לה סמכות לכפות המשך כהונה של דירקטור מכהן, שכהונתו תפקע במועד האסיפה השנתית, אם וככל שהחברה תחליט שלא למנותו מחדש". בשורה זו מאשרת מגדל למעשה כי נושא אי חידוש הכהונה של רון טל נמצא על השולחן וכי זכותו של דירקטוריון מגדל אחזקות לא לחדש אותה.
"הדירקטורים במגדל ביטוח מתמנים בידי החברה ב"כובעה" כאסיפה הכללית של מגדל ביטוח. המינוי נעשה בכל פעם עד לאסיפה השנתית הבאה לאחר המינוי. ככל שלא מוארכת כהונתם במועד האסיפה הכללית הבאה, הרי שהיא פוקעת. בהקשר זה סברה החברה, כי הפניה הקדימה את המאוחר, והתייחסה לארוע שטרם קרה, שהוא מינוי דירקטורים במגדל ביטוח במסגרת האסיפה השנתית העתידית של מגדל ביטוח, אשר טרם התקיימה".
מגדל גם מבהירה שכשתתכנס אסיפת בעלי המניות של מגדל ביטוח, כלומר דירקטוריון מגדל אחזקות, טובת מגדל ביטוח תהיה לנגד עיני הדירקטורים כשיקול בלעדי. "בתוך כך ישקול הדירקטוריון את כל השיקולים הנוגעים לדבר ובכללם שיקולי יציבות, ככל שישנם, לרבות מידת ההשפעה של חידוש או אי חידוש כהונה על יציבות כאמור, וזאת לצד שיקולים הנוגעים ליכולתם וכישוריהם של הדירקטורים המכהנים, כפי שבאו לידי ביטוי בתקופת כהונתם, למידת תרומתם (החיובית או השלילית) לחברת הבת, ולחלופות העומדות בפני החברה ומשמעותן. הובהר, כי ההחלטה שלבסוף תתקבל, לאחר שישמעו דעותיהם של כלל הדירקטורים המכהנים בחברה, תהיה זו שתגשים את טובתה של החברה וחברת הבת".
שוב נרמז כאן באופן ברור למדי על ההדחה הצפויה של רון טל. מגדל אף מספקת את הרקע לנימוקים שעשויים לעמוד מאחורי ההחלטה שלא לחדש את כהונתו כדירקטור ויו"ר מגדל ביטוח - שיקולים הנוגעים ליכולות והכישורים של רון טל בשנה שבה כיהן.
בחלק אחר של המכתב מתייחסת החברה לנושא התכנית האסטרטגית שאוסטרובסקי טען כי איננה ננקטת ולא נקבעת בידי מגדל. גם כאן מתעמתת מגדל עם הרגולטור וטוענת כי דווקא יש לה תכנית שכזו: "החברה דחתה את הטענות שהועלו בפניית הממונה, שנבעו ככל הנראה מכך שלא היה בידיו כל המידע הרלבנטי והובהר, כי הליכי חשיבה לתכנון אסטרטגי משמעותי נוהלו במגדל ביטוח בשנתיים האחרונות ובאו לידי ביטוי בתכניות העבודה לשנים: 2021 ו-2022.
"רון טל והמנכ"ל שגיא יוגב ביקשו לאמץ תכנית אסטרטגית חדשה והחלו בהליך בחינה ברמת הנהלה. השופט (בדימוס) חנן מלצר, יו"ר מגדל אחזקות אשר מוביל הליך גיבוש אסטרטגיה ברמת הקונצרן צפוי להשלים בקרוב את שלב בחירת היועצים. לעמדת החברה, האסטרטגיה צריכה להיות ברמת הקונצרן תחילה והחברות הבנות אמורות לקבוע אסטרטגיה עבורן לאחר שהביאו בחשבון את האסטרטגיה הכוללת שגיבשה החברה האם. תפיסה זו מקובלת בארץ ובעולם".
כלומר, אליהו ומלצר טוענים כי האסטרטגיה צריכה להיקבע בידי דירקטוריון החברה האם מגדל אחזקות שבראשה עומד מלצר, והחברה הבת מגדל ביטוח, בראשות רון טל והמנכל יוגב, אמורים לאמץ אותה. מגדל מדגישה גם בתשובה שלה כי שאין כל חשש ליציבות החברה.