סגור
תל אביב יפו
תל אביב יפו (גלי ילין)

בנייה תת-קרקעית, דיור בר השגה והמטרו: עיריית תל אביב אישרה את עדכון תוכנית המתאר

התוכנית מתייחסת עד שנת 2035 וצופה שאוכלוסיית העיר תגיע ל-600 אלף איש. חולדאי: "השינויים יקבעו אם בעוד 20 שנה יהיה נעים לחיות בעיר. נעשה את מרב המאמצים כדי לגרום לזה לקרות". חברת מועצה: "לא הוצג שום מסמך תכנוני ממשי והאישור התבסס על מצגת פאוור פוינט. מי שמע על דבר כזה?"

מליאת הוועדה המקומית של עיריית תל אביב-יפו הודיעה היום (ד') שהחליטה להעביר את עדכון תוכנית המתאר העירונית (תא/5500) לדיון בוועדה המחוזית לצורך הפקדתה. בין החידושים: הרחבה משמעותית של היצע הדיור בהישג יד בעיר, הטמעת תוכנית המטרו, הרחבת התועלות לטובת הציבור שניתן לדרוש במסגרת תוכניות מפורטות, סימון מוקדים חדשים של תעסוקה לפיתוח מוגבר בפריסה עירונית ומימוש פוטנציאל שטחי הבנייה מתחת לפני הקרקע.
תוכנית המתאר תא/5000, שאושרה בשנת 2015, התייחסה לעתיד העיר עד לשנת 2025, מתוך ההערכה שיחיו בה כחצי מיליון תושבים. התוכנית החדשה מתייחסת לשנת 2035, וצופה שאוכלוסיית העיר תגיע ל-600 אלף תושבים. העדכונים לתוכנית המתאר מחולקים לנושאי רוחב, הרלוונטיים לכל אזורי העיר, ולעדכונים מרחביים הנוגעים לאזורים ספציפיים על פי חלוקה גאוגרפית של העיר.
בין נושאי הרוחב שאותם התוכנית מחדשת ניתן לציין דרישה לכלול דיור בהישג יד בכל תוכנית מתחמית חדשה, בניית דיור עירוני בשטחים חומים (ציבוריים), הקמת קרן עירונית לדיור בהישג יד שתאפשר מתן שווי כספי חלופי בפרויקטים בהם הקצאת דירות בהישג יד אינה מתאפשרת; והוראות לקביעת מנגנוני תחזוקת מבנים. בנוסף התוכנית קובעת דרישה לשילוב היבטים חברתיים בהתחדשות עירונית. בין היתר מדובר על התחדשות עירונית משולבת, הכוללת הריסה ובנייה מחדש לצד שדרוג מבנים קיימים והחלת חובת עריכת תסקירים חברתיים בתהליכי התחדשות עירונית.
התוכנית החדשה מטפלת גם בהבטחת כמות שטחי הציבור בעיר ואיכותם. בין היתר מדובר על גיבוש מנגנונים חדשים להבטחת הקצאה איכותית של שטחי ציבור באמצעות שינוי שיטת חישוב זכויות הבניה ודאגה לכך שהשטחים הפתוחים יהיו ציבוריים (כלומר לא שפ"פים בזיקת הנאה) ובניהול ותחזוקה עירונית. עוד מדברת התוכנית על הרחבה וגיוון של התועלות שניתן לדרוש מיזמים לטובת הציבור במסגרת תוכניות מפורטות - כך קרן דיור בהישג יד, מרכזי מיחזור ופסולת, מסופי תחבורה ציבורית, איפוס פחמני בתוכניות גדולות ועוד.
בין העדכונים המרחביים ניתן לציין תוספת זכויות למטרת תעסוקה בציר היינריך היינה-שלבים בדרום העיר, העצמת הבנייה ברחובות ראשיים שבהם יעבור המטרו - כך ברחובות משה סנה ופנחס רוזן, תוספת של יותר מ-30% בהיקף זכויות הבנייה המרביות בשכונת כפיר, בדרום-מזרח העיר, הפיכת ציר דרך נמיר לשדרה פעילה, כולל תוספת משמעותית של בנייה לגובה ועוד.
ראש העיר תל אביב-יפו, רון חולדאי: "העיר עוברת שינויים דינמיים, וכעיר המובילה במהירות התגובה שלה לשינויים, נולד הצורך בתיקון הנוכחי של תוכנית המתאר. עיקר השינויים עוסקים בפתרונות למשבר הדיור ומשבר האקלים וביצירת תשתית למגוון אמצעי התניידות, בדגש על הולכי הרגל והרכבת הקלה, שתתחיל לפעול בעיר בעוד כארבעה חודשים. השינויים התכנוניים הם אלו שיקבעו אם בעוד 20 שנה יהיה נעים וטוב לחיות בעיר, ואנחנו נעשה את מרב המאמצים כדי לגרום לזה לקרות".
חברת המועצה שולה קשת מסיעת "אנחנו העיר" היתה חברת מועצת העיר היחידה שהתנגדה להמשך קידום התוכנית במתכונתה הנוכחית: "בשבועות האחרונים אני חוזרת ומתריעה בפני הוועדה המחוזית ובפני הגורמים המקצועיים בעירייה כי קידום תוכנית המתאר החדשה על ידי הקואליציה של חולדאי פגום. התוכנית קודמה ללא הליך התייעצות ראוי עם הציבור, ומעל ראשם של חברות וחברי הוועדה המקומית תוך הסתרת מידע מהותי, גם לקראת הדיון היום. למרות בקשות מצד כמה חברות מועצה, לא הוצג שום מסמך תכנוני ממשי, והוועדה המקומית נדרשה לאשר את התוכנית כמצגת פאוור פוינט. מי שמע על דבר כזה?"