סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

פרשנות
נחיתה כואבת לנורמליות: סוף באזז הקורונה בחברות הטכנולוגיה

המפולת במניות הטכנולוגיה אינה רק בשל הציפייה להעלאת ריבית. היא גם תהליך ברירה טבעית בין חברות שרק ניצלו את המומנטום בקורונה לאלה שהשכילו לבנות ביזנס יציב

וול סטריט תמיד מתעניינת יותר בתחזיות קדימה מאשר בדו"חות הכספיים עצמם, אך הפעם המגמה הוקצנה יותר מהרגיל. החל ממניות של חברות אמריקאיות מובילות ובהן נטפליקס ופייפאל ועד מניות של חברות טכנולוגיה ישראליות, כל מי שלא סיפקה תחזית פנומנלית ל־2022 נחתכה.


החשש הגדול שריחף כבר כמה חודשים טובים באוויר התממש - החזרה לנורמליות בכל הקשור לקורונה תחזיר לנורמליות, פחות או יותר, גם את מכפילי חברות הטכנולוגיה. המשקיעים הבינו כי המחצית השנייה של 2020 ושנת 2021 היו תקופות חריגות עבור החברות באדיבות הקורונה והבהלה למעבר לעבודה מרוחקת, והשאלה שנותרה פתוחה היא כמה כואבת תהיה הנחיתה למציאות החדשה. האם חברה שצמחה בקצב של 100%-80% בקורונה, תוכל לצמוח "לפחות" ב־50% כאשר החיים שוב מוכיחים שהם חזקים יותר מהכל והמגפה העוצמתית ככל שתהיה לא תשנה לגמרי את האופי האנושי?
ברוב המכריע של המקרים התשובה לשאלה הזאת היא שלילית וזה מה שרואים בוול סטריט בשבועות האחרונים של פרסום התוצאות הכספיות ל־2021. השנה שעברה היתה שנה נהדרת, ולכן היא לא מעניינת אף אחד. מעבר לקצב הצמיחה, המשקיעים רוצים לראות שההנהלות לא רק רדפו אחרי הגל בשנים הטובות שזימנו להן הסגרים, אלא שהן למדו בזמן הזה גם לבנות את מבנה העלויות הנכון שיוביל לרווחיות בסופו של דבר. לא פחות מכך, המשקיעים שפיתחו רמה מסוימת של סבלנות לחוסר יכולת לדייק בתחזיות לאור גלי הקורונה, עם החזרה לשגרה איבדו את הסבלנות כלפי הנהלות שלא מסוגלות לספק אופק של תחזית וביטחון למשקיעים.

1 צפייה בגלריה
וול סטריט בורסה
וול סטריט בורסה
וול סטריט. מה שמעניין את המשקיעים הן התחזיות
(צילום: רויטרס)

את כל זה למדו בשבועות האחרונים על בשרן מיטב החברות הישראליות שפרסמו את התוצאות הכספיות. וויקס צללה ביותר מ־20% ביום אחד לאחר שהודיעה כי אינה מסוגלת לתת תחזית הכנסות שנתית והציגה הפסד תפעולי כבד למרות קצב צמיחה מהיר ב־2021. ווקמי צנחה ב־15% לאחר שהציגה הפסדים שהולכים ומעמיקים למרות קצב צמיחה של 30% הן בשנה שעברה והן השנה לפי התחזיות. צמיחה של 30% לא תספיק כדי לבלום את ההפסדים הכבדים של חברת התוכנה הישראלית שסיימה את 2021 עם הכנסות של 193 מיליון דולר והפסד תפעולי של 78 מיליון דולר. גם פייבר, נציגה בולטת של "כלכלת קורונה" כפלטפורמה שמחברת בין פרילנסרים למעסיקים פוטנציאליים, נפלה ב־10% לאחר שהבהירה למשקיעיה שצמיחת הקורונה הסתיימה. אם ב־2021 עלו הכנסות פייבר ב־57% לכמעט 300 מיליון דולר הרי שהשנה היא תצמח "רק" ב־27%-25%.
תגובת המשקיעים לדו"חות הכספיים מראה כי המפולת במניות הטכנולוגיה היא לא רק תולדה של ציפייה להעלאת הריבית שתעלים מהשוק את הכסף החינמי. לא פחות מכך, היא בגדר תהליך ברירה טבעית בין חברות המומנטום שידעו לרכוב על תופעות הלוואי של המגפה, לבין החברות האמיתיות שהשכילו לבנות בתקופה הזאת ביזנס אמיתי ויציב יותר.