סגור

"אנחנו אפילו לא יודעים מתי תבוא המכולה חזרה, פשוט ביזיון"

בשל תקלת מנוף, כ-40 מכולות שהיו אמורות להיפרק בנמל אשדוד לא נפרקו - והמטען ייפרק בטורקיה. בנמל טוענים שלא מדובר באירוע חריג. יבואן כלי בית שהסחורה שחיכה לה לא נפרקה: "שמשרד התחבורה יתערב"

בתחילת השבוע, בלילה שבין ראשון לשני, פקדה את נמל אשדוד אוניית המכולות YM Wonderland, שהגיעה מהמזרח הרחוק ועליה כ-14,000 מכולות. האונייה, שהיתה אמורה לפרוק כ-3,200 מכולות בנמל לפני שהיא עוברת לנמלים אחרים, עגנה ברציף 23 וצוותי הנמל החלו לפרוק אותה. בשלב מסוים הפריקה הופסקה עקב תקלות במנופי הרציף, הדבר הוביל לעיכוב בפריקה, והחלון של האונייה (פרק הזמן המוקצב לפריקת אונייה) הגיע לסיומו.


בעקבות התקלה במנוף הנמל נתן לאונייה "אישור חריג" ואיפשר לה להמשיך לעגון בנמל ולפרוק את המכולות, אך בשלב מסוים קיבלה האונייה הוראה לצאת מהנמל עד 12:30 בצהריים, ובשלב זה היו עליה רק כ-40 מכולות שפריקתן היתה לוקחת כשעה וחצי. בסופו של דבר האונייה עזבה את הרציף בלי לפרוק את 40 המכולות שנותרו, וכעת המטענים ייפרקו בטורקיה, ולא ברור בתוך כמה זמן יגיעו לארץ.
בנמל אשדוד טוענים כי תקלות כאלו קורות כל הזמן ולא מדובר באירוע חריג. בכיר בנמל אמר כי גם האוניות יכולות להודיע פתאום כי הן לא מגיעות בהתראה קצרה, וכי התעשייה מבוססת על חלונות שירות, ולא על כך שכל המטען נפרק. כמו כן, לטענת בכירים בנמל, חברת הספנות פעלה באופן לא תקין וסירבה לפנות את הרציף, אף שגלשה לחלון של חברה אחרת, וזאת אף שהנמל הפגין רצון טוב ונתן לאונייה להישאר זמן רב על הרציף כדי שמרבית הסחורה תיפרק.
2 צפייה בגלריה
רם בלינקוב יועץ ל בנק הפועלים
רם בלינקוב יועץ ל בנק הפועלים
בלינקוב. "ההתנהלות פוגעת במשק"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בחודשים האחרונים מתרבים הדיווחים על מתיחות בין הנהלת הנמל לבין דירקטוריון החברה, ובמרכזה אי הסכמות על מינויים. לפני כשלושה שבועות שלח מנכ"ל האוצר וממלא מקום רשות החברות רם בלינקוב מכתב ליו"ר הדירקטוריון אורנה הוזמן-בכור, ובו טען כי התנהלות הדירקטוריון בראשותה פוגעת במשק מפני שזו משליכה על העומס בנמלים. 69 אוניות מחכות כעת מחוץ לנמלי ישראל, 21 מהן מחוץ לנמל אשדוד.

יבואן כלי בית: "ביזיון"

שמעון קניאס, המייבא כלי בית, הוא אחד מהיבואנים שמכולתם לא נפרקה אתמול בנמל. בשיחה עם "כלכליסט" הוא אמר: "גם ככה המחירים בשיאם, ובחודשיים האחרונים אנחנו לא עובדים בגלל האומיקרון. זה בא אלינו במכה, אנחנו אפילו לא יודעים מתי תבוא המכולה חזרה". עוד הוא אמר כי בשלושה-ארבעה חודשים האחרונים האירועים הללו קורים יותר ויותר "בשני הנמלים, אך במיוחד באשדוד. יש כמעט 70 אוניות בחוץ שצריכות לפרוק מטענים, ואף אחד לא יודע מתי יקבל את הסחורה. אתה מצפה שמשרד התחבורה יתערב, פשוט ביזיון".

2 צפייה בגלריה
ספינה עוגנת ב נמל אשדוד צילום רחפן
ספינה עוגנת ב נמל אשדוד צילום רחפן
נמל אשדוד, ארכיון
(קרדיט: אבי רוקח)

ד"ר יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, הגיב לאירוע ואמר: "המקרה הנוכחי הוא עליית מדרגה בהשארת מכולות יבוא על האונייה והפלגת האונייה ללא פריקתן. לעתים משאירים גם מכולות יצוא מלאות על הרציף, שזה כבר מקרה קיצוני נוסף". בשיחה עם "כלכליסט" קישר זבה בין האירוע הנוכחי לבעיות אחרות בנמל אשדוד, ובהן מחסור בכוח אדם וחילוקי הדעות בין ההנהלה לדירקטוריון. לפי זבה, חלק מהבעיות הנוכחיות והעיכובים בנמל נובעים מכך שהדירקטוריון סירב לאשר את הסכם בתי המלאכה שההנהלה הציעה. לטענת זבה, המצב לא ישתפר בקרוב: "במשרדי האוצר והתחבורה אומרים שהכל יהיה בסדר, עוד מעט יהיו נמלים חדשים – אבל זה פשוט פייק ניוז. אני יודע את זה, וגם מנהלי הנמלים יודעים את זה, אבל לא מעזים להגיד את זה".
אחד היבואנים קישר בין המצב בנמל לבין התקלות: "אף אחד לא יודע איפה הידיים והרגליים שלו שם. הנמלים לא מסוגלים לתת את השירות. אין הנהלה, הסמנכ"לים מתפטרים".
מנמל אשדוד נמסר בתגובה: "לאור תקלה באחד המנופים חברת נמל אשדוד אפשרה לסוכן באופן חריג ביותר לגלוש מהחלון כדי להספיק פריקת מרב המכולות מוגבל בשעה, כדי לא לפגוע בחלונות נוספים. חשוב להדגיש שהסכם החלונות מדבר על פריקת מכולות עד סיום מועד החלון, ולא עד גמר הפעולות".