$
בארץ

חקירת אסון הזפת: לפחות 5 אוניות עדיין חשודות בגרימת הזיהום

בתדרוך של המשרד להגנת הסביבה נמסר, כי 5 אוניות חשודות נשללו בבדיקות שערכה ישראל ורשויות זרות. לגבי זהות החומר שנפלט, נבחן האם מדובר במזוט, נפט גולמי או שמנים

ענת רואה 18:2324.02.21

מתוך 10 אוניות חשודות באירוע זיהום הזפת החומר, החשד הוסר בקשר ל-5 מהן, אך בינתיים נוספו חשודות נוספות כך שמספרן של האוניות שעדיין חשודות עומד על יותר מ-5 אוניות – כך עולה מתדרוך לעיתונאים שערך המשרד להגנת הסביבה.

 

 

 

רמי פלג, מרכז החקירה מטעם היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, אמר כי 5 מהחשודות נשללו בבדיקות שערכה ישראל ורשויות זרות. הוא סירב להתייחס לחשדות ספציפיים ואמר "בשלב זה אנו מעדיפים לא להתייחס לחשודים, מאחר שכל מידע יעזור לחשודים. אנו נעזרים גם ברשויות ספנות במדינות אחרות". פלג הוסיף: "כל מה שיצא לתקשורת פגע בחקירה וכל מידע שנוסיף לגבי החשודים ויש מספר חשודים ישחק לטובתם ולכן לא נוסיף".

 

אסון הזפת התרחש ביום רביעי שעבר, כאשר החל משעות הבוקר נחתו בחופי ישראל בין עשרות למאות טונות של זפט. אנשי המשרד להגנת הסביבה ציינו היום שעדיין אין להם הערכה מדויקת של כמות הזפט שנפלטה לחוף.

 

זיהום הזפת זיהום הזפת צילום: רות בנין

 

במענה לשאלה מהו בדיוק החומר שנפלט, השיב מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית רני עמיר: "מדובר בסבירות גבוהה מאוד בשמן כבד – זה יכול להיות או ממשפחת המזוטים, דלקים שמניעים אוניות, או נפט גולמי או שמנים של מיכלי נפט גולמי. הנושא מורכב יש הרבה מאוד אפשרויות. הדלקים הם כנראה ממקור של דלק כבד".

 

עמיר התייחס גם לצו איסור הפרסום החריג שהמשרד הוציא בתחילת השבוע (וצומצם לאחר מכן) ואמר: "הסיבה היחידה שהוצאנו צו איסור פרסום זה מתוך חשש לשיבוש הליכי חקירה. אין שום דבר אחר ושום גורם אחר שיתערב בזה, או שהיה פה איזה אינטרס זה או אחר. והסיבה היחידה היא שבמידה ואחד העבריינים שעבר באותו מקום ישר מקבל מידע שזה מה שאנחנו מחפשים. ואין שום בעיה לאותו עבריין בעיקר שלא נמצא בארץ לגשת ולטשטש ראיות. ואני מניח שאתם מבינים את זה".

 

במענה לשאלה בעניין ההסכם בין קצא"א לאמירויות לשינוי נפט מאיחוד האמירויות לאילת ומשם למתקני קצ"א באשקלון, אמר עמיר כי "אין בכלל ספק שהגדלת שיעור מיכליות הנפט זה לא דבר טוב וזה מגדיל את הסיכון, ובפרט באילת בה יש את שמורת האלמוגים".

 

גילה גמליאל, השר להגנת הסביבה גילה גמליאל, השר להגנת הסביבה צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

עמיר אמר כי אפשר למנוע אירוע זיהום ים: "אם היה מטוס סיור שסורק את המדינה הלוך ושוב אז היה לנו סיכוי לגלות. יש גם מערכות לוויינים שמפעיל האיחוד האירופי, אך במקרה הזה לא היתה התראה מוקדמת". לדברי עמיר: "אפשר לעשות ביקורת קפדנית על כל אוניה שמגיעה. טיפול בזיהום אחרי שקרה הוא כבר יותר מורכב, אם אפשר נעדיף לטפל בים ולשאוב בים שלא יגיע לחוף. באירוע האחרון זה לא התאפשר, גם כי לא ידענו וגם כי היתה סערה".

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל אמרה כי האירוע הוא בסדר גודל שלא נראה בישראל שנים וכי לא ניתן עדיין להעריך את הנזק האקולוגי והביולוגי שנגרם. "זהו רק קדימון למה שעלול לקרות כתוצאה משימוש בדלקים מזהמים", אמרה. לדברי השרה ההערכה היא כי עונת הרחצה תפתח כסדרה, בעוד כחודש ימים.

 

בתוך כך נמשכו היום מאמצי ניקוי החופים. מרשות הטבע והגנים נמסר כי במהלך היום זוהו בעיקר באזורי הצפון פליטות קטנות של זפת לחופי הים, ופליטות אלו צפויות להימשך גם בימים הקרובים. על פי הערכות עד כה, מאז תחילת אירוע זיהום הזפת, נאספו בחופים שבשמורות הטבע והגנים הלאומיים כ-70 טונות של זפת ופסולת.

 

מהערכת המצב שקיימה רשות הטבע והגנים עולה כי עיקר הזיהום כרגע נותר במשטחים הסלעיים בחופים, כאשר זיהום זה קשה ומורכב יותר להסיר ולפנות. בתוך כך ברוב החופים המשטחים החוליים יחסית נקיים אם כי ניכרים בהם עדיין ממצאים של זפת בגושים קטנים (פתיתים/גודל מטבעות) לאורך החופים. מצב זה מחייב סינון של החול בשטחים נרחבים על ידי צוותים גדולים.

x