$
בארץ

הקמת צינור הגז מלווייתן למצרים: שר האנרגיה המצרי ביקר באסדה

שר האנרגיה יובל שטייניץ סיכם אתמול עם מקבילו המצרי, טארק אל מולה, על הקמת צינור גז ימי מאסדת לווייתן למתקני ההנזלה במצרים. המטרה: לאפשר אץ הגדלת היקף יצוא הגז לאירופה

ענת רואה 14:3322.02.21
שר האנרגיה של מצרים, טארק אל מולה, ערך הבוקר (ב') ביקור באסדת הגז הטבעי לווייתן, זאת בהקשר לתוכנית להקמת צינור גז ימי מלווייתן אל מתקני ההנזלה של השכנה מדרום.

 

אסדת לווייתן ממוקמת כ-10 ק"מ מערבית לחוף הכרמל. ביקורו של השר המצרי באסדה הוא חלק מביקור ארוך יותר בישראל, שהחל אתמול ויסתיים מחר. זהו ביקור ראשון בישראל של שר מצרי מזה חמש שנים, וראשון זה עשרות שנים של חבר ממשלה מצרי שאיננו שר חוץ או מודיעין.

 

 

אתמול נפגש השר המצרי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר האנרגיה יובל שטייניץ, בירושלים. בפגישה בין אל מולה לשטייניץ סיכמו השניים על הקמת צינור גז ימי משדה הגז לווייתן אל מתקני ההנזלה במצרים, על מנת לאפשר את הגדלת ייצוא הגז לאירופה באמצעות מתקני ההנזלה במצרים, וזאת לאור הביקוש הגובר באירופה לגז טבעי.

 

מדובר בבשורה של ממש לשותפויות הגז. השלב הראשון היה הפקת הגז לישראל, ייצור לירדן ויצוא למצרים והחל מינואר 2020 מייצא מאגר לווייתן כמויות משמעותיות של גז טבעי ללקוחות מקומיים במשק המצרי, ובהתאם להסכם, כמויות הייצוא צפויות לגדול בשנים הקרובות. כמו כן, החל מיולי האחרון, מיוצא למצרים גז טבעי גם ממאגר תמר.

 

שר האנרגיה של מצרים טארק אל מולה בביקור באסדת הגז לווייתן שר האנרגיה של מצרים טארק אל מולה בביקור באסדת הגז לווייתן צילום: דלק קידוחים

 

כעת למעשה יגיע השלב השני, והגדלה של נפח ההפקה עד ל-21 מיליארד מ"ק לשנה, לעומת 12 מיליארד מ"ק לשנה כיום – עלייה של 75%. מנגד, מדינת ישראל דווקא עלולה להפסיד כסף אם תהיה צנרת ימית, שכן לא ישלמו לנתיבי גז הממשלתית דמי הולכה על יצוא הגז.

 

מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, הוביל הבוקר את הביקור. לשר האנרגיה המצרי ולשר שטייניץ התלוו גם שגריר מצרים בישראל ונציגי חברת שברון, המפעילה את האסדה.

 

אבו מסר: "אחרי שנים של עבודה קשה עם שותפינו וחברינו במצרים, ועשרות ביקורים שלנו במצרים, אנו זוכים לארח את שר האנרגיה במדינת ישראל ועל האסדה. ביחד אנחנו מנקים את מזרח הים התיכון מפחם ומנפט, ומייצרים שיתוף פעולה היסטורי שפעם היה בלתי אפשרי".

 

שר האנרגיה של מצרים טארק אל-מולה מסר אתמול אחרי הפגישה עם שטייניץ: "זהו הביקור הראשון שלי בישראל, ואני רוצה להודות לד"ר יובל שטייניץ על הזמנתו. מתקיים בינינו שיתוף פעולה הדוק בכל הקשור לתחום האנרגיה, ובייחוד לנושא הגז הטבעי. היחסים הטובים בינינו הובילו להקמת פורום הגז של מזרח הים התיכון. אנחנו עורכים פגישות בין הצוותים שלנו, על מנת להגדיל ולשפר את שיתוף הפעולה בין המדינות בכל הקשור לתחום האנרגיה, ומצפים לביקור פורה".

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ מסר: "כבר למעלה משנה שהגז הטבעי שמופק באסדת לווייתן זורם למצרים וחלקו אף עובר מתקני ההנזלה הקיימים במצרים למדינות באירופה. זהו שיתוף הפעולה הראשון והגדול מסוגו מאז הסכם השלום שנחתם לפני כ-40 שנה בין הנשיא אנואר סאדאת לראש הממשלה מנחם בגין, ובימים הללו אנחנו דנים בהרחבתו. מצרים הופכת למרכז גז איזורי ואנחנו שמחים לקחת חלק בשותפות הזו".

x