$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

יותר אנשים עבדו בסגר השלישי, אבל השתכרו פחות

מספר מקבלי המשכורות עלה ב־16 אלף איש לעומת דצמבר, בניגוד לצניחה שאפיינה את הסגרים הקודמים - אך שכרם הממוצע ירד. מספר מעבירי המשכורת צנח לרמתו הנמוכה ביותר מאז אפריל 2020

עירית אבישר 07:0015.02.21
מעסיקים לא מיהרו לשלוח עובדים לחל"ת בתחילת הסגר השלישי, זו המסקנה המרכזית שעולה כשבוחנים את נתוני המשכורות לחודש ינואר של חברת מס"ב, האחראית על העברת תשלומי השכר למעל 90% מהשכירים במשק. מהנתונים עולה כי מספר מקבלי משכורות בחודש ינואר עמד על 3.43 מיליון איש, עלייה של 16 אלף איש לעומת נתוני חודש דצמבר. למעשה, זהו הנתון הגבוה ביותר מאז פרוץ משבר הקורונה והטלת המגבלות על פעילות המשק בחודש מרץ אשתקד. ועדיין נתון זה נמוך ב־210 אלף איש לעומת נתוני ינואר 2020, טרום המשבר.

 

 

 

עם זאת, מדובר בנתון המתייחס רק לשכירים המקבלים משכורות. בבחינת כלל העברות התשלומים לעובדים במהלך חודש ינואר כולו — כולל תשלומים לפרילנסרים, עצמאים המושכים משכורות וכדומה — הרי שהמספר נמוך ב־20 אלף איש לעומת חודש דצמבר.

 

 

גם עם סייג זה העלייה במספר מקבלי המשכורות עדיין מהווה נתון מפתיע. לשם השוואה, בחודש אפריל 2020, שהיה החודש המלא הראשון לסגר, צנח מספר מקבלי המשכורות בקרוב ל־700 אלף איש בתוך חודש. ובסגר השני בספטמבר האחרון צנח מספר מקבלי המשכורות ב־100 אלף איש לעומת החודש שקדם לו.

 

ההתמתנות בירידה במספר מקבלי המשכורות עתה נובעת ככל הנראה מכך שבתחילתו הוגדר הסגר השלישי לתקופה של שבועיים בלבד, ולכן מעסיקים רבים העדיפו שלא לשלוח עובדים נוספים לחל"ת אלא לספוג זאת. רק לאחר שהסגר הודק והוארך התגבר זרם יציאת העובדים לחל"ת.

 

הירידה החדה ביותר במספר משלמי המשכורת מאז אפריל

 

אמנם מספר האנשים שקיבלו תלוש שכר שמר על יציבות, אולם במס"ב מזהים כי 40 אלף איש קיבלו משכורת חלקית בחודש האחרון, כלומר עבדו רק בחלק מחודש ינואר. מגמה זו גם מתבטאת בכך שהשכר הממוצע נטו בחודש ינואר עמד על 7,238 שקלים, ירידה של 4.5% לעומת השכר הממוצע בחודש דצמבר האחרון.

 

חותמת בלשכה (ארכיון) חותמת בלשכה (ארכיון) צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

כתוצאה מכך, בעוד מספר מקבלי המשכורות בינואר אמנם רשם גידול קל של 16 אלף איש לעומת חודש דצמבר, הסכום ששולם בינואר היה נמוך יותר ועמד על 24.9 מיליארד שקל — נמוך ב־280 מיליון שקל לעומת הסכום ששולם בחודש דצמבר.

 

בעוד במספר מקבלי המשכורת ישנה יציבות, הרי שבכל הקשור למספר המעסיקים שהעבירו משכורת בחודש ינואר נרשמה הרעה. לאחר יציבות בנתון זה בשלושת החודשים האחרונים, נרשמה בינואר 2021 ירידה של 4% במספר המעסיקים המעבירים משכורת לעומת נתוני דצמבר, לכדי 14.4 אלף מעסיקים. זהו הנתון הנמוך ביותר מאז נתוני אפריל, ששיקפו את השפעת הסגר הראשון.

 

הירידה החדה במספר המעסיקים מעבירי המשכורת נובעת ככל הנראה מהשפעת הסגר על ענפים שלמים כתיירות ונופש, שהוטלו עליהם מגבלות הרמטיות. כמו כן, ייתכן שהירידה משקפת התחלה של מגמה של עסקים שנקלעים לקשיים ונסגרים. אולם מוקדם לקבוע זאת, ויש להמתין לנתונים שיתפרסמו לאחר הסרת המגבלות על המשק, כדי להבין אם הירידה נובעת ממגבלות הסגר או מעלייה במספר העסקים בקשיים.

 

שוק העבודה החל להסתגל למציאות הסגרים התכופים

 

חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי) מנהלת את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים בישראל, ובמסגרת זו מעבירה את משכורות מרבית השכירים במשק במגזר הציבורי והפרטי. רוב המעסיקים שמעבירים משכורות דרך מס"ב הם אלו המחזיקים עשרה עובדים ומעלה, כך שהנתונים אינם כוללים חלק גדול מהעסקים הזעירים, שם ככל הנראה המצב קשה יותר.

 

בשורה התחתונה נתוני חודש ינואר 2021 מפתיעים לטובה (מלבד הנתון על מספר המעסיקים המשלמים), בוודאי בהתחשב בכך שמדובר בחודש של סגר. ניתן להסביר זאת בכך שהסגר לא היה הדוק כל כך, וגם ששוק העבודה החל להסתגל למציאות של סגרים ולא ממהר לשחרר עובדים.

 

בנוסף לכך, צריך לזכור כי יש חלקים שלמים בכלכלה ובראשם תחומי ההייטק והבריאות שנמצאים בתקופה של צמיחה והתרחבות, מה שמתבטא בגיוס עובדים, ומחפה של היחלשות וקיצוצים בענפים אחרים במשק.

x