$
חדשות נדל

ראיון כלכליסט

“גם לערביי ישראל מגיע שתהיה ריביירה"

יגאל קרני, הבעלים של חברת הבנייה מגידו, נכנס לענף היוקרה עם בניית 108 דירות על חוף הים של ג’סר א־זרקא: “הערבים העשירים נאלצים לגור איפה שהם גרים בגלל אפליה תכנונית. עכשיו המגזר העסקי קובע עובדות בשטח”

אמיתי גזית 13:1427.01.21

"גם לערביי ישראל מגיע ריביירה ושכונת יוקרה", אומר יגאל קרני, בעל חברת הבנייה מגידו, שזכה לפני כחודש במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) לבניית 108 דירות על חוף הים של ג'סר א־זרקא. החברה שילמה 24 מיליון שקל לבניית 108 דירות, כ־228 אלף שקל לקרקע לדירה. הקומפלקס שתבנה מגידו ישכון עשרות מטרים מחוף הים ותשרת אותו טיילת שנבנית בימים אלה. "ערביי ישראל העשירים נאלצים לגור איפה שהם גרים כי אין להם אפשרות לעבור ליישובים יוקרתיים משל עצמם. היתה אפליה תכנונית מתמשכת ועכשיו המגזר העסקי קובע עובדות בשטח".

 

הזכייה יוצאת דופן משום שמספר הפרויקטים לבנייה רוויה שרמ”י שיווקה בהצלחה ביישובים ערביים בשנים האחרונות זעום ביותר. ב־2019-2018 נכשלו שלושה מתוך חמישה מכרזים שפורסמו בג'סר, ובהם המכרז למגרש שבו זכתה מגידו. "שילמנו הרבה על הקרקע. אבל קח את הקרקע הזאת 300 מטר דרומה בקיסריה, והיא שווה פי 6 אם לא פי 10".

 

קבלנים ערבים לא זיהו את מה שאתה זיהית?

"גם הם ניגשו אבל פחדו להציע את המחיר שאני הצעתי. נתתי מחיר שידעתי שאף אחד לא יתקרב אליו אפילו".

 

כפי שאתה אומר, אין שכונות יוקרה לערבים. לא היה לך בסיס להשוואה, איך ידעת כמה כסף להציע במכרז?

“המחיר נרשם כדי שנזכה. הערכנו שנתחרה במספר קבלנים, והיה ברור שבמחיר כזה אף אחד לא יגבר עלינו. זה אחד מהמכרזים שבהם טבלת האקסל לא קשורה למציאות. יש החלטות שמתקבלות מאקסל ויש כאלה, כמו המכרז הזה, שההחלטה לגשת אליו התקבלה מהבטן”.

 

חוף הים של ג’סר א־זרקא. “זה אחד המכרזים שבהם טבלת האקסל לא קשורה למציאות” חוף הים של ג’סר א־זרקא. “זה אחד המכרזים שבהם טבלת האקסל לא קשורה למציאות” צילום: אמיתי גזית

 

 

מה אמרו הקולגות לאחר זכייתך בפרויקט?

“כולם מברכים. אלה שכנראה חושבים שאני משוגע, אז מתוך נימוס אומרים שאני אמיץ”.

 

למה?

“כי העובדה שקבלן יהודי בונה פרויקט גדול, מודרני, לאוכלוסייה ערבית בכפר ערבי היא קשה לעיכול. אבל זה זמני בלבד”.

 

האם דירות היוקרה על הים מיועדות לתושבי המקום העניים, שנמצאים באשכול סוציו־אקונומי 2?

"אני לא בהכרח בונה על בני המקום, אף שהם יהיו חלק גדול מהקליינטים שלנו. קהל היעד הוא אוכלוסייה אמידה במגזר הערבי, מי שיחפש דירות קיץ או דירות קבע למגורים. ליד כל שכונה עשירה בישראל היתה מעברה או יישוב נכשל, קיסריה צמחה ליד אור עקיבא, כפר שמריהו ליד נוף ים, סביון ליד יהוד. תמיד זה היה ככה".

 

יגאל קרני. על 24 מיליון השקל ששולמו על הקרקע: "שילמנו הרבה על השטח, אבל 300 מטר דרומה, בקיסריה, היא שווה פי 6 אם לא פי 10” יגאל קרני. על 24 מיליון השקל ששולמו על הקרקע: "שילמנו הרבה על השטח, אבל 300 מטר דרומה, בקיסריה, היא שווה פי 6 אם לא פי 10” צילום: עמית שעל

 

 

יש טענה כי יישובים ערביים מסתייגים מבנייה רוויה, אתה לא חושש מכך?

"בניתי בחריש, בכרמיאל ויש לי דיירים ערבים בפרויקטים רבים. אני לא רואה הבדל. מצוקת הדיור כל כך קשה שהיא גורמת להם לשנות הרגלים. בכפר קאסם למשל יש בנייני מגורים להשכרה וגר שם ערב רב של אנשים עם משפחות, לאו דווקא בני המשפחה של בעלי הבית. אני חושב שהמיקום של ג'סר הוא חד־פעמי ויהיו מי שידעו להעריך את זה".

 

אתה לא חושש מהריחוק החברתי בין ערביי ישראל לתושבי ג'סר?

"נכון, פחדתי מזה. אני ער לנושא הזה. בכל חברה תמיד יש אוכלוסייה שמרגישה צורך להתנשא על אחרים. כמו שיש לבנים שמתנשאים על שחורים או יהודים על ערבים. אז יש ערבים מסוימים שמתנשאים על ערבים אחרים. בעיניי זה הכל שטויות בני אדם הם בני אדם והמיקום מנצח. הקרבה לים עושה את שלה".

 

תשווק דירות ליהודים?

"אני לא מתנגד שיהודים יקנו כאן, אבל אני לא בונה עליהם. יכול להיות שיגיעו כמה משפחות".

 

איך ייראו הבניינים?

“על פי התב”ע תהיה בנייה מאוד מרווחת. שתיים־שלוש דירות בקומה בבניינים בני שלוש קומות. הדירות יהיו בנות שלושה־ארבעה חדרים. כמעט לא יהיו דירות סטנדרטיות. נשקיע במרפסות, יהיו הרבה דירות גן וגג”.

 

מה יהיה מחיר הדירות?

“ביישובים יהודיים שגרים בהם ערבים דירת 5 חדרים נמכרת בסביבות 1.1 מיליון שקל. הדירות כאן יהיו יקרות יותר”.

 

רמז לכיוון אליו עשויים להגיע מחיר הדירות נמצא בקמפיין שהשיקה לאחרונה חברת גשם יזמות של שמגר ואקנין ויוסף מזרחי. בספטמבר 2019 היא זכתה במכרז לבניית 90 דירות במחיר למשתכן סמוך לפרויקט של מגידו. את דירות השוק החופשי היא מוכרת ב־2 מיליון שקל לדירת 100 מ”ר.

 

חברת מגידו של קרני פעילה ומוכרת בפריפריה והיא מהראשונות שנכנסו לפרויקט מחיר למשתכן. החברה בונה 1100 דירות מוזלות במסגרת הפרויקט.

 

"אנחנו הזוכים הראשונים במכרזי מחיר למשתכן, והראשונים שזכו במחיר מופחת. אנחנו מאמינים בשיטה. אני קבלן מאמצע שנות התשעים. אני תל־אביבי שמעולם לא בנה בתל אביב".

 

מדוע?

"כי קשה עם ערכי הקרקע המטורפים של אזור המרכז".

 

והרווחים לא מטורפים?

"לא יודע, לא בניתי שם, ואני לא יודע כמה אחרים מרוויחים. בתחילת דרכי מאילוצי תקציב בחרתי לבנות בפריפריה, התמקצענו שם. דבר שהחל כאילוץ הפך להיות אידאולוגיה. אנחנו כבר עשרות שנים חברה של דיור בר השגה. אנחנו בונים דירות עממיות שעולות סביב המיליון שקל, נוח לנו באזורים האלה".

 

אבל זה לא בדיוק הסגנון של הפרויקט על שפת הים של ג'סר.

"נכון. דווקא פרויקט היוקרה הראשון שלנו הוא בג'סר".

x