$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בכיר במשרד העבודה מאשים: "הכסף להכשרות מקצועיות חונה באוצר"

האחראי על ההכשרות המקצועיות, מוטי אלישע, תוקף את האוצר: "אני מדבר איתם אחת ליום ולא מקבל תשובות למה הכסף לא מגיע למובטלים". הוא משוכנע שההזדמנות שנוצרה להכשרה המונית הוחמצה: "המשק ישלם על כך שנים"

שחר אילן 06:4829.10.20

"הכסף להכשרות המקצועיות למובטלים חונה באוצר ולא מגיע, ואני שואל את עצמי למה הוא לא מגיע". כך אומר מנהל זרוע העבודה של משרד העבודה והרווחה מוטי אלישע, האיש האחראי על רוב ההכשרות המקצועיות בישראל. אלישע יוצא בשיחה בלעדית ל"כלכליסט" בדברים חריפים על העובדה שחצי שנה לאחר תחילת המשבר, התוכנית הלאומית להכשרה מקצועית לא יוצאת לפועל.

 

לדבריו, "התשובה לשאלה למה הכסף לא מגיע לא אצלי. אני שואל את השאלות גם באוצר. אני מדבר איתם אחת ליום, ואני לא מקבל תשובות. זו לא פגיעה בי. הכסף לא מגיע למובטלים. אני יכול להגיד בפה מלא שבמיזם שבנינו עם המעסיקים להכשרה מקצועית יש משרות רבות מאוד. המעסיקים אומרים לי 'בוא נתחיל לעבוד', והכסף לא מגיע".

 

מימין: מנהל זרוע העבודה של משרד העבודה והרווחה מוטי אלישע ושר האוצר ישראל כץ מימין: מנהל זרוע העבודה של משרד העבודה והרווחה מוטי אלישע ושר האוצר ישראל כץ

 

השיחה עם אלישע התנהלה מסביב לפיל שבחדר. תקציבי ההכשרה המקצועית מעוכבים באוצר מכיוון ששר האוצר ישראל כץ נחוש להקים מטה להכשרה מקצועית באוצר, כפי שהקים מטה תשתיות, ולשלול את הסמכויות האלו ממשרד העבודה והרווחה. כיוון שאינו מצליח הוא אינו מעביר את הכספים להכשרה המקצועית. אלישע, שהוא עובד מדינה, הקפיד לא לתקוף את שר האוצר אלא את המצב שנוצר, כשהוא מדגיש: "אני לא מדבר על שר זה או אחר".

 

מה אומרים לך באוצר?

"בודקים, בוחנים, יגיע עוד יומיים".

 

ואתה לא מקבל את התשובה למה השר לא משחרר את הכסף?

"איתי לא מדברים על זה, אשמח אם תשאל אותם".

 

על השאלה האם יש פה מלחמת סמכויות הוא עונה ש"הסמכות היא של זרוע העבודה. זה הוחלט באופן מובהק".

"חצי שנה התבזבזה ועוד חצי שנה בדרך"

 

בקופסה התקציבית שעברה בכנסת בחודש יוני אושרו 1.35 מיליארד שקלים להכשרה מקצועית וכן לסיוע לעמותות. ביולי כבר הצטמצם הסכום ל־900 מיליון שקל. מתוך הסכום הזה הוכנה לדברי אלישע תוכנית מקיפה להכשרות מקצועיות בהיקף של 700 מיליון שקל שמספיקים למאה אלף איש. הוא מגלה שגם הסכום הזה קוצץ ל־322 מיליון שקל, כלומר רק ל־50 אלף איש. "לא אמרנו שוברים את הכלים. אלא נתחיל עם 322 מיליון שקל". אלא שמתוך הסכום הזה הגיעו עד עכשיו רק 60 מיליון שקל.

 

גם התקציב הבסיסי של ההכשרות המקצועיות היה נמוך במיוחד. לדברי אלישע, ב־2019 תקציב ההכשרה המקצועית היה כמאה מיליון שקל כשאחוז האבטלה היה 3.6%. לדבריו, "אחוז האבטלה בספטמבר היה 14.2% ועד היום תוקצבנו ב־44 מיליון שקל ועוד 60 מיליון שקל לשוברים שלא בטוח שניתן לנצל את כולם. אם הממשלה העבירה חוק שיהיו 1.35 מיליארד שקל ואם עלינו מ־3.6% אבטלה ל־14.2%, למה אין הכשרות מקצועיות"? שואל אלישע.

 

לדבריו, "המשבר היה יכול להיות הזדמנות להשקיע בהון אנושי, אם התקציבים היו מגיעים בזמן. אנשים ממילא היו בבית והיה להם דמי קיום. יכולנו לעודד אותם להשתלב בעבודה עם הכשרה מתאימה ובפריון גבוה". לדבריו, "ההזדמנות הוחמצה", אבל עדיין אפשר לתפוס חלק ממנה כי דמי האבטלה יימשכו עד יוני. הוא אינו אופטימי: "חצי שנה התבזבזה ועוד חצי שנה בדרך".

 

מה אתם אומרים למובטלים שמבקשים הכשרה מקצועית?

"אין תקציב. זו תשובה לא נעימה כשיש אחוז אבטלה כזה".

 

אלישע מפנה לסקר שביצע משרד הראש הממשלה, שלפיו 87% מהמובטלים מוכנים לכל הכשרה מקצועית, 83% מוכנים לשקול הכשרה מקצועית ומעל 60% רוצים הכשרה מהמדינה. לדבריו, יש מאות אלפי מובטלים שיכלו לעבור הכשרה מקצועית. "עובר עוד חודש ועוד חודש ושום דבר לא קורה". לפי התוכנית המשותפת לאוצר ולזרוע העבודה בכל חודש היו אמורים להכשיר 7,000–8,000 איש. "זה הסדר גודל של מה שהולך לאיבוד", אומר אלישע.

 

אלישע תוקף גם את העובדה שלא נקבעו יעדים ליציאה מהקורונה. "רואים הרבה תוכניות ורעיונות אבל אין יעדים ויעדים חייבים להיות כי יעדים מגייסים וממקדים את כולם". הוא מזהיר ש"בהיעדר מערכת חזקה של הכשרה מקצועית מדינת ישראל תישאר הרבה מאחור מול מדינות אחרות. הפריון שלנו גם כך מאוד נמוך. אם אנשים יעברו הסבה מענף לענף וללא שיפור מיומנויות זה אומר ירידה נוספת בפריון וזו פגיעה חזקה במשק". לדבריו, "הנזק יימשך שנים. היום התחרות בין מדינות מי ייצא הכי מהר מהקורונה. אם אנחנו לא ניתן מענה מיטבי של הכשרה מקצועית ונדשדש אחרי מדינות אחרות, נסבול שנים עד שנתפוס מקומנו מחדש בכלכלה העולמית. אני מודאג ומוטרד". 

 

 

"זה לא הגיוני בלשון המעטה"

 

אחד הטיעונים שעובדים לטובת השאיפה של כץ להעביר אליו את ההכשרה המקצועית הוא שזרוע העבודה ידועה כגוף מנוון ששולח מובטלים להכשרות לא יעילות. אלישע מציג שתי תשובות לשאלה למה הכשרות צריכות להישאר אצלו. לדבריו, "הכשרה מקצועית זה עולם מורכב שמחייב מקצועיות. יש צורך בתאום בין כל היחידות שלנו שפועלות כמו כלים שלובים. לבוא ולהגיד 'ממחר אני מתחיל לעשות הכשרה מקצועית' נשמע לי לא הגיוני בלשון המעטה. אם כל מוסד להכשרה מקצועית ילמד מה שהוא רוצה בלי פיקוח תהיה פגיעה אנושה במשק. גם צוות תעסוקה 2030 המליץ שאנחנו נהיה הזרוע שתבצע את ההכשרות".

 

"אני מסכים עם הטענות נגד האגף", אומר אלישע. "לכן עשינו מהפכה. עיקר הטענות היו שאין קשר עם מעסיקים, שאנחנו בירוקרטים בצורה מטורפת ושאין מספיק השמה. ישבנו שנה עם פקידים באוצר והכנו תוכנית לרפורמה. אני מאמין שהם מאמינים ברפורמה הזו". לדבריו, המסלולים החדשים מתאפיינים בכך שקורסים שצמוד אליהם מעסיק שמציע משרות יכולים להיפתח תוך ימים ספורים.

 

התשובה השנייה שלו היא ש"האוצר ייבש אותנו מאז המשבר הכלכלי ב־2002. האוכלוסייה גדלה מאז ביותר מ־40%. התקציב שלנו קטן במעל 50% עד 2019. האוצר לא יכול לייבש את הבאר 20 שנה ואז להסתכל ולהתפלא שהבאר ריקה. היא ריקה כי רוקנתם אותה".

 

האוצר: שמולי וכחול לבן מעכבים

 

עמותת 121 לשנוי חברתי עומדת מאחורי קואליציית המקפצה של 40 ארגונים למען מהפכה בהכשרה המקצועית. "זו שערורייה שמפקירים את מאות אלפי המבוטלים שהיו יכולים לנצל את הזמן הזה ולהיכנס לקורסים בגלל קרבות האגו בין כץ לבין שר העבודה והרווחה איציק שמולי", אומרת מנכ"לית העמותה טלי ניר. לדבריה, "הקרבות מונעים מימוש החלטת ממשלה על ההכשרות המקצועיות וזה נזק שנגרם לשנים רבות. כל יום שעובר ואנשים לא נכנסים לקורסים מעכב את האפשרות שלהם לחזור לעבודות שקיימות במשק וקיימות עשרות אלפי משרות. השטח צמא להניע את המשק קדימה והשרים עוצרים את זה בגופם. אנשים משלמים על הנזק הזה בפת לחמם".

 

מלשכת שר האוצר ישראל כץ נמסר בתגובה ש"זרוע העבודה פועלת בהתאם לסמכויותיה והתקציבים שמיועדים לה, ולא נגרע כלום מתקציבה". עם זאת אומרים שם ש"בשנים האחרונה לא הצליחה זרוע העבודה לעמוד ביעדים שתוכננו לה וההכשרה המקצועית הממשלתית בישראל נחשבת ברמה נמוכה ביחס למגזר הפרטי ולמקובל בעולם".

 

בלשכת כץ אומרים ש"בהתאם להמלצות צוות התעסוקה המיוחד שהוקם, זרוע העבודה תמשיך בהכשרת עובדים בהתאם לתפקידה ובנוסף לכך יתבצע טיפול מול המגזר הפרטי על ידי שני גורמים: משרד הכלכלה שיטפל בתחום ההייטק באמצעות הרשות לחדשנות ומשרד האוצר שיטפל במקצועות מועדפים ובעלי שכר גבוה באמצעות מנהלת ייחודית שתוקם".

 

הם טוענים ש"וטו של שמולי באמצעות כחול לבן מונע את העלאת התוכנית בממשלה. משרד האוצר מקיים קשר עם משרד הרווחה כדי לנסות ולהביא להחלטה משותפת שתאפשר לקדם נושא חשוב זה".

 

שמולי אמר בתגובה ש"שיקולי האגו של שר האוצר לוקחים הימור מסוכן ומיותר על עתידם של מאות אלפי ישראלים. בשיחות אישיות אפילו אנשי המקצוע במשרדו מתנערים מיוזמתו המופרכת. תוכנית ההכשרות שיזם משרד העבודה זוכה לשבחים מקיר לקיר מכל אנשי המקצוע והכלכלה ועל משרד האוצר להעביר את התקציב על מנת ליישמה לאלתר״.

x