$
בארץ

המתחרה העיקרית רוצה לרכוש 20% מדואר ישראל

דפוס בארי, המייסדת והבעלים של שירות הדואר הכמותי "מסר", מתמודדת במכרז לרכישת 20% ממניות הדואר; אם תזכה במכרז, ייווצר חיבור עסקי ישיר בין שירות הדואר למתחרה העיקרית שלו, שעלול לצמצם את התחרות בתחום. מקורב לדפוס בארי: מתמודדים במכרז כתגובה ל"רפורמת הנדל" שתפגע בתחרות בדואר

עומר כביר 17:5428.10.20

דפוס בארי, המייסדת והבעלים של שירות הדואר הכמותי "מסר", מתמודדת במכרז לרכישת 20% ממניות דואר ישראל. אם תזכה דפוס בארי במכרז, ייווצר חיבור עסקי ישיר בין שירות הדואר למתחרה העיקרית שלו, שעלול לצמצם את התחרות בתחום ולהקשות על חברות אחרות שיבקשו להכנס אליו.

 

היום (ד') הגיע לסיומו השלב הראשון בהליך מכירת 20% ממניות חברת דואר ישראל למשקיע פרטי. בחודשים האחרונים קיימו רשות החברות הממשלתיות וחברת הייעוץ גיזה מספר רב של פגישות עם מתעניינים ברכישת מניות הדואר, ועם השלמת הפגישות הגיעו לשלב תנאי הסף עשרה פונים שונים, כאשר חלקם למעשה קבוצות המורכבות ממספר מתעניינים. 

 

דפוס בארי בקיבוץ בארי דפוס בארי בקיבוץ בארי צילום: מאיר אזולאי

 

המתמודדים הם קבוצה שמורכבת מפורטיסימו, אוברסיז קומרס וטרנסוורלד, קבוצה שנייה שמורכבת מאבו יחיאל, קריאף ואיש ויו"ר דואר ישראל לשעבר ששי שילה, והצעות עצמאיות של נהור, ניאופארם, קרן ריאלטי, קרן ג'ריישן, אלון רבוע כחול, רמי לוי, כץ שילוח ודפוס בארי.

 

רשימת המתמודדים היא שילוב של חברות שילוח, חברות צרכניות וקרנות השקעה. ואולם, שם אחד בולט במיוחד ברשימת המתמודדים: דפוס בארי. בית הדפוס שבקיבוץ בארי בנגב נחשב לאחד מגופי הדפוס הגדולים והמשוכללים בישראל. ב-2002, היה דפוס בארי בין המקימים של מסר, שעוסקת בהפצת דואר כמותי ונחשבת למתמודדת המשמעותית היחידה של דואר ישראל בתחום. כיום מחזיק דפוס בארי ב-33% מהחברה, כאשר המניות הנותרות מוחזקות על ידי חברת ההפצה בר שיווק (קבוצת ידיעות אחרונות, שכלכליסט הוא חלק ממנה, מחזיקה ב-50% ממניות בר הפצה).

 

בתרחיש שבו דפוס בארי זוכה במכרז, ייווצר מצב בו מחזיק בית הדפוס בחלקים ניכרים משני גופי הדואר הכמותי הגדולים בישראל, מה שעלול לייצר פגיעה בתחרות. למשל, אם דפוס בארי נחשף למחירים ומבצעים שיווקיים של דואר ישראל, יכול המידע לשמש את מסר בפעילות השוטפת שלה ולהביא לפגיעה בפעילות הדואר. בתרחיש אחר, החיבור בין שני הגופים באמצעות דפוס בארי יכול ליצור מעין קרטל, שבאמצעות מהלכים משותפים כמו תיאום מחירים יקשה על כניסה של מתחרים אחרים.

 

עם זאת, הדרך לתרחיש שבו זוכה דפוס בארי במכרז עוד ארוכה, כאשר הסיכוי שרשות החברות תאשר זכייה שכזו הוא אפסי. בשלב הבא בהליך המכירה ייכנסו הפונים שיעמדו בתנאי הסף לחדרי המידע ולאחר כשלושה חודשים יתבקשו להגיש הצעות איכות ומחיר שעל פיהן ייקבע המשקיע הסופי. גורם בכיר שמקורב לדפוס בארי אמר בתגובה שבחברה הבינו שאם תתקבל ״רפורמת הנדל״ וייושמו המלצות ועדת רוזן, לא יהיה סיכוי להמשך התחרות בדואר ושלמעשה העדפת הממשלה היא חברת דואר חזקה ולא תחרות. מסיבה זו, הוא אמר, בחר דפוס בארי להתמודד על רכישת הדואר.

 

"מספר המתעניינים הרב בחברה הוא אינדיקטור מצוין לאטרקטיביות החברה והעסקה", מסר שר הדיגיטל דודי אמסלם, שאחראי על רשות החברות הממשלתיות, בהודעה לעיתונות. מנהל רשות החברות הממשלתיות יעקב קוינט, הוסיף: "דואר ישראל היא אחת החברות המובילות בפורטפוליו של החברות הממשלתיות והיא הראשונה בשורת הפרטות שייצאו לדרך בחודשים הקרובים, מתוך מטרה לייצר ערך לציבור. הפנייה של מספר דו ספרתי של מתעניינים להליך מעידה על הפוטנציאל הרב הטמון בפעילות העסקית של הדואר ועל האפשרות של משקיע אסטרטגי לצמוח יחד עם החברה".

x