$
בארץ

משרד הביטחון רוצה לערוך שינוי בתקנות חובת מכרזים עבור רפאל ותע"א

על פי תזכיר שהוגש מטעם משרד הביטחון, חברה בעלת מחזור שנתי של 1.1 מיליארד שקל, תהיה פטורה ממכרז בעסקאות רכש של עד 2 מיליון שקל (במקום 660 אלף שקל כיום). הדבר יאפשר לשתי החברות הממשלתיות רפאל ותע"א, לנצל הזדמנויות עסקיות מהר יותר מאשר היום

אתי אפללו 16:4230.09.20
שר הביטחון בני גנץ מבקש לערוך שינוי בתקנות חובת מכרזים – התקשרויות משרד הביטחון, כך שיאפשר לשתי החברות הביטחוניות – רפאל ותע"א, פטור נרחב יותר מחובת מכרז, כך עולה מתזכיר שהוגש מטעם משרד הביטחון.

 

במשרד הביטחון רוצים שחברה בעלת מחזור שנתי של 1.1 מיליארד שקל, תהיה פטורה ממכרז בעסקאות רכש של עד 2 מיליון שקל (במקום 660 אלף שקל כיום).

 

 

 

 

מל"ט של התעשייה האווירית מל"ט של התעשייה האווירית צילום: התעשייה האווירית.

 

על פי חוק חובת מכרזים והתקנות מכוחו, חברה ממשלתית ובכלל זה רפאל ותע"א מחויבות בעריכת מכרז בטרם התקשרות לביצוע רכש או רכישת שירותים. הטענה שמעלה משרד הביטחון, שבניגוד לחברות ממשלתיות אחרות, רפאל ותע"א הן חברות גלובליות ותחרותיות, והן צריכות להבטיח מקסום רווחים על מנת להצדיק את קיומם.

 

לפי התזכיר: "פעילות החברות הממשלתיות הביטחוניות בשוק תחרותי ודינאמי, בארץ ובעולם, מחייבת תגובתיות מהירה, גמישות מחשבתית, חופש פעולה וניצול הזדמנויות עסקיות, בייחוד כאשר אל מול אותן חברות ניצבות חברות, ישראליות וזרות, אשר אינן מחויבות בקיום מכרזים".

במשרד הביטחון טוענים שלעיתים הצורך בעריכת מכרז מעכב ומסרבל את ההליכים, ודורש השקעת משאבים ניהוליים רבים – ולכן איננו יעיל בשוק תחרותי.

 

בנוסף, על פי התקנות, ישנם מספר מקרים נוספים בהם ניתן לקבל פטור מחובת מכרז: למשל, עסקה לרכש של טובין או שירותים או לביצוע עבודה שנעשית עם הספק היחיד בישראל, בעסקת המשך לעסקה קיימת או בעסקה דחופה לצרכים מבצעיים או צרכי אימון של צה"ל. במקרים אלו, אם סכום העסקה על 1.8 מיליון שקל, יש צורך גם באישור מנכ"ל. בתזכיר מוצע להעלות את הסכום ממנו נדרש אישור המנכ"ל ל-5 מיליון שקל, זאת כיוון שההחלטה כבר התקבלה אחרי דיון מקיף בנושא ושקילת מכלול השיקולים רלוונטיים, ונחתמה בסבב חתימות בהתאם לנהלי הרשאות החתימה הפנימיים בכל חברה.

 

"נלקחת בחשבון העובדה כי גם כאשר לא מתנהל מכרז, עדיין כל אחת מהחברות מחויבת בשמירת עקרונות המנהל התקין, לרבות שוויון, הוגנות, היעדר משוא פנים ושקיפות, זאת הן בניהול הליכים תחרותיים אחרים שמנוהלים חלף מכרז והן בהתנהלות מול הספקים וקבלני המשנה השונים", מציינים בתזכיר החוק.

x