$
בארץ

עוד לפני הקורונה: היצוא הביטחוני ירד בשנה החולפת ב-5% ל-7.2 מיליארד דולר

השנה החולפת היתה שנה שנייה ברציפות של ירידה ביצוא. ראש אגף היצוא במשרד הביטחון: "אנחנו רואים קיצוץ בתקציבי הביטחון בעולם על רקע המגיפה, וננסה להפוך את המשבר להזדמנות"

אודי עציון 12:2522.06.20

ישראל שומרת על מקומה בין עשר היצואנית הגדולות בתחום הביטחוני, למרות ירידה של 5% ביצוא הביטחוני ב-2019, ל-7.2 מיליארד דולר. כך עולה מנתוני אגף היצוא במשרד הביטחון (סיב"ט) שפורסמו הבוקר.

 

 

 

השנה החולפת היתה שנה שנייה ברציפות של ירידה ביצוא, אחרי השיא שנקבע ב-2017, בסך 9.4 מיליארד דולר, ונבע אז בעיקר מהזמנות בסך של יותר מ-2 מיליארד דולר מהודו למערכת ההגנה האווירית ברק-8 של התעשייה האווירית.

 

ראש סיב"ט, תא"ל (במיל') יאיר קולס, אמר כי "שנת 2019 התאפיינה בגידול משמעותי במספר העסקאות שנחתמו. אנחנו רואים מגמה של קיצוץ בתקציבי הביטחון העולם על רקע משבר הקורונה, ונצטרך להשקיע מאמצים כדי להפוך את המשבר להזדמנות".

 

 

ראש אגף היצוא במשרד הביטחון, יאיר קולס ראש אגף היצוא במשרד הביטחון, יאיר קולס צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון

 

היצוא התחלק למערכות מכ"ם ול"א - לוחמת אלקטרונית  (17%), טילים, רקטות ומערכות הגנה אווירית (15%), כלי טיס מאוישים ומערכות אוויוניקה (13%), תצפית ואופטרוניקה (12%), אמצעי ירי ושיגור (10%), מערכות מל"טים ורחפנים (8%), מערכות מודיעין מידע וסייבר (7%), מערכות תקשוב וקשר (7%), כלי רכב ורק"מ  - רכב קרבי משוריין (4%), שירות לקוחות ושונות (3%), תחמושת וחימוש (3%) ומערכות ימיות (1%).

 

משרד הביטחון לא מפרסם עסקאות לפי מדינות אלא רק לפי אזורים, כאשר אסיה והפסיפיק ממשיך להיות הקניין הגדול ביותר של מערכות הנשק הישראליות, עם 41% מנתל העסקאות. אירופה רכשה 26% מהיצוא, עוקפת את ארה"ב וקנדה (25%), ואת אפריקה ואמריקה הלטינית (4% כל אחת).

 

מגמה שבלטה השנה היא התחזקות היצוא באמצעות עסקאות בין ממשלתיות, ולא ישירות עם התעשיות הביטחוניות. ב-2019 הגיעו עסקאות G To G כפי שהן מכונות להיקף של 635 מיליון דולר, לעומת 421 מיליון דולר ב-2018 ו-276 מיליארד דולר ב-2017.

 

"עסקאות בין ממשלות משמשות בחלק מהמדינות כערוץ שעוקף את הצורך במכרזים ארוכים, ובמדינות אחרות מתבצע כחלק מהמלחמה בשחיתות ובשוחד", אמר קולס. "המגמה הזאת נמשכת גם השנה וב-2020 אנחנו כבר עומדים על עסקאות בין ממשלות בהיקף של 700 מיליון דולר".

x