$
בארץ

עלייה במספר המחלימים מקורונה בישראל, ירידה במספר הנדבקים החדשים

החל מ-17 באפריל מספר המחלימים היומי גבוה יותר ממספר הנדבקים החדשים. המשמעות היא שישראל מצליחה, נכון להיום, לנוע לכיוון יציאה מהמשבר. אחד מכל חמישה מחלימים עשה יותר מחמש בדיקות

דורון ברויטמן 11:4026.04.20

אחת האינדיקציות הטובות ביותר למצבה של ישראל בכל הנוגע להתפשטות מגפת הקורונה היא "המקרים הסגורים", כלומר מה קרה לחולים? האם הם החלימו או נפטרו מהמחלה?

 

 

 

שיעור המקרים הסגורים מכלל מקרי הקורונה נמצא בעלייה מתמדת וכרגע הוא עומד על 40%. מתוך 6,801 מקרים שמוגדרים כסגורים, ישנם 6,602 מחלימים (97.07%) ו-199 מתים (2.93%). הנתונים האלו מצביעים על מגמה חיוביות בסך הכל, וזו סיבה טובה לבחון מקרוב יותר מה קרה עם המחלימים בתקופה הזו.

 

מחלימים לאורך הזמן

 

 

 

 

שלושה מקרי החלמה ראשונים דווחו ב-8 במרץ, ומאז מספר המחלימים כאמור הלך וגדל. השינוי היומי במספר המחלימים נע בין 1 בימים הראשונים של המגפה והגיע לשיא ביום חמישי האחרון עם 650 מחלימים ביממה אחת.

 

יחד עם זאת, שיעור השינוי היומי במחלימים נמצא בירידה בשבועיים האחרונים. ב-9 באפריל שיעור המחלימים גדל ב26% לעומת היום הקודם, ואילו אתמול שיעור המחלימים גדל ב7% בלבד. נקודה אופטימית נוספת עולה מתוך השוואה בין מספר הנדבקים החדשים בכל יום לבין מספר המחלימים בכל יום. החל מ-17 באפריל מספר המחלימים היומי גבוה יותר ממספר הנדבקים החדשים (פרט ליום אחד בשבוע שעבר שמספר הנדבקים החדשים קפץ בצורה משמעותית). המשמעות היא שישראל מצליחה, נכון להיום, לנוע לכיוון יציאה מהמשבר. 

 

שינוי יומי במספר המחלימים מול שינוי יומי במספר הנדבקים החדשים

 

 

 

תהליך ההחלמה

 

על פי הנהלים של משרד הבריאות, חולה יוגדר כבריא כאשר מתקיימים התנאים הבאים: אין לו תסמינים נשימתיים או חום למשך 48 שעות לפחות, הנגיף לא התגלה אצלו בשתי בדיקות מעבדה עוקבות שנדגמו בהפרש של 24 שעות לפחות זו מזו והבדיקה הראשונה להגדרת החלמה נלקחה לכל המוקדם 7 ימים לאחר תחילת הופעתם של התסמינים.  

 

חיטוי נגד קורונה חיטוי נגד קורונה צילום: עידו ארז

 

הפרוטוקול קובע כי כל חולה קורונה צריך לעבור מינימום 3 בדיקות: אחת לגילוי הנגיף ושתי בדיקות שיעידו על החלמתו. מבט מעמיק בנתונים שפירסם משרד הבריאות לאחרונה חושף כי 22% מהמחלימים עברו יותר מ-5 בדיקות. בסך הכל מדובר על 836 מחלימים מתוך 3,827 מחלימים לגביהם יש מידע כאשר מספר הבדיקות שבוצעו עבורם עומד על 5,132, כ-34% מסך הבדיקות הכללי. 

 

התפלגות מחלימים לפי מספר הבדיקות שעברו

 

 

 

 

"עיקר הבעיה בבדיקות האלו היא עד כמה אנחנו מצליחים לזהות שאריות של הנגיף בגוף", אומרת ד״ר גילי עופר, המנהלת הרפואית של מוקד מכבי לטיפול בחולי קורונה. "צריך להבין שהבדיקה הזו היא לא הכי אובייקטיבית. מכניסים לאדם מטוש ארוך לאף ולגרון, וצריך להגיע ממש עמוק כדי להגיד שהיינו במקום הנכון. יכול להיות שהיינו ליד, יש סיכוי שנפגע בנגיף ויש סיכוי שלא נפגע בו ולכן אנחנו אומרים מראש שהרגישות של הבדיקה הזו היא בערך 70%. כלומר מתוך 100 אנשים שיש להם את הווירוס בוודאות, אנחנו נגלה רק 70. זאת אומרת שבהחלט ייתכן ש-30% מהאנשים שממשיכים להסתובב עם הנגיף. או שלא גילינו אותם בהתחלה או שגילינו אותם כחיוביים וכעת אנחנו אומרים להם שהם בריאים למרות שעדיין יש להם שאריות של הנגיף בגוף - זה נקרא בעגה המקצועית תוצאה שלילית כוזבת".

 

חוסר הודאות של הבדיקה מעצים את חוסר הוודאות הכללית סביב נגיף הקורונה. מדובר בנגיף חדש שלא יודעים לגביו הרבה ושכל הזמן מפתיע מחדש את מערך הרפואה. הבדיקות אינן יודעות לומר בוודאות האם עלתה הרמה של הווירוס בגוף החולה, האם הטכניקה שבה התבצעה הבדיקה השתנתה והשפיעה על התוצאה או שמא הווירוס עצמו החל להתנהג בצורה אחרת.

 

"לכן אנחנו לא מסתפקים בבדיקה אחת ועושים בדיקה שנייה", מסבירה עופר, "הרבה פעמים באמת קורה שבבדיקה הראשונה יוצא שלילי ובבדיקה השנייה יוצא חיובי. קרה בימים האחרונים ששחררנו מטופלים מבית המלון או מהבית לאחר שעשו להם שתי בדיקות והם עמדו בכל הקריטריונים. במקרה לאחד החולים מישהו עשה עוד בדיקה, שלישית, והיא חזרה חיובית. אתמול החזרנו שלושה אנשים לבידוד בגלל זה. אותם אנשים באו במגע עם המשפחה שלהם שפגשה אותם ועכשיו צריך לבודד גם אותם".

 

מה יודעים על המחלימים?

 

תהליך ההחלמה, כך על פי משרד הבריאות, באופן כללי, הוא תהליך אינדיבידואלי, במובן הזה שמשך ההחלמה משתנה בהתאם למצב מערכת החיסון של החולה כולל מחלות רקע מהם סבל לפני תחילת המחלה, וחומרת ההסתמנות הקלינית של הקורונה (אילו תסמינים היו, צורך באשפוז או הנשמה, וסיבוכים אחרים במהלך המחלה). נתונים שהוכנו על ידי ארגון בריאות העולמי, בעקבות בדיקה בסין, הראו שהזמן הממוצע של החלמה למקרים קלים היה בערך שבועיים. למקרים קשים או קריטיים זמן ההחלמה היה בין 3-6 שבועות. לנפטרים, הזמן מתחילת התסמינים עד למוות נע בין 2-8 שבועות.

 

על פי הנתונים שפרסם משרד הבריאות לגבי המחלימים בישראל מספר הימים שעברו בין הבדיקה החיובית לבדיקה השלילית יכול לנוע בין יום אחד ל-38 ימים. עבור מרבית החולים מדובר על בין 7 ימים ל17- ימים. עוד עולה מתוך הנתונים כי 59% מהמחלימים הם גברים ו-41% הם נשים. כמו כן, 19% מהמחלימים הם בני 60 ומעלה.

 

אף על פי שחולי קורונה הוגדרו כ"מחלימים" הם עדיין נושאים את הנגיף בגופם ברמה מסוימת. האם הם יכולים להדביק אחרים? האם הם יכולים להידבק בעצמם שוב? האם הם יכולים לחזור לשוק העבודה והאם כל ההגבלות שחלות על שאר האוכלוסייה חלות גם עליהם? כל אלו שאלות שאין כרגע תשובה עליהם. ממשרד הבריאות נמסר כי "נוהל למחלימים נמצא בהכנה ויפורסם בימים הקרובים".

x