$
בארץ

צו נגד שלמה ביטוח: להפסיק פגיעה בהתארגנות העובדים

ביה"ד לעבודה נעתר לבקשת ההסתדרות הכללית שטוענת שהחברה נוקטת בפעולות חמורות נגד העובדים המבקשים להתאגד במסגרתה. הנהלת החברה: מדובר במאבק פנימי בין ארגוני עובדים. ההסתדרות הלאומית: ההסתדרות הכללית עושה שימוש פסול בהליכים משפטיים

בילי פרנקל 11:1403.01.20
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב הוציא אמש (ה') צו האוסר על שלמה חברה לביטוח לנקוט בכל פעולה שעלולה לפגוע בחופש ההתארגנות של העובדים. בכך נעתר בית המשפט לבקשה דחופה שהגישה ההסתדרות הכללית נגד החברה, שבה נטען כי החברה נוקטת בפעולות חמורות בימים האחרונים נגד העובדים המאוגדים במסגרתה.

 

העובדים ההתאגדו בשנת 2016 בהסתדרות הכללית, אולם ההנהלה סירבה להכיר בהתארגנות. ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה בזמנו והעובדים נקטו בצעדים ארגוניים, כולל הפגנות. ההסתדרות תבעה בזמנו את החברה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, שהורה באוגוסט 2016 להכיר בהסתדרות כארגון יציג, להתחיל במו"מ להסכם קיבוצי ראשון ולשלם חצי מיליון שקל פיצוי בגין פגיעה בהתארגנות.

 

בשנת 2018 נחתם הסכם קיבוצי לעובדים, שתוקפו עומד לפוג. כעת, כך טוענים בארגון העובדים, שוב נוקטת החברה בפעולות שמתערבות בהתארגנות העובדים, ודורשת מהם לבטל את חברותם בהסתדרות הכללית לטובת הצטרפות להסתדרות הלאומית. זאת, לטענתם, מאחר שהדבר יקל עליה להתערב בנעשה בוועד.

 

מנגד, בהנהלת החברה אומרים כי מדובר במאבק פנימי בין ארגוני העובדים, שהם לא נוקטים בו צד, ושהתעורר נוכח חוסר שביעות רצון של העובדים מהייצוג שלהם באמצעות ההסתדרות הכללית.

 

גם בהסתדרות הלאומית טוענים כי החלו לארגן את עובדי החברה בעקבות תלונות רבות מצד העובדים בדבר התנהלות ההסדרות הכללית המייצגת אותם. בתוך כך טוענים שם לחוסר שביעות רצון מצד העובדים בשל ייצוג בלתי הולם, "הישגים דלים" של ההסכם הקיבוצי וכן איסור שהוטל על העובדים להתמודד בבחירות לוועד. בהסתדרות הלאומית הוסיפו, כי בכוונתם לפנות לבית הדין לעבודה ולהנהלה בבקשה להצהיר על ההסתדרות הלאומית כעל הארגון היציג בחברה.

 

 

הפגנה של עובדי שלמה ביטוח (ארכיון) הפגנה של עובדי שלמה ביטוח (ארכיון) באדיבות: דוברות ההסתדרות

 

 

בבקשה, שהוגשה על ידי סגנית ראש הלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות עו"ד מאיה צחור אבירם וכן על ידי עו"ד סיון רדיאן, נטען כי במסגרת הלחצים שהופעלו, קראו מנהלי החברה לכל אחד מהעובדים בנפרד, ואיימו עליהם כי אם לא יעברו להסתדרות הלאומית - יהיו בסכנת פיטורים.

 

בקשת ההסתדרות כוללת גם עדויות של עובדים החוששים מפיטורים, בהם "חתמו מלא כי איימו עליהם שהפרנסה שלהם בסכנה", "את מודעת שמאיימים על עובדים שיפטרו אותם אם לא יחתמו?"; "יש מישהי שהולכת לחתום בגלל שיטת ההפחדה.  לא אמרו שיפטרו אבל ההבנה היא שאם לא תחתום יגרמו לה לרצות ללכת - במילים יפות", וכן "אנשים מתים מפחד".

 

עוד נטען בבקשה, כי ההסתדרות פנתה לבית הדין, לאחר שפנייתה לחברה בנושא שלשום נותרה ללא מענה. השופט אורן שגב נעתר לבקשה ונתן צו מיידי האוסר על ביצוע כל פעולות שיפגעו בחופש ההתארגנות, וקבע דיון נוסף בין הצדדים.

 

מההסתדרות הלאומית נמסר בתגובה: "כאשר הבינה (ההסתדרות) הכללית כי העובדים בחברה דורשים שינוי היא איבדה עשתונות, נקטה באלימות, תקפה פיזית את נציגי ההסתדרות הלאומית והגישה בקשת סרק לבית הדין האזורי ללא אחיזה במציאות. ההסתדרות הכללית עושה שימוש פסול ואכזרי בהליכים משפטיים על גבם של עובדי שלמה ביטוח. ההסתדרות הלאומית פועלת באופן אותנטי לאור רצון העובדים להיפטר מארגון עובדים שמתנהג בבריונות ובייצוג בלתי הולם כלפי עובדים שעליו לייצג".

 

מחברת שלמה ביטוח נמסר: "אנו נמצאים ביחסים מצוינים עם ועד העובדים וההסתדרות. מדובר במאבק של העובדים מול ההסתדרות, להילחם על הזכות להתמודד על מקומם בוועד. אנו מצרים על כך ומקווים כי המצב יחזור לקדמותו".

x