$
Smart City

"ניהול חכם של ערים יחסוך מאות מיליוני שקלים שיושקעו חזרה בתושבים"

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי, מסביר מדוע החליט לקדם את המשימה לחשוף את כלל הערים והרשויות בישראל לפתרונות חדשניים לניהול ערים

בשיתוף MIC מרכז החדשנות לערים חכמות של השלטון המקומי 12:4609.02.20

"לפני שלוש שנים שמנו לעצמנו למטרה להביא את החדשנות לשלטון המקומי בישראל", מסביר חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות מאז 2008, המשמש גם יו"ר מרכז השלטון המקומי מאז 2014.

 

"סימנתי את המטרה הזו, כי מבחינתי זה הדבר הבא בניהול ערים. אנחנו אומת הסטארט אפ ואין שום סיבה שזה לא יבוא לידי ביטוי גם העולם המוניציפאלי.

 

כיום, הטמעת חדשנות מוניציפאלית היא יעד מרכזי של השלטון המקומי ואנחנו מקדמים אותה בכל הדרכים – בכנסים שאנחנו עורכים, בעבודה מול הרשויות ובפיתוח והוצאה לפועל של פרויקטים שונים של עיר חכמה. כל אלה עוזרים לנו להתייעל, ובזכות ההתייעלות יש יותר כסף שניתן להשקיע חזרה בתושבים, בין אם בחינוך, בביטחון או במטרות אחרות".

 

 

 

"היינו הראשונים להעמיד על סדר היום את ניהול הערים החכם והמעבר לשימוש בטכנולוגיות , באמצעות ועידת Muni Expo לחדשנות מוניציפאלית והיום הנושא כבר על סדר היום המקומי ושל הממשלה. אנחנו גם חיברנו לראשונה את העולם העסקי עם ניהול הרשויות המקומיות, מה שהיה עד לא מזמן שני עולמות שונים לגמרי והיום , בזכות התערוכה כבר מנהלים שיתופי פעולה שמובילים לתוצאות בשטח".

 

היעד של מרכז השלטון המקומי, הוא למעשה יישור קו עם הערים המובילות בעולם, שעושות שימוש בכלים טכנולוגיים לשיפור השירות לתושבים ולהביא להגדלת התקציבים לרשויות בנושא.

 

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי צילום: גדי סיארה

 

חיישן בפח האשפה

כך למשל, מדגים ביבס כי בעיר שהוא עומד בראשה, מיושם פתרון חדשני לאיסוף אשפה חכם. "בתוך הפחים יש חיישנים שיודעים אם הפח מלא, כך שהמשאיות אוספות רק את הפחים המלאים, ומקצרות את מסלול הנסיעה. זה מוביל לחיסכון של שלושה מיליון שקל בשנה. דוגמה נוספת היא תאורה חכמה, שמביאה לחיסכון של 30% בהוצאות החשמל שלנו. בכל בתי הספר בעיר הותקנו פאנלים סולאריים, שחוסכים גם הם בהוצאות. הכסף שנחסך כמובן מופנה להשקעה בתושבים.

 

"ישנם גם דברים רבים שבעבר התבצעו רק באופן פיזי, והיום ניתן לבצע אותם מהנייד, באמצעות אפליקציה שמקצרת זמני טיפול ובירוקרטיה: למשל, רישום תלמידים למוסדות החינוך, קבלת פניות מהתושבים היישר מהסלולרי שלהם ומתן מענה, איתור מקומות חניה פנויים ועוד".

 

לדברי ביבס, המשמש גם יו"ר דירקטוריון משכ"ל – החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי, כדי להנגיש את החדשנות לכלל הרשויות, הוקם מרכז החדשנות של השלטון המקומי, שמהווה מוקד הדרכה לעובדים.

 

"מנהלי ועובדי הרשויות המקומיות מגיעים למרכז כדי ללמוד על כלים חדשניים שקיימים בשוק, להכיר אותם לעומק ולהפיץ אותם לכלל הרשויות והערים בארץ. כך, להדרכה שאנו מספקים במרכז יש השפעה כלל ארצית – מה שיעזור לנו להגיע לקפיצת המדרגה המיוחלת ויאפשר לנו לתת מענה בנושא לרשויות שלא יודעות איך להתחיל בתהליך לבד".

 

המרכז, הנקרא MIC - Municipal Innovation Center, הושק לאחרונה בתל אביב, ומהווה שער דיגיטלי לחדשנות עבור הערים והרשויות המקומיות בישראל. זהו מרכז מבקרים שבו ניתן להיחשף לפתרונות החדשניים ביותר לניהול ערים ורשויות, כשבנוסף, מגיעים אליו עובדי השלטון המקומי לצורך הדרכה. המרכז מחבר בין השלטון המקומי לבין חברות סטארט-אפ, הייטק, תשתיות מידע ואקדמיה, המפתחים שלל פתרונות עבור ערים חכמות.

 

MiC,  "שער דיגיטלי לחדשנות עבור הערים והרשויות המקומיות בישראל" MiC, "שער דיגיטלי לחדשנות עבור הערים והרשויות המקומיות בישראל" קרדיט: אביב קורט

 

"מקום מפגש לפתרונות לערים חכמות"

לדברי ביבס, מטרתו של מרכז החדשנות היא להפיץ את הבשורה בקרב כל הרשויות בארץ, כולל הקטנות שבהן. "ככל שנייצר מקום מפגש לכל הפתרונות לערים חכמות, נוכל להפיץ אותן בכל הארץ. החוכמה היא להנגיש אותם לא רק לערים הגדולות, אלא גם לפריפריה – ואנחנו רוצים שכל הרשויות יעמידו את החדשנות על סדר היום שלהן, כדי להפנות לכך חשיבה ומשאבים.

 

"זה כרוך בלא מעט אתגרים – והראשון שבהם הוא בייצור המערך הזה. השלטון המקומי החליט לקחת על עצמו את המשימה, כי רק גוף שרואה את טובת הרשויות המקומיות כולן, ומכיר את הצרכים של כל אחת מהן יכול להתאים להן פרויקטים כמו תוכנות ואפליקציות שיעזרו לכל הערים והרשויות להתפתח לשלב הבא ולתת שירותים טובים יותר. . "האתגר הנוסף הוא להכשיר את העובדים כך שימלאו תפקיד של סוכני שינוי - ולכן חיברנו את מרכז ההדרכה עם מרכז החדשנות. קיים גם אתגר שלישי, של הנגשת הפתרונות החדשניים לפריפריה החברתית והגיאוגרפית, ולתת לה את הכלים לאמץ אותם".

 

ביבס מכיר בכך שמדובר בריצה למרחקים ארוכים. "התהליך הוא ארוך, אך היום אנחנו במקום שונה לחלוטין מזה שבו התחלנו לפני שלוש שנים, ובשנים הבאות נגיע גם כן למקומות חדשים. אנחנו בקשר עם גופים מוניציפאליים מכל העולם, שרואים במדינת ישראל מקור לרעיונות חדשניים, מה שעוזר לנו להנגיש אותם לשלטון המקומי שלנו. לאט לאט אנחנו גם מצליחים להעלות את המודעות לנושא לגופי הממשלה, כך שיבינו שעיר חכמה היא לא רק סיסמא".

 

"ניהול חכם של ערים הוא הדבר הבא בתחום, היות שהוא מאפשר לנו לחסוך כסף ולהשקיע אותו חזרה בתושבים. שיטות התפעול והניהול הישנות נעלמות והולכות, וככל שנדע להתאים את עצמנו לטכנולוגיה המתקדמת, נוכל לייעל את השלטון המקומי ולחסוך מאות מיליוני שקלים – לצד יתרונות נוספים, שיביאו לשינוי אמיתי שיורגש בכל בית", הוא מסכם.

 

לכתבות נוספות בערוץ Smart City לחצו >>