$
בארץ

טיל ברירת המחדל בצוק איתן הפך למותג־על

אחרי שבצוק איתן עצרה ארה"ב משלוחי טילים לישראל, החל חיל האוויר להשתמש במסוקי האפאצ'י שלו בטילי ה"ספייק" של רפאל. צחוק הגורל: כעת שוקלים האמריקאים לצייד את מסוקי האפאצ'י שלהם בטיל הישראלי

אודי עציון 12:2629.08.19
מסוק האפאצ'י של צבא היבשה האמריקאי הנמיך מעל שדה הניסויים ביומה, אריזונה. הצוות שלו איתר במהירות את המטרה, שנחזתה להיות סוללת טילי נ"מ ניידת מסוג פנטסיר, מערכת רוסית שנמצאת גם בשימוש סוריה. הטייס לחץ על כפתור השיגור ומהמסוק שוגר טיל לא מוכר – "ספייק" מתוצרת רפאל הישראלית – שפגע במטרה.

 

טיל ה"ספייק" של רפאל טיל ה"ספייק" של רפאל צילום: ויקיפדיה

 

 

התסריט הזה חזר על עצמו בימים האחרונים לא פחות משש פעמים, בסדרת ניסויים שנועדה לבחון את יכולותיו של טיל התקיפה הישראלי, בדגם ארוך הטווח שלו, הספייק NLOS, שמגיע ל־32 קילומטרים. האמריקאים בחנו גם תסריטים שבהם מאבד הצוות קשר עין עם הטיל הישראלי, ועליו לנווט את עצמו למטרה באמצעות בינה מלאכותית. גם הפעם - הטיל פגע.

 

מי שיגיד שזה צחוק הגורל, לא יטעה. ב־2014, במהלך מבצע צוק איתן, עצר ממשל אובמה משלוחים של טילי הלפייר למסוקי האפאצ'י של חיל האוויר הישראלי, בניסיון ללחוץ על הממשלה לעצור את המבצע בעזה. כחלק מלקחי המבצע התאימו חיל האוויר ורפאל את טיל הספייק לשיגור ממסוקי האפאצ'י הישראליים, כדי להבטיח עצמאות במערכות עתידיות ולמנוע תלות בחימוש אמריקאי. כעת מבקשים האמריקאים להשתמש בעצמם בטיל הישראלי במסוקי האפאצ'י שלהם.

  

האמריקאים מבקשים לשפר את יכולותיהם לירות אל מטרות רחוקות יחסית, במטרה להקטין את הסיכון למסוקים שלהם. לטיל הישראלי יש טווח שאין כרגע לטילים האמריקאיים המקבילים. "בדרך כלל אנחנו מעדיפים לקיים מכרזים לפני רכש וליצור תחרות בין מציעים, אבל אם הספייק ימשיך להצליח בניסויים, הוא כבר עומד ברבות מדרישות הסף שלנו", אמר גנרל מייק מארי, ראש הפיקוד העתידי של צבא ארה"ב, לשבועון "דיפנס ניוז".

 

אם אכן יחליט הצבא האמריקאי לרכוש את הטיל, והעסקה תזכה לאישור הפנטגון, הוא ייוצר עבורו בארה"ב בידי לוקהיד־מרטין, שותפתה של רפאל בעסקה המסתמנת. שווי העסקה עשוי להגיע ל־200־250 מיליון דולר.

 

בעוד כשבועיים צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו לבקר בהודו, ואחד הנושאים שיעלו בשיחותיו שם יהיה קידום עסקה למכירת טילי ספייק לצבא ההודי. העסקה מתעכבת זה יותר משנתיים עקב התנגדות משרד ההגנה המקומי שמעדיף רכש של טיל הודי, אולם צבא הודו מעדיף את הטיל הישראלי ואף ביצע עסקת רכש ראשונה מקדימה שלו בכמה עשרות מיליוני דולרים מיד לאחר המשבר האחרון עם פקיסטן.

 

שלשום חנכה רפאל מפעל בהודו לייצור מערכות קשר ולוחמה אלקטרונית, בהשתתפות מנכ"ל רפאל, אלוף (מיל') יואב הר־אבן, ושגריר ישראל בהודו ד"ר רון מלכא. זה המפעל השני של רפאל בהודו, לאחר שכבר חנכה מפעל לייצור הספייק, שניהם ביחד עם שותפה מקומית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x