$
חדשות נדל

מחקר: ירידה בפערי מחירים בין נכסים דומים מאז פרסום העסקאות ע"י רשות המסים

ממצאי המחקר של פרופ' דני בן שחר וד"ר רוני גולן העלו, כי פרסום המחירים במ"ערכת מידע נדל"ן" צמצם ב-18% את פערי המחירים של דירות דומות, לעומת כ-23% לפני הפעלת המערכת ב-2010

בילי פרנקל 12:1609.12.18

הפער במחירים בין נכסים דומים באותם אזורי מגורים הצטמצם בכ-25% מאז שרשות המסים החלה ב-2010 לפרסם את פרטי עסקאות הנדל"ן המתבצעות בישראל. כך עולה ממחקר שהוצג בכנס מחקרים חדשים בכלכלת האזור, העיר והנדל"ן, שערך היום (א') מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. המחקר נקרא: "אינפורמציה משופרת ופיזור המחירים - ניסוי טבעי בשוק הדיור".

 

 

המחקר נערך על ידי ראש המכון, פרופ' דני בן שחר, והחוקר ד"ר רוני גולן. במסגרתו נבחן כיצד הפרסום של רשות המסים את עסקאות הנדל"ן במערכת מידע נדל"ן, השפיעה על השוני בין מחירי נכסים דומים באותם אזורים.

 

המערכת מפרטת את עסקאות הנדל"ן שבוצעו בארץ מאז 1998, בהתבסס על הדיווחים לרשות המסים. השקת המערכת ופרסום המידע לציבור, התבצעה בהוראת בית המשפט המחוזי בירושלים, בעקבות עתירה שהגישו בן שחר וד"ר אפרת טולקובסקי ממכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן, בדרישה לחשוף את הנתונים בהתבסס על חוק חופש המידע.

 

ראש מכון אלרוב, פרופ' דני בן שחר ראש מכון אלרוב, פרופ' דני בן שחר צילום: עמית שעל

 

ממצאי המחקר העלו, כי פרסום המחירים אכן צמצם את הפיזור של מחירי נכסים דומים. אם לפני כן הפערים במחירים עמדו על כ-23%, מאז פרסום הנתונים הם הצמטמצמו לכ-18%. כך לדוגמה, אם בעבר הבדל המחירים סביב דירה ששוויה כ-2 מיליון שקל עמד על כ-480 אלף שקל (כלומר היא יכלה להמכר בסכום שנע בין כ-1.5 לכ-2.5 מיליון שקל), היום הוא עומד על 360 אלף שקל.

 

לשם השוואה בחנו החוקרים גם מה נעשה בשוק השכירויות בשנים הללו, לגביו לא מתפרסמים נתונים. הממצאים העלו כי בשוק השכירות לא קרה כל שינוי בשנים הללו ויש עדיין שונות גבוהה במחירי נכסים דומים, כפי שהיה לפני כן.

 

"תוצאות המחקר מראות את החשיבות של מידע ושקיפות בשוק, בעיקר בשוק כמו זה של הנדל"ן, שבו לעסקאות יש השפעה גדולה וארוכת טווח על הכלכלה של משקי הבית", אומר פרופ' בן שחר.

 

עוד העלה המחקר, כי המקומות שבהם טווח המחירים של הדירות הצטמצם בצורה הכי משמעותית מאז פרסום נתוני העסקאות הוא בכאלה בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך, וכן במקומות שבהם יש שונות גדולה של נכסים.

 

ממצא מעניין נוסף הוא, שהירידה בפיזור המחירים של הדירות הנמכרות, לוותה גם בירידה של כ-3% בזמני המכירה. ממצא זה התקבל לאחר שהחוקרים השוו בין העסקאות שפרסמה רשות המסים לבין אותן הדירות, שפורסמו באתר יד 2. "הירידה במשך הזמן למכירה עקבית עם העובדה שהמוכר והקונה באים לעסקה עם אינפורמציה מדויקת יותר על המחירים בשוק ולפיכך מגיעים להסכמה על המחיר מהר יותר", סיכם פרופ' בן שחר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x