$
בארץ

יעקב מתנגד להפחתת המס על רווחי ההון: "הקלות המס למשכירי דירות מעודדות את ההון השחור"

מנהל רשות המסים דיבר על האפשרות להפחית את המס על רווחי הון כדי להשוותו למס המושת על נדל"ן, ולפטור על הכנסות משכירות עד לגובה של 5,000 שקל בחודש

עמרי מילמן 14:5005.12.18

"עיוות המס של ההקלות למשכירי דירות מעודד את ההון השחור, אבל זה לא מצדיק יצירת עיוות נוסף במס על רווחי ההון." כך אמר היום (ד') מנהל רשות המסים, ערן יעקב בכנס השנתי של איגוד החברות הציבוריות.

 

יעקב דיבר על האפשרות להפחית את המס על רווחי ההון או להעניק פטורים שונים ממס על ההכנסות משוק ההון, במטרה להשוות את המיסוי לזה המושת על נדל"ן, הכולל פטור על הכנסות משכירות עד לגובה של 5,000 שקל בחודש.

 

 

 

לדברי יעקב אותו פטור מעודד הון שחור, שכן הוא מקל על משכירי דירות להעלים הכנסות. זאת משום שכשיש רף שממנו משלמים מס, ולא שמשלמים מס מהשקל הראשון, ישנם מקרים בהם משכירים גובים חלק משכר הדירה ב"שחור" ולא מדווחים על כך.

 

לדבריו, הדבר לא מהווה סיבה להעניק פטור דומה על הרווחים בבורסה. לדבריו, "יש מקום לשקול הסתכלות רחבה יותר ואיזון בין שני המגזרים – הנדל"ן ושוק ההון. כרגע, הירידה ברמת הריבית תרמה לעלייה במחירי הנכסים- נדל"ן ושוק ההון". עוד הוסיף כי "הפטור (על הכנסות משכירות עד 5,000 שקל- ע"מ) מעודד הון שחור. מנקודת מבט שלי לא הייתי רוצה לעודד הון שחור, אני חושב שיש מקום לשקול את הנקודה הזו". "אשר אתה מעלה או מוריד מס, אתה פוגע בשיקולי הצרכן ולדבר הזה יש מחיר", אמר יעקב. "אם אנו מדברים על שיוויוניות, אחריות, ההסתכלות צריכה להיות יותר הוליסטית".

 

 

 

מנהל רשות המסים ערן יעקב מנהל רשות המסים ערן יעקב צילום: עמית שעל

 

 

יעקב התייחס ליוזמת איגוד החברות הציבוריות ורשות ני"ע להפחתת מס לבעלי שליטה שימכרו מניות. לדבריו, "אין עוד הכרעות בנושא זה. קיימת הצעה ראויה להקלה במס לבעלי שליטה במטרה להוביל להקטנת הריכוזיות בישראל".

 

לדברי יעקב, "שיעור המס על רווחי הון בישראל קרוב לממוצע ב-OECD, וצריך להסתכל על חצי הכוס המלאה. שיעור המס היה יכול להיות גבוה יותר. המס הוא רק גורם אחד מיני רבים שמשפיעים על החלטה של חברה אם להנפיק בבורסה הישראלית, ולא הגורם המרכזי. לראיה - לאחר שקיבלנו את יוזמת איגוד החברות הציבוריות להכרה בהוצאות הנפקה, ראינו דווקא ירידה בהיקף ההנפקות הראשוניות. גם הורדת היקף המס על רווחי הון לא תביא בהכרח לגידול במחזורי המסחר".

 

עוד אמר כי "אם אנו נמצאים ברמת מס מאד גבוהה, שווה לבחון הפחתה של המס על הבורסה, אך בהסתכלות הכוללת בעיניי אין מקום לעשות את זה, לא צריך להפחית את המס על הבורסה. צריך לזכור כי לכל תהליך יש עלות. ברור לכולם שיש עלות כמו האם לא עדיף לתת את ההטבה בערוץ שיוויוני? האם אני רוצה להעדיף את זה על פני זה?"

 

יעקב התייחס להכנסות ממסים הנמוכות מהתחזית ואמר "בהשוואה ל-2018, אנחנו בעלייה ריאלית של 1% בהיקף הגבייה ממסים (לעומת 6% בממוצע בשנים הקודמות- ע"מ). עמדנו ביעדים של הממשלה, אין מקום לכותרות של 'איבוד שליטה' בעיתונות. אני אופטימי גם ביחס להיקף הגבייה ב-2019".

 

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון התייחס גם הביע גם כן התנגדות להפחתת המס על רווחי הון, לאור נתוני ההכנסות ממסים ואמר "הירידות בשווקים צריכות להדליק נורות אדומות, אנחנו נמצאים בגמילה ממצב של ריבית נמוכה. שהיו עודפי גבייה, ראש הממשלה ביקש ממני לבחון את הפחתת המס על רווחי ההון, לצערי, זה לא המצב היום. להערכתי, אנחנו לא בדרך למשבר כלכלי גדול או גירעון גבוה מדי, אבל זה לא הזמן להוריד את המס על רווחי הון".

 

לדברי שמחון, "עם זאת, אין ספק שיש בעיה בבורסה הישראלית. מספר החברות הציבוריות נמצא בירידה וגם מחזורי המסחר, חלק מה נובע מסביבת הריבית הנמוכה, שלא מצדיקה הנפקת מניות. הבורסה הישראלי לא השכילה לעבור את המטמורפוזה שתביא אליה גם חברות הייטק. יש הרבה מאד הון בתחום ההייטק שלא עובר דרך הבורסה, וזאת הבעיה הגדולה שלנו. עד שלא נמצא את הדרך, הבורסה לא תוכל לחזור לימיה הגדולים".

 

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו אמר בכנס כי "המדינה מחלקת על שנה 67.5 מיליארד שקל כהטבות מס. הקלות לחוסכים לפנסיה, הקלות במס שבח והקלות למשכירי הדירות, אבל לא תמצאו הקלות לחברות הציבוריות ולבורסה. לצערי, שוק ההון והחברות הציבוריות לא נמצאות על מפת העדיפות הלאומית, וזאת למרות שכולם מבינים שהבורסה היא מנוע צמיחה מרכזי למשק הישראלי".

 

לדברי פלטו, "לצד הפחתת מס הבורסה, שכנראה לא תזכה לתמיכת רשות המסים ושר האוצר, יש הצעות נוספות לעידוד הפעילות בשוק ההון, כגון זיכוי מס למשפחה שתשקיע בשוק ההון, הפחתות מס לבעלי שליטה שימכרו מניות ויגבירו את המסחר, הורדת מס לחברות שמנפיקות בישראל ועוד - כולי תקווה שרשות המסים תשקול צעדים חדשים ומקוריים לעידוד הפעילות וקידום של הבורסה הישראלית".

 

עו"ד ערן בן דור, שותף ומנהל מחלקת חברות ושוק ההון במשרד ZAG-S&W זיסמן אהרוני גייר ושות', אמר בכנס כי "יש פעילות כלכלית גדולה בישראל, שאיננה מוצאת מקומה בשוק ההון הישראלי. הרבה חברות הייטק חזקות בישראל, בוחנות או מתכוננות להנפקה בבורסות בחו"ל, ולא שוקלות אפילו להנפיק בארץ. בתחרות הזו אנו מפסידים למדינות אחרות. אנו יכולים לעשות שימוש במערכת המס, כדי לחזק את הבורסה בתל אביב. תועלת נוספת לזה, הורדת המס על הבורסה יכולה לצנן את שוק הדיור".

 

עו"ד טלי ירון אלדר, שותפה במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות' ונציבת מס הכנס לשעבר, אמרה כי "הפערים במס בין בעלי שליטה לכאלה שאינם בעלי שליטה (מס של 30% לעומת מס של 25% על רווחי ההון-ע"מ), הם אינם מוצדקים. לעשות שימוש במכשיר המס כדי לקדם מדיניות זה אפשרי, אך לא יהיה נכון להשתמש בשיעור המס. המכשיר שהשתמשו בו במשך שנים רבות, זה לאפשר למי שמשקיע לקזז הפסדים. זה נעשה בתחום הגז והנפט. המבנה הזה של השותפויות הוא פחות רלוונטי היום, אך היום יש את חוק האנג'לים, ויכול להיות שצריך שאפשר יהיה להגדיר את ההשקעה כהוצאה או הפסד הון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x