$
חדשות נדל

השוק שקבוצת סמי שמעון לא בנתה בפולג, יעלה לה עשרות מיליונים

ב-1994 קיבלה הקבוצה של איש העסקים המנוח מגרש גדול בנתניה במחיר נוח, בהבטחה להקים שוק סיטונאי לטובת האזור. במקומו בנתה קניון ומשרדים. כעת, 20 שנה אחרי, היא תפצה את המדינה בכסף, קרקע וזכויות בנייה

נמרוד בוסו 15:2317.09.18

חברת קאש אנד קארי שירותי מזון מקבוצת סמי שמעון תשלם לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) עשרות מיליוני שקלים, ותשיב לה תשעה דונמים מתוך 33 שהוקצו לה בעבר באזור התעשייה פולג בנתניה. עוד תעביר החברה לרמ"י זכויות בנייה בהיקף של 100 אלף מ"ר. כך עולה מסיכום שאליו הגיעו הצדדים לאחרונה לאחר שנים של התדיינויות משפטיות.

 

 

המתחם שבמוקד הפרשה הוא מתחם הקניות והמשרדים "Y סנטר פולג" (לשעבר "אלכסנדרה סנטר"). בראשית שנות ה-90 הקצתה רמ"י 33 דונם באזור התעשייה פולג שבנתניה בפטור ממכרז לחברת קאש אנד קארי בע"מ מקבוצת שמעון. מטרת ההתקשרות היתה הקמת מרכז שיווק סיטונאי למזון שאמור היה לשרת חנויות מכולת, בתי מלון ומסעדות, וההטבה שבפטור ממכרז ניתנה בנימוק שבמרכזי שיווק מסוג זה יהיה כדי לצמצם בעלויות לצרכן הסופי.

 

 

סמי שמעון ז"ל סמי שמעון ז"ל צילום : משה שי

 

 

אלא ש-15 שנים מאוחר יותר, בשנת 2007, הושק במקום מתחם המסחר והמשרדים "אלכסנדרה יכין סנטר" שבינו ובין מטרת ההקצאה המקורית אין כל קשר. במקום לשיווק מזון סיטונאי, משמש המתחם למסעדות, בתי קולנוע, חנויות ומשרדים. כמו כן, במקום שטח בנוי של 40 אלף מ"ר שנקבע בחוזה עם רמ"י, עמד היקף הבנייה על למעלה מכפול מכך.

 

ואיפה האחריות של רמ"י?

 

יצויין כי גם התנהלותה של רמ"י בפרשה לאורך השנים הארוכות שבהן הוקם המתחם, מעלה לא מעט סימני שאלה. חוזה הפיתוח שנחתם בינה ובין קאש אנד קארי הסמיך אותה לבטל את הקצאת הקרקע מיד עם היוודע כל הפרה של מטרת ההקצאה. למרות זאת, לא רק שבנייתו של הקומפלקס לא הביאה לביטול ההקצאה, ב־2006 אף נחתם עם החברה חוזה חכירה על הקרקע. גם בחוזה החכירה הוגדר ייעוד הקרקע כ"מרכז לאספקת מזון לחנויות קמעוניות".

 

 

הפרויקט באזור התעשייה פולג הפרויקט באזור התעשייה פולג צילום: Y Center פולג

 

בשנים האחרונות החלו ארגונים שונים לגלות מעורבות בנושא. בד בבד החלה רמ"י לנקוט הליכים תקיפים יותר נגד הבנייה הלא חוקית. בחודשים האחרונים התדיינו הצדדים על מנת לנסות להגיע להסכמות מחוץ לאולם בית המשפט, ולפני מספר ימים אכן הושגו ההסכמות, ואלה קיבלו את אישורה של הפרקליטות.

 

 

 

על פי ההסכמות, תשיב קאש אנד קארי באופן מידי לידי רמ"י שטח של 9 דונם שבהם מרתפי חנייה בנויים. בנוסף, יינתן כנגד החברה צו לפינוי והפסקת כל שימוש שאינו תואם את מטרת החוזה ולהריסת מבנים שנבנו ללא היתר מרמ"י. כניסת הצווים לתוקף תידחה ל־3 שנים במהלכן תפעל החברה להסדרת השימושים ולהסדרת כל בנייה החורגת מהיתר הבנייה שנחתם על ידי הרשות.

 

עוד הוסכם בין הצדדים שבידי קאש אנד קארי יוותרו הזכויות החוזיות בהיקף של 40,000 מ"ר. ככל שכתוצאה מהליכי התכנון תתווספנה זכויות בנייה נוספות הרי שהחברה תקבל כ-20,000 מ"ר נוספים (כ־5,000 מ"ר מסחר והיתר לתעשייה) ויתרת הזכויות שתתווספנה לאחר אישור מוסדות התכנון - יוותרו בידי רמ"י. כתוצאה מכך מצפה רמ"י לזכות בזכויות בנייה בהיקף של 100 אלף מ"ר.

 

עבור תוספת הזכויות תשלם קאש אנד קארי לרמ"י דמי היתר בשיעור של 91% משווי הזכויות. מסכום זה ינוכה תשלום דמי היטל השבחה שחברת קאש אנד קארי תשלם לרשות המקומית. בנוסף, החברה תשלם דמי שימוש עבור כל שימוש חורג שנעשה בשטח מאז 2003. בסך הכול אמורים סכומים אלה להגיע לעשרות מיליוני שקלים במצטבר.

 

עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון אשר הגישה שתי עתירות בנושא, אמר: "אנחנו מברכים את רמ"י על כך שאחרי 30 שנים של משא ומתן הצליחה לבסוף להשיב לציבור את שנגזל ממנו, ויחד עם זאת, לא מצליחים שלא לתהות מדוע העניין לקח זמן רב כל כך, ובייחוד כאשר עובדות המקרה היו ידועות לגורמים הרלוונטיים ברשות עוד משנות ה־90. אנו תקווה כי מקרים מעין אלו ילכו ויתמעטו, וכי רשות מקרקעי ישראל תשכיל בעתיד להגן על המשאב המתכלה של מקרקעי המדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x