$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בעקבות ההאטה בשוק הדיור: הוכפל מספר הקבלנים שנקלעו לקשיים

ברבעון השני של השנה גדל מספר הקבלנים שהגיעו לחדלות פירעון ב־116% בהשוואה לשנה שעברה והגיע ל־324, כך עולה מבדיקה שערכה חברת דן אנד ברדסטריט. מצוקת הקבלנים היא בעיקר בפריפריה

דותן לוי 06:5716.08.18

ההאטה בהתחלות הבנייה, מראשית 2017, מתחילה להשפיעה על היציבות הכלכלית של הקבלנים, כך עולה מבדיקה שערכה חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט. הנתונים מצביעים על כך שברבעון השני של 2018 חלה עלייה דרמטית בהיקף כשלי הפירעון בקרב קבלנים, 324 קבלנים כשלו ברבעון זה, לעומת 177 ברבעון הראשון של 2018, ולעומת 150 ברבעון השני של 2017. מדובר בעיקר על קבלני משנה שונים וכן קבלני בנייה קטנים ובינוניים.

 

 

 

כאמור, הסיבה העיקרית לכשלי הפירעון היא ההאטה בהתחלות הבנייה אשר מביאה לעלייה ברמת הסיכון של הקבלנים (בעוד שעלייה בהתחלות הבנייה מביאה לירידה ברמת הסיכון של הקבלנים).

 

לדברי צח ברקי, סמנכ”ל בכיר ומנהל אגף כלכלה מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט, ההגדרה בכשל פירעון נוגעת למי שלא עמד בתנאי התשלום לנותני אשראי במשך 60 יום, וזאת בהתייחס לתשלום לנותני אשראי בהלוואות ובמימון פרויקטים ולא בתשלומים לספקים. עוד הוא אומר כי קבלנים קטנים גוזרים נתח קטן יותר של רווחיות מזה של הקבלנים הגדולים ולכן גם חשופים יותר לסכנות.

 

מצבם החמור של הקבלנים משתקף גם בדו”ח של משרד האוצר, לפיו תזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות (כולל במסגרת “מחיר למשתכן”) עמד בחודש יוני על 4.1 מיליארד שקל, ירידה ריאלית של 8% בהשוואה ליוני אשתקד, והרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר אשתקד.

 

 

פגיעה בבסיס הרווחיות

 

ב־12 החודשים שבין אפריל 2017 עד מרץ 2018 התחלות הבנייה הסתכמו ב־43.3 אלף דירות, ירידה של 22% בהשוואה ל־12 החודשים שקדמו לתקופה זו. בדן אנד ברדסטריט מעריכים, כי קצב התחלות הבנייה ימשיך להיות במגמת ירידה בשנה הקרובה, וכתוצאה מכך העלייה ברמת הסיכון לקבלנים צפויה לעלות. הסיבה להשפעה הישירה בין היקף התחלות הבנייה למצב הפיננסי של הקבלנים נובעת מעלייה בתחרות על העבודות הקיימות, ובעקבות כך הורדת מחירי הביצוע ופגיעה ברווחיות, בענף שבו בסיס הרווחיות נמוך ממילא. השפעה נוספת נובעת מההאטה במכירת הדירות ועלייה במשך שיווק הדירות. כתוצאה מכך נפגע תזרים המזומנים של הקבלנים, והנגישות שלהם למקורות מימון יורדת.

 

עוד מצאה הבדיקה כי קבלנים שמרכז פעילותם בפריפריה נפגעים וצפויים להמשיך להיפגע יותר מקבלנים שעיקר פעילותם במרכז הארץ. גם אם ההאטה בהתחלות הבנייה היא רוחבית, ניתן בהחלט לראות כי ההאטה המשמעותית ביותר היא באזורי הפריפריה, בעוד שבמרכז הארץ ההאטה שנרשמה עומדת על כ-9% בממוצע.

 

התארכות תקופת האשראי

 

כשלי הפירעון של הקבלנים באים לידי ביטוי בהתארכות משמעותית בימי האשראי בענף הבנייה החל מהרבעון הרביעי של 2017. זוהי מגמה שהחלה מתחילת 2016 ועלתה עד לרבעון הרביעי - משוטף פלוס 77 ימים לשוטף פלוס 83 ימים. ברבעון הרביעי של 2017 התארכה תקופת האשראי הממוצעת לשוטף פלוס 92 ימים.

לפי דו”ח שפרסם השבוע הכלכלן הראשי במשרד האוצר, בחודש יוני נרכשו 8.5 אלף דירות, מזה 530 דירות במסגרת “מחיר למשתכן”. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד זו ירידה של 10% בסך העסקאות, וירידה של 8% בעסקאות “במחירי שוק” (כלומר, בניכוי מחיר למשתכן). זו אחת הרמות הנמוכות ביותר שנרשמו במספר העסקאות בחודשי יוני בעשור האחרון. התוצאה היא תגובת שרשרת שבה פחות אתרי בנייה נפתחים לביצוע ופחות עבודות מוצעות לקבלני המשנה ולקבלנים הקטנים. כתוצאה מכך כאמור, הקבלנים הקטנים שמעוניינים להמשיך לעבוד יעדיפו לצמצם את הרווח ולהציע מחירים תחרותיים לעתים קרובות ללא מרווחי ביטחון.

 

גלעד יפרח מנכ”ל חברת גלעד מאי שבונה בעיקר בפריפריה, מספר כי הנתונים נראים גם בשטח, “יש החרפה בשנתיים האחרונות עם קבלני המשנה, כולל בעיה באיכות וכמות הידיים העובדות ובעיות תזרימיות. עד לאחרונה היה מקובל בשוק לשלם לקבלני משנה שוטף פלוס 45 היום קבלנים שעובדים אתנו מבקשים לעבוד שוטף פלוס 20 או שוטף פלוס 30 ומיד כשהם מקבלים את הצ’קים הם ניגשים לניכיון”, הוא אומר ומוסיף, “חלק גדול מקבלני המשנה ניגשים למכרזים בהצעות נמוכות כי הם חייבים לשלם משכורות ורוצים להמשיך להתגלגל, זה גורם לכך שקבלן שקיבל חלק מהסכום שמגיע לו ונשארה לו באתר עבודה שעשויה להימשך זמן רב יעדיף לנטוש את האתר ולחפש את הפרויקט הבא”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x