$
בארץ

כלכליסט TV

המאבק על האסדה: האם המפגינים יצליחו להרחיק את לווייתן מהחוף

ראשי המאבק נגד מיקום האסדה מעלים הילוך ככל שמתקרב תאריך הגעתה ארצה. מה הם מתכננים, מה חושבים במשרד האנרגיה ומה סיכויי ההצלחה לשינוי? צפו בווידאו

ענבל עומר 12:4002.08.18

מחאת התושבים נגד הקמת אסדת לווייתן כ-10 ק"מ מול חוף דור מתרחבת, כאשר לאחרונה פורק מאהל המחאה שהקימו המפגינים מול חוף דור, אך הנחישות עדיין בשיאה. ביום שישי האחרון יצאו להפגנה בכיכר הבימה בתל אביב, בעוד שהשבוע כינסו מסיבת עיתונאים בתל אביב והם מתכוונים להרחיב את הקמפיין נגד האסדה ולצאת להפגנות נוספות בקרוב.

 

ראשי המחאה: "לא ניתן יד לאסדה המסרטנת"

 

"לא ניתן יד להקמת האסדה המסרטנת בקרבת יישובים", מציין יוני ספיר, מייסד תנועת "שומרי הבית". "ב-2/9 הנוער מתכוון לא להתחיל את הלימודים אם לא יוחלט על הזזת האסדה".

 

צעדי המחאה סוחפים יותר ויותר תושבים מיישובי החוף ולטענת המפגינים לא מדובר רק בתושבי חוף הכרמל אלא בתושבים מכל רחבי הארץ שתומכים ומצטרפים למאבק.

  

המחאה החברתית נגד אסדת הגז המחאה החברתית נגד אסדת הגז צילום: מוטי קמחי

 

המאבק נגד האסדה שהתחיל במאי 2017 הלך וצבר תאוצה וגם הקמפיין התקשורתי התחזק. המפגינים מתעקשים כי אסדת לווייתן, פרויקט הענק המתוכנן להתחיל לפעול בסוף 2019, תקום רק באזור המים הכלכליים של ישראל ולא בתחום המים הטריטוריאליים, הקרובים יותר לחוף.

 

הטענה המרכזית של ראשי המאבק היא שהאסדה עלולה לסכן את בריאות התושבים ותגרום לזיהום אוויר כבד. המפגינים דורשים כי התהליך המזהם יהיה רחוק ככל האפשר בלב ים. החשש הגדול הוא ממקרה קיצון שבו ייפגע הצינור המוליך את הגז הגולמי ויישפכו לים חומרים רעילים ומסרטנים. לטענת המפגינים, הסיכון לתושבים ולמי הים קיים גם בימי שגרה ולא רק בעת חירום.

 

 

 

 

משרד האנרגיה: האסדה תקום בקרוב

 

למרות טענות המפגינים, המדינה עומדת בחזית אחת ומתעקשת כי האסדה אינה מסוכנת לתושבים. "התוכנית להקמת האסדה אושרה אחרי שנבדקו כל השיקולים הבריאותיים, הסביבתיים והביטחוניים, החלק המרכזי של האסדה יגיע בחודשים הקרובים", מציינת ד"ר ברכה חלף, המדענית הראשית במשרד האנרגיה. גם במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי נבדקו השפעות סביבתיות והאסדה לא פוגעת בבריאות התושבים. "הסבירות למקרה קיצון היא מאוד נמוכה", מציין ישראל דנציגר, מנכ"ל משרד להגנת הסביבה.

 

כל הטענות של משרדי הממשלה וחברות הגז לא משכנעות את המפגינים. "אין לנו אמון במשרד האנרגיה ובמשרד להגנת הסביבה", אומר ספיר מראשי המחאה. לטענת המפגינים, למאבק הזה התגייסו מומחים, אנשי אקדמיה, אנשי צבא וארגונים ירוקים שתומכים בהרחקת האסדה.

 

על פי חברות הגז, בינואר הקרוב החלק הראשון של האסדה צפוי להגיע לארץ ואחר כך תגיע האסדה כולה, המפגינים נחושים לעצור את התקנת האסדה בכל הכוח ומשוכנעים כי האסדה לא תקום במקום שהמדינה קבעה לה – כ-10 ק"מ מהחוף.

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x