$
בארץ

שקיפות ונקודות יציאה: שקד פרסמה את הצעת החוק להסדרת קבוצות הרכישה

שרת המשפטים פרסמה היום את הצעת החוק המבוססת על מסקנות דו"ח שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" להסדרת קבוצות הרכישה. בין סעיפי החוק: חיוב המארגנים בהנפקת דו"חות מפורטים בכל חצי שנה, פתיחת חשבון נאמנות נפרד לכל פרויקט והגבלת דמי ההצטרפות לקבוצה

צבי זרחיה ונמרוד בוסו 13:1320.06.18
שרת המשפטים איילת שקד פירסמה היום (ד') תזכיר הצעת חוק להגנה על רוכשים בקבוצות רכישה שיבצע הסדרה רכה בתחום קבוצות הרכישה ויחייב את היזמים לשקיפות מלאה כלפי הרוכשים, מניעת ניגוד אינטרסים ונקודות יציאה לרוכשים בהעדר התקדמות.

 

החוק החדש מבוסס על מסקנותיו של דו"ח שגיבש צוות שהוקם ביוני 2016 על ידי שקד, בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ, אשר כלל נציגים משורה של משרדי ממשלה. את הצוות הקימה שקד בעקבות ריבוי המקרים שבהם ניזוקו חברי קבוצות רכישה, אשר נפלו קורבן לניהול חובבני של מארגני הקבוצה, ולעתים אף למעשי נוכלות. המקרה המפורסם ביותר, אשר הוביל להקמת הצוות, הוא התמוטטות עסקיה של מארגנת קבוצות הרכישה ענבל אור.

 

הדו"ח כלל שורה של המלצות לתיקוני חקיקה שיש לבצע כדי לפתור את הכשלים ולהגדיל את ביטחונם של הרוכשים, ובאוגוסט הוגש לשקד. "בתחום קבוצות הרכישה קיימים כשלים צרכניים ומשפטיים רבים ועל כן יש הכרח להסדירו", קבע הדו"ח, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט". בדצמבר האחרון פורסמו המלצות הצוות להשגות הציבור.

 

 

 

מארגנת קבוצות הרכישה ענבל אור. ההסתבכות שלה הובילה להקמת ועדה להגנה על הרוכשים מארגנת קבוצות הרכישה ענבל אור. ההסתבכות שלה הובילה להקמת ועדה להגנה על הרוכשים צילום: מוטי קמחי

 

התזכיר יקבע חובת שקיפות מקסימלית של היזם כלפי הרוכשים, מניעת ניגוד אינטרסים של היזם ונקודות יציאה מהפרויקט של הרוכשים, ככל שפרויקט הבניה לא מתקדם. בין היתר, קובע תזכיר החוק חובת הצגת דוח שמאי מקרקעין (דו"ח אפס) על הקרקע המוצעת, במטרה למנוע רמיית הרוכשים. בנוסף, מדי חצי שנה היזם יחויב להנפיק לרוכשים דו"ח מפורט של התקדמות הבנייה. היזם ידגיש לרוכשים כי מחיר הדירה עליו סיכמו אין הוא מחיר סופי וייתכן שיעלה משמעותית בחלוף הזמן.

 

תזכיר החוק קובע כי דמי הניהול שייגבו על ידי היזם יהיו קבועים מראש עם ההצטרפות לקבוצה ולא על פי אחוז מסכום הדירה, וזאת כדי לסכל את האינטרס של היזם להעלאת מחיר הדירה. בנוסף, יוגבלו דמי ההצטרפות לקבוצה בהתאם לתקנות שתפרסם שרת המשפטים לאחר אישור החוק.

 

 

שרת המשפטים, איילת שקד. "נעשה סדר בבלאגן" שרת המשפטים, איילת שקד. "נעשה סדר בבלאגן" צילום: יאיר שגיא

 

כדי לבטח את כספי הרוכשים יהיה חשבון נאמנות נפרד לכל קבוצה. החשבון ינוהל על ידי נאמן שלא יהיה מקורב בכל צורה שהיא למארגן הקבוצה. צעד זה יבטיח בין היתר מהמארגן שבבעלותו מספר קבוצות רכישה, הפרדה בין החשבונות וימנע סיטואציות בעיתיות בדומה לפרשיית ענבל אור.

 

היזם יחויב לרשום את זכויות הרוכשים, והרוכשים יהיו רשאים להחליפו ברוב של 70%. את הנאמן ניתן יהיה להחליף ברוב רגיל. חשוב לא פחות הוא נקודות יציאה לרוכשים: אם בתוך שלוש שנים לא נרכשה הקרקע או שלא ניתן היתר בנייה להקמת הדירות בתוך ארבע שנים.

 

יש לציין כי אין בכוונתה של שרת המשפטים לעצור את קיומן של אותן קבוצות רכישה, אשר בסופו של דבר מעניקות לחבריה יתרון כספי ואת האפשרות בחלק מהמקרים לבחור את סביבת מגוריהם. אך לצד זאת ברצונה של השרה לעצור את הכשלים הצרכניים והמשפטיים ולהגן על הרוכשים מפני קבלת מידע שגוי או חלקי. בנוסף מטרת השרה להביא לסיום הסכמים מקפחים וחד צדדים אשר פועלים לרעת חברי קבוצת הרכישה, ומעניקים יתרון למארגן תוך פגיעה באינטרסים של הרוכשים.

 

שקד אמרה כי "נעשה סדר בבלאגן בתחום קבוצות הרכישה. הן מהוות פתרון טוב ליוקר הדיור, ולכן תזכיר החוק מאזן בין הצורך להגן על הרוכשים – הגנה שלא קיימת היום – לבין מניעת הכבדה מיותרת על היזמים. מחובתנו לפעול למען הזוגות הצעירים שעומדים לא אחת חסרי אונים מול יזמים חזקים. אני מודה לארז קמיניץ ולמחלקתו על עבודתם הטובה בתחום חשוב זה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x