$
בארץ

גפני יוזם: המדינה תממן מועצות דתיות במקום הרשויות המקומיות

לפי המתווה שמקדם יו"ר ועדת הכספים משה גפני, חלקה של המדינה במימון שירותי הדת יעלה בהדרגה מ־40% היום ל־70% ב־2025. נציגת האוצר מסרה לוועדה שהמשרד תומך בשימור השיטה הקיימת. גפני: "אם תתנגדו, זו תהיה הכרזת מלחמה"

שחר אילן 09:2513.05.18

יו"ר ועדת הכספים של הכנסת משה גפני יוזם רפורמה בתקצוב המועצות הדתיות, שלפיה עיקר האחריות למימונן יעבור בהדרגה מהרשויות המקומיות אל המדינה. לפי מתווה גפני, עד 2025 תממן המדינה 70% מתקציב המועצות במקום 40% היום. המשמעות: עלייה של כ־180 מיליון שקל בהוצאות המדינה על שירותי דת, וירידה דומה בהוצאות הרשויות. 

 

בדיון בוועדת הכספים טען גפני שהמתווה סוכם עם משרד האוצר, ושהוא מתכוון להגישו לאישור ועדת השרים לחקיקה ביום ראשון הקרוב. אלא שנציגת האוצר אמרה שהמשרד תומך בשיטה הקיימת. גפני הגיב באיום: "אם תתנגדו, זו תהיה הכרזת מלחמה".

 

 

 

בשיטה הקיימת, 60% מנטל מימון המועצות הדתיות רובצים על הרשויות המקומיות. כך נוצר מצב אבסורדי שכאשר המדינה מחליטה להקצות תוספת לתקציב המועצות הדתיות, הרשויות המקומיות נאלצות להקצות להן תוספת שגדולה יותר ב־50%. לדוגמה, תוספת של 40 מיליון שקל שאושרה למועצות הדתיות בתקציב המדינה ל־2019 תעלה לרשויות המקומיות 60 מיליון שקל — מה שגורם להן להתנגד להגדלת התקציב.

 

לטענת גפני, השיטה מפלה את שירותי הדת לעומת שירותים אחרים שבהם חלקה של המדינה עומד על 75%. לפי המתווה שהכינה היועצת המשפטית של ועדת הכספים, שגית אפק, חלקה של המדינה יגדל בכמה פעימות בין 2019 ל־2025, עד שיגיע ל־70%. השנה עומד תקציב המועצות הדתיות על 500 מיליון שקל, 200 מיליון שקל מתוכם מהמשרד לשירותי דת ו־300 מיליון שקל מהרשויות המקומיות. בתקציב 2019 יעלה תקציב המועצות ל־600 מיליון שקל.

 

בדיון בוועדת הכספים הביע גפני תקווה שהתקציב יגיע בעתיד למיליארד שקל. אמנם, המתווה של גפני לא יגרום במישרין להגדלת התקציב הכולל, אבל הוא עשוי לרכך את ההתנגדות להגדלה כזו מצד מרכז השלטון המקומי ופורום 15 הערים העצמאיות, שכל החלטה כזו מטילה עליהם נטל כספי. יתר על כן, אפשר להניח שחלק מהרשויות המקומיות לא יפחיתו את תקציב המועצות הדתיות גם אם יאושר המתווה, בשל הסכמים קואליציוניים מקומיים.

 

מנכ"ל המשרד לשירותי דת עו"ד עודד פלוס הביע תמיכה במתווה. לדבריו, ישנן רשויות שמעכבות את העברת התקציב, והמתווה יעניק למשרד שליטה רבה יותר בתהליך. גם מנכ"ל פורום ה־15 עו"ד איתן אטיה הביע תמיכה, ואף קרא להאיץ את הרפורמה ולהגדיל את חלקה של המדינה ל־100%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x