$
בארץ

דיווח: הודו הוציאה את תע"א ורפאל מהרשימה השחורה

זאת בעקבות סגירה סופית של חקירת החשדות לשחיתות נגדן בנוגע לעסקת טילי ברק; צעד זה צפוי להקל על סגירת עסקאות חדשות בין החברות למשרד הביטחון ההודי

חזי שטרנליכט 10:3308.04.18

אתר החדשות דה-פרינט ההודי, מדווח כי בעקבות סגירה סופית של התיק בחקירת החשדות לשחיתות בנוגע לעסקת טילי ברק בשנה שעברה, נגד התעשייה האווירית ורפאל, הן הוצאו מהרשימה של החברות החסומות (Restricted Companiess). מדובר בהתפתחות חיובית נוספת שצפויה, לפי הדיווח, להקל על סגירת עסקאות חדשות בין החברות למשרד הביטחון בהודו.

 

 

הדיווח מצטרף לידיעה חיובית נוספת מסוף השבוע החולף, שקשורה בתע"א: החברה השלימה עסקת מל"טים גדולה בגרמניה.

 

החשדות הנוגעים בפרשה החלו להיבדק בהודו בשנת 2006 ונגעו לחוזים שנחתמו עם רפאל וברק בשנת 2000. לפי החשדות, גורמים בממשל ובצבא ההודי נטלו לכאורה שוחד כחלק מהעסקאות המדוברות. כחלק מאותה פרשה נעצרו שר ההגנה ההודי לשעבר וגורמים נוספים הקשורים לממשל ההודי. כאמור לאחר חקירה של מספר שנים, זוכו החברות הישראליות והתיקים נסגרו. בינואר 2017 אישר בית המשפט בהודו את סגירת התיקים.

 

הטיל ברק שסופק למערכת הביטחון ההודי מיוצר כיום בגרסתו השנייה והחדשה, ברק 8 (השם החדש נבחר מטעמים מסחריים). מדובר בפרויקט מתגלגל של חוזים שמסתכמים במיליארדי דולרים. כך למשל באפריל אשתקד דווח על ידי התעשייה האווירית עסקת ענק בהיקף של 1.6 מיליארד דולר לאספקת מערכות (כולל משגרים, טילים, מערכות מכ"מ וכיוב') של הטיל המדובר.

 

טילי ספייק של רפאל טילי ספייק של רפאל צילום: דוברות רפאל

 

בנימין נתניהו ועמיתו ההודי נרנדה מודי בשדה התעופה של מומביי (ארכיון) בנימין נתניהו ועמיתו ההודי נרנדה מודי בשדה התעופה של מומביי (ארכיון) צילום: איי אף פי

 

ההתפתחות האחרונה נוגעת להוצאת שתי החברות מ"הרשימה השחורה" של המדינה הכוללת חברות שהיו קשורות בחשדות לשחיתות. לפי הדיווח הגורם שהוציא

בשבוע שעבר את ההודעה על הצעד הוא ה-CBI, גוף החקירות המרכזי בהודו.

 

יצוין כי למרות שהחברות הישראליות נכללו באותה רשימה, היא לא מנעה מהן לבצע עסקאות נוספות. כמו כן, בדיווח נאמר כי רפאל המשיכה לשלוח טילים וחלקי חילוף לקיום החוזה מול חיל הים ההודי.

 

עיקר ההשפעה עד כה של הכללתן ברשימת החברות החשודות היתה בסרבול ועכובים רבים ביישום החוזים. שכן, היה על הממשלה ההודית להצדיק כל התקשרות איתן בצורה מיוחדת ורק במקרים של צרכים אסטרטגיים מובהקים, ואותן חברות נדרשו להוכיח שאין חלופות אחרות שסיפקו מוצרים או שירותים דומים.

 

תע"א ורפאל לא מסרו תגובה בנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x