$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

ריב בין האוצר לברקת מעכב בנייה של 4,700 דירות בירושלים

ראש עיריית ירושלים מתנגד לבניית שכונה חדשה במורדות רכס לבן: הוא דורש ש־50% מזכויות הבנייה יינתנו ליזמי פינוי־בינוי, והאוצר מוכן להקצות 15% בלבד

אמיתי גזית 07:0210.01.18

עיריית ירושלים מתנגדת לתוכנית שמקדם משרד הבינוי לבניית 4,700 דירות בדרום מערב העיר במורדות רכס לבן, מזרחית למושב אורה. ל”כלכליסט” נודע כי התנגדות העירייה נובעת ממחלוקת עם רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) ומטה הדיור במשרד האוצר על כמות ה“קרקע המשלימה” שהמדינה תקצה לעיר.  

 

 

 

קרקע משלימה היא קרקע פנויה שזכויות הבנייה בה ניתנות ליזמי פינוי־בינוי כתמריץ לפעול באזורים נעדרי כדאיות כלכלית, כמו שכונות ותיקות במרכז העיר שבהן חלות מגבלות רבות על היקף הבנייה. בעירייה דורשים שלפחות מחצית מזכויות הבנייה בשכונה החדשה יהוו תמריץ כזה, אך משרד האוצר מוכן להקצות לכך רק 15% מהדירות, בהתאם לעדכון שפרסמה מועצת מקרקעי ישראל בנוגע להקצאת קרקע משלימה. יתר הדירות מתכוונת המדינה לשווק במסגרת מחיר למשתכן.

 

תוכנית הבנייה במורדות רכס לבן היא הראשונה מאז 2007 שמקדמת המדינה על שטחים פתוחים מחוץ לירושלים. השטח היה חלק מתוכנית ספדיה, שקודמה בראשית שנות ה־2000 לבניית 20 אלף דירות בשטחים פתוחים במערב ירושלים, אשר לבסוף נדחתה. ב־2015 החל משרד השיכון והבינוי לקדם את תוכנית הבנייה בוועדה לתכנון מהיר (ותמ"ל), אך ברקת התנגד לה. שנה לאחר מכן גובשו הבנות בין ברקת למטה הדיור, לפיהן תעבור התוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. לטענת העירייה, הובטח לה כי בתמורה לתמיכתה מחצית ההדירות בה ישמשו קרקע משלימה.

 

העירייה מתעקשת על כמויות גדולות של קרקע משלימה כדי לייצר כדאיות כלכלית למיזמי פינוי־בינוי בשכונות הוותיקות. כדי להגיע לשיעור רווחיות מספק ליזם, עליו לבנות ארבע דירות חדשות על כל דירה שנהרסת. אלא שהתשתיות בשכונות אלה אינן מאפשרות רמת ציפוף כזו. כדי לפתור בעיות מסוג זה, יצרה המדינה את מנגנון הקרקע המשלימה, כלומר קבלנים ייכנסו למיזמים פחות רווחיים בשכונות ותיקות, ויקבלו קרקע פנויה באזור אחר שבו יוכלו לבנות את מספר הדירות הדרוש להם כדי לצאת ברווח מהפרויקטים בשכונות הוותיקות.

 

ארכיון ארכיון

 

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז ירושלים אמורה להצביע בחודש מרץ על הפקדת התוכנית, ואם לא יחול שינוי בעמדת רמ”י ומטה הדיור, עיריית ירושלים תתנגד להפקדה. התוכנית הנוכחית צפופה יותר מזו שקודמה בוותמ"ל: 24 דירות לדונם לעומת 16 דירות לדונם במקור. בנוסף הוועדה המחוזית מבקשת ליצור רצף בנוי בין השכונה החדשה לשכונות ותיקות סמוכות, קריית מנחם וקריית היובל. התוכנית כוללת גם הסדרה תכנונית של קו רכבת קלה שיחבר את השכונה אל העיר.

 

מיו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ’ נמסר: "תנועת התעוררות התנגדה לבנייה ברכס לבן, אלא אם היא תתקיים במתכונת של 50% שטחים משלימים. רק לאחר שהוסכם שהבנייה שם תהווה שטחים משלימים ותקדם דירות חדשות בקריית יובל, קטמונים וקריית מנחם, הסכמנו לתמוך בתוכנית".

 

מעיריית ירושלים נמסר: "השיטה הממשלתית לא מאפשרת פינוי־בינוי באזורים צפופים, לכן חובה לפנותם באמצעות קרקעות משלימות. לעמדה זו שותפים משרד הבינוי, ארגונים חברתיים, מינהלים קהילתיים וארגונים ירוקים".

 

ממשרד השיכון והבינוי נמסר: "אחוז הקרקע המשלימה נקבע בהתאם להחלטת מועצת מקרקע ישראל ובמקביל לאישור התכנון. הנושא ייבחן מול רמ”י, משרד האוצר ומטה הדיור, וייושם בהתאם לסיכומים בין הגופים והעיירייה".

 

מעיריית ירושלים נמסר: "עיריית ירושלים גיבשה תכנית מובילה בארץ לבניית 13 אלף יחידות דיור באמצעות פינוי בינוי. מכיוון שבירושלים ישנם מתחמים בצפיפות גבוהה שלא ניתן לבצע בהם פרויקטים לפינוי-בינוי ללא קרקע משלימה, העירייה דורשת ממשרד האוצר שמחצית מיחידות הדיור שיאושרו בתכנית רכס לבן יוקצו כקרקע משלימה לפרויקטים להתחדשות עירונית בעיר. אנו סבורים שזהו הדבר הנכון ערכית, חברתית, ואורבנית. השיטה הממשלתית הקיימת לא מאפשרת טיפול בבניינים צפופים, במצב אשר שחובה לפנותם לקרקעות משלימות ולאפשר את תהליך פינויים ובנייתם מחדש. לעמדת ראש העיר והדרג המקצועי בעירייה בעניין הקרקע המשלימה שותפים משרד הבינוי, ארגונים חברתיים, מינהלים קהילתיים וארגונים ירוקים.

 

יצויין כי ראש העיר התנגד לאורך תקופה ארוכה לקידום התכנית ברכס לבן ולאחר דיונים רבים עם גורמי קבינט הדיור, אשר ביקשו לקדם את התכנית, סוכם שההיא תקודם אך ורק בתנאי שמחצית מיחידות הדיור בתכנית יוקצו לקרקע משלימה, כדי לשרת מטרה חברתית ראויה של סיוע לפינוי בינוי עבור תושבי ירושלים. על כן העירייה הודיעה לכלל הגורמים שללא הקצאה של מחצית מיחידות הדיור בתכנית רכס לבן לקרקע משלימה היא תתנגד לתכנית והיא לא תקודם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x