$
בארץ

פוגל יגן על הגז של תשובה בקפריסין

מספנות ישראל מכרו ספינת הגנה לאסדות הגז בקפריסין המוחזקות על ידי תשובה. המחיר: כשליש מהתשלום של חיל הים לטיסנקרופ הגרמנית

ליאור גוטמן 08:2114.09.17

חברת מספנות ישראל דיווחה על עסקה ביטחונית חדשה במסגרתה היא מכרה לחיל הים של קפריסין ספינה אבטחה כדי "להגן על אסדות הגז השוכנות במים הכלכליים של קפריסין".

 

 

 

על פי ההערכות עלות כל ספינה שתימסר לקפריסאים כ־55 מיליון יורו. "על הספינה צפויים לשרת 30 אנשי צוות קפריסאים והיא תשייט לאורך חופי קפריסין למטרות הגנה על קידוחי הגז הימיים של המדינה", סיכמו במספנות ישראל. מאגר הגז היחיד בקפריסין נמצא בידיים של דלק קידוחים בשליטת יצחק תשובה (30%), נובל אנרג'י האמריקאית, שותפתו ממאגרי תמר ולוויתן הישראלים (35%) ובריטיש גז, שנרכשה לאחרונה על ידי רויאל דאץ' (35%).

 

 צילום: קבוצת SK

 

אחד ההיבטים המעניינים במכירה הוא שילובה של מערכת הביטחון בעסקה. בטקס ההשקה של הספינה אתמול בישראל השתתפו בין השאר, שר ההגנה של קפריסין, מנכ"ל משרד הביטחון מפקד חיל הים השכן, ראש סיב"ט (סיוע וייצוא בטחוני), ראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון לשעבר, וראשי המספנה שבעלי השליטה הגדולים בה הם אסי שמלצר ושלומי פוגל.
השקת הספינה שתגן על שדות הגז של קפריסין השקת הספינה שתגן על שדות הגז של קפריסין צילום: קבוצת SK

 

בלי קשר לפרשת כלי השייט (המכונה 3,000) הנחקרת עתה, נשאלת השאלה מדוע משרד הביטחון רוכש 4 ספינות שמיוצרות בגרמניה, כאשר תאריך הקליטה בפועל של כולן יהיה בעשור הבא, אם היה אפשר לייצר אותן בישראל. על פי דיווחי משרד הביטחון, מחיר כל ספינה גרמנית, לא כולל זיווד וציוד, יגיע לכ־700 מיליון שקל, פי 3 ממה שעלתה ספינת האבטחה הקפריסאית שנבנתה באזור חיפה. במשרד הביטחון טענו לאורך כל הדרך שדרישות ההגנה של ישראל אינן משתוות לאלו של קפריסין, והסיכונים שונים, ולכן מה שהוזמן ממספנות טיסנקרופ בגרמניה הן למעשה פריגטות באורך 200 מטר עם מערכות כיפת ברזל ויכולת התמודדות עם איומים שונים. אלא שהחשבון הפשוט מראה שבמחיר של 4 ספינות גרמניות ניתן היה לרכוש 12 ספינות ישראליות שיכלו לאפשר הגנה טובה במרחב הימי של ישראל.

 

משרד הביטחון שילם פי 3 על ספינות אבטחה זרות שיגנו בעיקר על הגז של נובל אנרג'י ותשובה, במקום לתת פרנסה לשוק המקומי. ולא הזכרנו שאין צורך באבטחת אסדות גז שלא קיימות בישראל וגם לא מתוכננות להגיע.

 

ממשרד הביטחון נמסר: "הנושא בחקירת משטרה ואין אפשרות להתייחס".

 

 

בטקס מסירת הספינה השתתפו בין השאר שגרירת קפריסין בישראל, הגב' סלינה שמבוס; יו"ר קבוצת SK, מר סמי קצב ומנכ"ל מספנות ישראל, מר אבי שחף

בטל שלח
    לכל התגובות
    x