$
בארץ

ועדת החקירה לאשראי הטייקונים תשקול העברת חשדות פליליים למשטרה

הצעת ההחלטה על הקמת הוועדה ותפקידיה תובא מחר לאישור ועדת הכנסת. עפ"י המוצע, הוועדה תחקור את התנהלותם של הבנקים והגופים המוסדיים בעניין הקצאות אשראי ללווים עסקיים גדולים משנת 2003

שחר אילן 21:0404.07.17

ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים תשקול העברת חשדות פליליים למשטרה וגופי חקירה נוספים. כך עולה מהצעת ההחלטה על הקמת הועדה ותפקידיה שתובא מחר (ד') לאישור ועדת הכנסת. הוועדה הוקמה בעקבותפשיטת הרגל של איש העסקים אליעזר פישמן.

 

 

 

את ההצעה גיבשו היום יו"ר ועדת הכנסת ומרכז הקואליציה המיועד בוועדת החקירה ח"כ יואב קיש (הליכוד) ויו"ר ועדת הכלכלה ויו"ר ועדת החקירה המיועד איתן כבל (המחנה הציוני) קיש הסביר ש"אם נמצא חשדות פליליים או דברים שדורשים חקירה נעביר למשטרה או למבקר המדינה". נראה שבכך מבקשים קיש וכבל לחזק את מעמד הועדה ואת הצורך של המופיעים בפניה לספק לה תשובות מלאות ומשכנעות.

 

ועדת הכנסת גם תתחיל מחר לדון באישור החוק המרחיב את סמכויות ועדות החקירה הפרלמנטרית ומעניק להן סמכות לזמן עדים ומסמכים בכפיה. שם הוועדה המוצע הוא "ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים". הגדרת תפקיד הועדה מוגדרת משני חלקים: התנהלות הבנקים והגופים המוסדיים והתנהלות הרגולטורים.

 

מימין: משה גפני יו"ר ועדת הכספים ויואב קיש יו"ר ועדת הכנסת מימין: משה גפני יו"ר ועדת הכספים ויואב קיש יו"ר ועדת הכנסת צילומים: עומר מסינגר , אלכס קולומויסקי

 

 

מוצע ש"הוועדה תחקור את התנהלותם של הבנקים והגופים המוסדיים בעניין הקצאות אשראי ללווים עסקיים גדולים משנת 2003 ואילך, ובין היתר בעניינים אלה:

 

1. תהליכי קבלת ההחלטות והשיקולים שנשקלו במתן האשראי

2. המעקב אחר עמידה בתנאי האשראי

3. דרכי הטיפול שננקטו בשל הפרות תנאי האשראי

4. תפקוד ואחריות ההנהלות ומועצות המנהלים (דירקטוריונים) בתהליכי העבודה הנוגעים לאשראי והשיקולים שנשקלו לשם קבלת ההחלטות, תוך בחינת ההשפעה של זהות הלווה על התהליכים וההחלטות שהתקבלו בעניינו".

 

עוד מוצע שהוועדה תחקור את התנהלות גופי הפיקוח והאכיפה המרכזיים (הרגולטורים), בעניין הקצאות האשראי לטייקונים ובין היתר בעניינים אלה:

 

1. "התנהלותם של גופי הפיקוח והאכיפה כלפי הגופים המפוקחים בעניין מתן אשראי, עמידתם של הלווים בתנאי הסדרי האשראי שניתנו והפרות תנאי האשראי מצד הלווים.

2. שיקולי גופי הפיקוח והאכיפה בביצוע מחויבותם לחשוף כשלים ולתקנם, תוך הבטחת יציבות הבנקים והגופים הפיננסיים

3. בחינה האם לפיצול בין גופי הפיקוח והאכיפה הייתה השפעה על תופעות שליליות במתן אשראי והאם יש לשנות את דרכי התיאום בין גופים אלה".

 

ההצעה קובעת כי "עם סיום דיוניה תניח ועדת החקירה על שולחן הכנסת דו"ח המפרט את פעולותיה ומסקנותיה. בדו"ח רשאית הוועדה לכלול המלצות בדבר שינויים רגולטוריים נדרשים (חקיקה, תקנות,כללים והוראות)". עוד קובעת ההצעה כי "אם יעלו ממצאי הוועדה חשש להתנהלות שיש בה משום הפרה של הוראות החוק או חובות אחרות המוטלות על הגופים שהתנהלותם נחקרה, רשאית היא להעביר את מסקנותיה בעניינים אלה לגורמי האכיפה המוסמכים".

 

הרכב הועדה שתמנה תשעה חברים נסגר כמעט סופית ויכלול חמישה נציגים מהקואליציה וארבעה מהאופוזיציה. את האופוזיציה ייצגו היו"ר איתן כבל וח"כ אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) ח"כ חיים ילין (יש עתיד) וח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת). מהקואליציה יהיו בנוסף על קיש גם יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת ישראל ביתנו ח"כ רוברט אילטוב, ח"כ יגאל גואטה (ש"ס) ונציג שלסיעת הבית היהודי (יו"ר הסיעה ח"כ שולי מועלם או ח"כ בצלאל סמוטריץ'). כיוון שלא נותר מקום לנציג של יהדות התורה יוגדר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני כמשקיף מטעם הועדה בראשותו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x