$
סייבר

בלעדי לכלכליסט

תוכנת הריגול של NSO מחלקת 850 מיליון שקל דיבידנד

NSO, שפיתחה תוכנה זדונית מתוחכמת במיוחד המשמשת ממשלות וארגוני ביטחון למעקב חשאי אחר חשודים, נהנית מהכנסות של כרבע מיליארד דולר בשנה; החברה, שהוקמה על ידי עמרי לביא, שלו חוליו וניב כרמי, נמכרה (70%) ב־2014 לפרנסיסקו פרטנרס, וכעת הקרן מנסה למכור אותה לפי שווי של מיליארד דולר; חוליו ולביא, שעדיין מחזיקים בכ־22% מהמניות, צפויים לקבל כל אחד כ־100 מיליון שקל מהדיבידנד

גולן חזני 06:5328.05.17

קבוצת NSO, שפיתחה תוכנה המסייעת לממשלות וארגוני ביטחון לעקוב אחר חשודים דרך הטלפון הסלולרי, מחלקת דיבידנד של כ־230 מיליון דולר (כ־850 מיליון שקל) — כך נודע ל"כלכליסט". מי שייהנו מהדיבידנד של החברה החשאית הם המייסדים שלו חוליו ועמרי לביא, המחזיקים כל אחד ב־11%; קרן ההשקעות האמריקאית פרנסיסקו פרטנרס שרכשה ב־2014 70% מהחברה; וכמה עשרות מבכירי NSO המחזיקים ביחד 8% מהחברה. גם חוליו וגם לביא צפויים לקבל כ־100 מיליון שקל.

 

 

על פי הערכות, הדיבידנד מחולק מרווחי החברה בשנתיים האחרונות. החברה, שכל עסקה שהיא מבצעת מכניסה לקופתה עשרות מיליוני דולרים, רושמת, על פי ההערכות, הכנסות של 200–250 מיליון דולר בשנה. הוצאות החברה העיקריות הן על מחקר ופיתוח ושכר עובדים, והן עומדות, על פי הערכות, על כ־100 מיליון דולר בשנה, כך שרמת הרווחיות שלה נחשבת לחריגה בעולם ההייטק.

 

שווייה של קבוצת NSO, שמיזגה לתוכה ב־2015 את חברת הסייבר הישראלית סירקלס, מוערך כיום במיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע כי על פי שווי זה מנסה בחודשים האחרונים פרנסיסקו פרטנרס למכור את החברה, כשכמה גורמים כבר התעניינו בכך אך כעת לא מתנהל מולם משא ומתן מתקדם. פרנסיסקו פרטנרס רכשה 70% מהחברה תמורת כ־130 מיליון דולר, כך שאם החברה תימכר על פי השווי המדובר — מדובר בהשבחה של פי חמישה. פרנסיסקו פרטנרס ידעה ליהנות מהסינרגיה בין NSO וסירקלס אולם הן פועלות בנפרד, זו תחת זו. אם מכירת קבוצת NSO תצא לפועל, כפי שמקווה פרנסיסקו פרטנרס, שתי החברות יימכרו יחדיו. בדרך כלל, פרנסיסקו פרטנרס משביחה חברות במשך חמש שנים ואז מוכרת אותן (ראו בהמשך).

 

מכירות באפריקה ופיקוח של משרד הביטחון

 

NSO הוקמה ב־2009 על ידי לביא, חוליו וניב כרמי, שפרש מהחברה זמן קצר לאחר הקמתה על רקע חילוקי דעות עם השותפים. עם הקמתה, כ־30% ממניותיה הוחזקו על ידי קבוצת משקיעים בהובלת אדי שלו, שהזרימו לחברה 1.8 מיליון דולר בלבד. ב־2014, כאמור, רכשה קרן ההשקעות האמריקאית פרנסיסקו פרטנרס כ־70% מהחברה תמורה כ־130 מיליון דולר, במה שהיווה אקזיט נאה לקבוצת המשקיעים. חוליו, המשמש כמנכ"ל החברה, ולביא, המכהן כמנהל הפיתוח העסקי וכמנכ"ל זרוע השיווק והמכירות בארה"ב, התעקשו עם המכירה לקרן האמריקאית להשאיר את מרכז הפיתוח בהרצליה ואת הקניין הרוחני בישראל. כיום החברה מעסיקה כ־500 עובדים.

שנה לאחר הרכישה של פרנסיסקו פרטנרס, הקרן הובילה את הרכישה של סירקלס ב־100 מיליון דולר. סירקלס, שנוסדה ב־2011 על ידי בכיר אורנג' לשעבר בועז גולדמן ומפקד יחידה ב־8200 לשעבר טל דיליאן, מפתחת בדומה ל־NSO מוצר של סייבר התקפי. שלוש שנים לאחר שנוסדה ומעט לפני שנמכרה ל־NSO, סירקלס כבר גלגלה יותר מ־50 מיליון דולר במכירת הטכנולוגיה שלה לשורת מדינות, בעיקר באמריקה הלטינית, ורשמה רווח תפעולי של כ־40 מיליון דולר. המוצר שלה, שמאפשר מעקב אחרי אנשים בדיוק מיקום מרבי, הוגדר בידי גורמים בתעשייה כאמין לעומת מתחריו ובעל זמן אספקה מהיר.

 

NSO התפרסמה בעולם באוגוסט 2016, לאחר שהתגלה ניסיון פריצה למכשיר האייפון של פעיל זכויות אדם מאיחוד האמירויות בשם אחמד מנסור. NSO סירבה לאשר בזמנו שמוצריה שימשו לפריצה, אך בדיקה של חברת Citizen Lab הובילה לכ־200 שרתים שונים, שחלקם הובילו ל־NSO ולתוכנת פגסוס שפיתחה. גם ב־2012 עלתה החברה לכותרת, אז פורסם ב"כלכליסט" כי מכרה מוצרים לממשלת מקסיקו במטרה להיאבק בקרטלי הסמים במדינה. לפי פרסומים נוספים, מוצריה של החברה הותאמו גם למטרות בתימן, טורקיה, מוזמביק וקניה (ראו הרחבה במסגרת).

 

תוכנות מעקב, בדומה לנשק, נמכרו תחת פיקוחו של אגף היצוא במשרד הביטחון. המשרד מאפשר ל־NSO למכור את התוכנה שלה רק למדינות מסוימות הנמצאות ביחסים תקינים עם ישראל, ולא לגופים עסקיים. לפי היזמים, החברה מסייעת רק ללחימה בטרור ובפשע.

 

שלו חוליו ועמרי לביא שלו חוליו ועמרי לביא צילום: בר כהן

 

הכירו בתיכון, פרשו ביחד מהאוניברסיטה

 

לביא וחוליו הכירו בבית ספר תיכון בחיפה. חוליו התגייס למודיעין ולאחר מכן המשיך ללימודי משפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, בעוד לביא התגייס לתותחנים והמשיך ללימודי מינהל עסקים באוניברסיטת חיפה. שני החברים פרשו מהלימודים לטובת פעילות עסקית, כשבשנת 2007 הקימו את ה סטארט־אפ הראשון שלהם — מדיה־אנד (MediAnd). החברה פיתחה מוצר שמסייע לצופי טלוויזיה לאתר ולרכוש פריטים המופיעים על המסך, ומכרה את הפטנטים שעמדו בבסיסו לרשת הפרסום הבינלאומית WPP.

 

לאחר מכן, הקימו לביא וחוליו את הסטארט־אפ קומיוניטייק (CommuniTake), שסיפק פתרונות למפעילים הסלולריים לזיהוי תקלות ותמיכה מרחוק. ב־2009 הם עזבו את החברה, והקימו את NSO.

 

כיום, לצד הפעילות שלהם ב־NSO, חוליו ולביא מחזיקים ביחד עם אבי רוזן את הסטארט־אפ קאימרה (Kaymera) המפתח פתרונות אבטחה לסלולר. למעשה, קאימרה שנוסדה ב־2013 מציעה פתרונות אבטחה מפני נוזקות הדומות לאלו המפותחות ב־NSO. עד היום גייסה קאימרה 15 מיליון דולר, בין היתר מקרן גו־קפיטל, GOEC ונצ'רס ההונג־קונגית, האנג'ל יריב גילת ואדי שלו שהשקיע גם ב־NSO. ההכנסות השנתיות של החברה מוערכות ב־20 מיליון דולר.

 

ב־2014 הקימו חוליו ולביא יחד עם איציק ז"ק את קרן ההשקעות Founders group. הפורטפוליו של החברה מונה כיום 30 חברות, בהןVroom המאפשרת לרכוש, לשפץ ולמכור מחדש מכוניות משומשות; ו־Quando המאפשרת למשתמשים להזמין תורים לנותני שירות על ידי סינכרון עם היומן של בית העסק. Founders group השקיעה עד היום בכלל החברות בפורטפוליו שלה 30 מיליון דולר.

 

לפי בלומברג, ישראל תופסת נתח גדול בתעשיית היירוט והמעקב העולמית, שבה פועלות כ־230 חברות. החברות הישראליות הבולטות בתחום הן ורינט ואלביט מערכות הישראליות, אלוט, סלברייט ואלתא ונארוס הישראלית־אמריקאית. 

 

פרנסיסקו פרטנרס: קטלוג ספריות ומעקב אחר אסירים

 

קרן פרנסיסקו פרטנרס, שרכשה 70% מ־NSO ב־2014 תמורת כ־130 מיליון דולר, מתמחה בהשקעות בהייטק, בעיקר בארצות הברית ובריטניה. פורטפוליו הנכסים של הקרן, שגייסה עד היום 10 מיליארד דולר, כולל 85 חברות. היא פועלת מלונדון וסן פרנסיסקו ונוהגת להשביח את החברות שברשותה במשך כחמש שנים.

 

בימים אלה היא מנסה למכור את NSO לפי שווי של מיליארד דולר, אך לא מדובר בחברה הישראלית הראשונה שממנה עשתה אקזיט: ב־2006 רכשה הקרן את אקס ליבריס הישראלית, שפיתחה תוכנת קטלוג לספריות, תמורת 62 מיליון דולר. לאחר שנתיים היא נמכרה לקרן Leeds תמורת סכום מוערך של כ־200 מיליון דולר. בסוף 2008 רכשה יחד עם קרן סקויה את דמאטק, שפיתחה מערכות אזיקים אלקטרוניים לצורך מעקב אחר אסירים וקשישים סיעודיים, תמורת 77 מיליון דולר. כשנה וחצי לאחר מכן נמכרה החברה, ששמה שונה בינתיים ל־Attenti, ל־3M האמריקנית תמורת סכום מוערך של 230 מיליון דולר.

 

מלבד רכישות אלו, הקרן רכשה ב־2015 את קליקסופטוור הישראלית — המספקת פתרונות לניהול משאבים — תמורת 438 מיליון דולר; באפריל 2016 היא רכשה את סינטק מדיה מירושלים, העוסקת בניהול רשתות גדולות, תמורת 400 מיליון דולר; ובאפריל 2017 היא רכשה 50% מחברת האינטרנט R2Net, המפעילה אתר לשיווק יהלומים ותכשיטים, תמורת 150 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x